wtorek, 29 września 2015

KURCZAK W GALARECIE

Jak mnie najdzie ochota na taką porcję kurczaka z warzywami w pysznej galaretce nie ma zmiłuj....Musieliśmy zrobić :) Wam też polecam.Podałam ten przysmak na MARTHA PLATIN- PORCELANA BOGUCICE
 Składniki:
5 podudzi z kurczaka
3 marchwie
2 pietruszki
puszka zielonego groszku Jamar
2 łyżki żelatyny
bulion warzywny
Wykonanie:
Podudzia z kurczaka myjemy, wrzucamy do bulionu razem z marchewkami i pietruszką. Gotujemy do miękkości mięsa. Kiedy przestydnie obieramy udka, skór nie bierzemy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry. Żelatynę zalewamy zimną wodą( tyle aby ją zakryż) kiedy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści. Odbieramy 2 szklanki bulionu w którym
gotowalismy mięso. Mieszamy z żelatyną, mieszamy. Do foremki na galaretę wykładamy rozdrobnione kawałki ugotowanego kurczaka z marchwią, pietruszką oraz groszkiem. Zalewamy bulionem z żelatyną. Odstawiamy do lodówki do stężenia. 

niedziela, 27 września 2015

MĘSKA RZECZ- TESTOWANIE BEZOGNIOWYCH PODGRZEWACZY

Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na wpis dotyczący dań gotowych i ich podgrzewania. Tak...właśnie podgrzewania. Przeważnie do tego celu używamy kuchenek gazowych, elektrycznych, indykcyjnych....A czy można podgrzać danie za pomocą dwóch torebek? Ja do dzisiaj też myślałam, że nie...Jakże się miło zdziwiłam...A wszystko za sprawą paczki od Męska Rzecz. Otrzymałam dwa słoiczki gotowych dań oraz dwa podgrzewacze. Podgrzewanie w nich to prosta sprawa. Dzięki temu każdy biwak może obejść się bez ognia! Danie podgrzejemy w każdym miejscu, gdzie się akurat znajdujemy...niezależnie od pory dnia i pogody . Super sprawa. Zobaczcie sami.
Takie dwa dania otrzymałam do przetestowania:
A za sprawą tej magicznej torebki szybko podgrzałam fasolkę po bretońsku na którą akurat mieli ochotę moi synowie.
Z dużej torebki wyjęłam drugą mniejszą oraz foliową torebkę z podgrzewaczem. 
Wyjęłam podgrzewacz umieściłam na dnie dużej torebki. Danie ze słoika przełożyłam do mniejszej torebki, zamknęłam, wstawiłam do większej. Za pomocą foliowej torebki w której znajdował się podgrzewacz odmierzyłam podaną ilość wody, wlałam do większej torebki gdzie już znajduje się ta mniejsza. Zamknęłam dużą torebkę, potrząsnęłam...Do słownie w kilka sekund zaczęła się reakcja i woda zaczęła wrzeć, z torebki z bocznych otworów zaczęła wydobywać się para.
Po ok 10 minutach danie było już podgrzane. Przełożyłam na talerze. Synowie konsumowali aż się im uszy trzęsły. Fasolka jak u babci, dużo kiełbaski, boczku, dobrze doprawiona wyrazista w smaku. Szczerze polecam to danie nie tylko dla mężczyzn.
Zapraszamy na stronę MĘSKA RZECZ na fb, będziecie na bieżąco ze wszystkimi nowościami w asortymencie i nie tylko... ;)

sobota, 26 września 2015

DOMOWE HOT DOGI

Dzieciaki uwielbiają fast foody, często przygotowuję swoje wersje w domu, przynajmniej wtedy wiem co jedzą. Warzywa możemy dobierać indywidualnie wg swoich smaków i zawsze może smakować inaczej. Moim odkryciem do hot dogów jest SOS MADZIARÓW który otrzymałam od firmy Folwark. Fajny słodko ostry smak świetnie komponuje się z parówkami, a ja nie dodaję już musztardy tak jak to czyniłam zawsze kiedy podawałam z keczupem.
Składniki:
4 bułki pszenne kształt ,,u"
4 parówki
garść poszatkowanej drobno kapusty białej
2 marchewki- poszatkowane
3 gałązki natki pietruszki
1 ogórek typu wąż
2 pomidory
8 plastrów żółtego sera
Wykonanie:
Bułki podgrzewamy w piekarniku ok 3 minut, po tym czasie wykładamy je serem, ponownie podgrzewamy do rozpuszczenia sera, razem podgrzewamy też parówki. Poszatkowaną kapustę mieszamy z marchewką oraz posiekaną natką pietruszki. Wykładamy po łyżce do środka hot doga. Pomidora i ogórka kroimy w plastry. Również wkładamy do bułki. Do nafaszerowanej bułki wykładamy ciepłą parówkę, na wierzch polewamy sosem madziarów. Zajadamy!!!
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

piątek, 25 września 2015

WYNIKI KONKURSU ZE SLATEPLATE

Kochani!!!Zakończyliśmy wspólny konkurs wraz z firmą SLATEPLATE -producentem przepięknych talerzy ze skał łupkowych. Wybór jury miało bardzo trudny, ponieważ dostaliśmy aż 90 zgłoszęń. Każde jedyne w swoim rodzaju, każde z darami jesieni....Jako że zainteresowanie było tak duże, napłynęło dużo zgłoszeń jury postanowiło przyznać także 3 nagrody - wyróżnienia.
UWAGA!!! dodatkowa zabawa czeka na wszystkich zwycięzców. Po otrzymaniu talerzy należy przygotować zwycięzkie danie na łupku i podesłać je do nas. Jako że konkurs na moim blogu był już 3 konkursem organizowanym przez firmę na blogach Slateplate chce wybrać najlepsze danie ze wszystkich nagrodzonych w tych 3 konkursach. A więc zwycięzcy: oczekujcie swoich wygranych( oczywiscie najpierw czekam na dane do wysyłki) a potem działajcie i podsyłajcie zdjęcia dań na tych wyjątkowych talerzach. Naprawdę warto!!
A nie przedłużając wyniki wyglądają tak:
Nagrody główne:
*1 miejsce:zestaw 4 talerzy o wym 30x20cm oraz taca 60x30cm z kolekcji Natural
Paulina Korol i jej BEEF WELLINGTON:
*2miejsce:zestaw 2 talerzy o wym 30x20cm oraz taca 60x30cm z kolekcji Natural
Elwira Konicka i jej TATAR ZE ŚLEDZIA:
*3 miejsce:talerz 30x30cm z kolekcji Natural
Dorota Wójcicka i jej niezywkły SERNIK Z PASTĄ PAPRYKOWĄ
Wyróżnienia-zestawy 4 małych podstawek-
powędrują do: ( kolejność przypadkowa):
Agnieszka Czapska - Pruszak-Sałatka z quinoa, wędzoną makrelą, burakiem pieczonym i kiszonym
ogórkiem

* Kasia Franiszyn- JESIENNA TARTA WEGETARIAŃSKA
*Katarzyna Załuska
Truflowo - kokosowy mus ze zsiadłego mleka z karmelizowaną gruszką i śliwką
Wszystkich zwycięzców proszę o podesłanie danych teleadresowych na adres: majka190382@o2.pl
Gratulujemy!!!
Kolejne konkursy już wkrótce :)

środa, 23 września 2015

A MOŻNA BYŁO TEGO UNIKNĄĆ....

Długo zastanawiałam się czy napisać tego posta. Wiem....Troszkę może ponudzę, ale wytrwajcie do końca. To tylko chwila, tyle zajmie przeczytanie tego co mam Wam dziś do powiedzenia. Chcę Was ostrzec, aby nikt już więcej nie musiał przejśc tego, co przeszłam ja. Ten strach..te łzy...tego wszystkiego możnaby uniknąć. Ale po kolei...
Jak każda matka troszcząca się o swoje dzieci, o rodzinę dbam o siebie, o swoje zdrowie...po to żeby w 100% być z Nimi, cieszyć się każdym dniem, wspierać, pomagać realizować cele, cieszyć się z kolejnych osiagnięc i sukcesów. Kiedy więc na kolejnej wizycie u mojego lekarza, ten  zaproponował mi tabletki na uregulowanie hormonów, co spowoduje polepszenie mojego zdrowia , samopoczucia ...nie zawachałam się. Przecież będzie tylko lepiej....Po ok 2 tygodniach  zaczęłam podupadać na zdrowiu. Najpierw rwa biodrowa( po raz pierwszy w  życiu) , następnie za jakiś czas silna alergia- trudności z oddychaniem, męczenie się przy najmniejszych wysiłkach- z czasem nawet rozmowa  zaczęła sprawiać mi trudności.. Potem doszły silne bóle okolicy żebrowej, szczególnie przy oddychaniu, w pozcji leżącej. W końcu bardzo bolesna rwa barkowa na którą nawet zastrzyki podawane co któryś dzień na pogotowiu nie pomagały.Chodziłam od lekarza do lekarza,wekendowe wieczory spędzałam na SOR aby dali mi coś przeciwbólowego...Portfel malał, lekarze wynajdywali coraz to nowe schorzenia, dopisywali kolejne leki.A ja się wcale nie czułam lepiej. Faszerowałam się tymi wszystkimi tabletkami, dostalam nawet zastrzyk sterydowy dzieki któremu ok miesiąca miało nie być duszności,a  które coraz bardziej mi przeszkadzały. Którejś niedzieli po kolejnym zastrzyku na pogotowiu- tym razem Pyralgina z Papaweryną poczułam się lepiej. Przespałam nawet całą noc. Rano wstałam wyspana- pierwszy raz od jakiegoś już czasu- bo ból nie dawał mi nigdy spokojnie wypocząc  do rana. Zjadłam śniadanie, ubralam sie , wyszłam po świeże bułeczki dzieciakom do szkoły. Był fajny, dość ciepły jeszcze ranek. Zachłysnęłam się tym świeżym powietrzem. Tak, zachłysnęłam się w dosłownym tego słowa znaczeniu ...Zaczęło brakować mi tchu, momentalnie zasłabłam, oblałam się zimnym potem a silny ból w klatce piersiowej aż posadził mnie na chodniku przed blokiem. Było jeszcze wcześnie nikogo nie było w pobliżu pomału udało mi się wrócić do domu. Obudziłam synów.Sama się położyłam z nadzieją że minie...że przejdzie....że zaraz zrobię im śniadanie i pójdą do szkoły. Nie mijało,a ja czułam się coraz słabiej. Trafiłam na SOR . Od razu zrobiono mi ekg- wyszło idealne. Pobrano mi krew, podłączona kroplówkę. Po jakiejś godzinie okazało się że mam podwyższony wskaźnik sercowy który wskazuje na zawał serca, ekg jednak niczego złego nie wskazywało. Po 2 godzinach ponownie pobrano krew na badanie, wynik był wyższy niż ten poprzedni. Znów wykonano ekg- wszystko w normie.Lekarz zapytał mnie czy wyrażam zgodę na hospitalizację, ponieważ coś się złego dzieje ale tutaj nie są w stanie mi już pomóc. Zgodziłam się, tym bardziej że czułam że czuję się coraqz gorzej. Ileża można cierpieć? Tym bardziej że to już trwało ponad 2 tyg. 
Przewieziono mnie na oddział, wykonano rtg klatki pierwsiowej,następnie echo serca. Tu już doktor nie miał wątpliwości. Przeciążona prawa komora serca, ZATOR PŁUCA.  Zbladłam, mimo że i tak byłam słaba i blada. Momentalnie zostałam przewieziona na badanie TK tętnic płucnych, które tylko potwierdziło diagnozę. Badanie krwi na D-dimery potwierdziło fakt że moja krew była baaaaardzo gęsta. Powstał skrzep, który popłynął  zatykając dojście do płuc.Boże!!! Ale jak to, dlaczego ? skąd? Wiedziałam że to poważna choroba ale nie mogłam zrozumieć skąd ona u mnie? Jestem młoda, nie palę, nie jestem otyła, nie mam żylaków, nie jestem obciążona genetycznie...2 tygodnie na oddziale, całodobowa pompa z heparyną, kroplówki...Bezsenne noce, strach co przyniesie jutro. Szczególnie cięzko było jak na mojej ,,R" zmarły osoby.Jeszcze większy strach, obawa czy się obudzę jutro rano. ...Jak dobrze że miałam łózko przy oknie przynajmniej leżąc mogłam patrzeć przez większą część nocy co się tam dzieje- a tak na prawdę wszystko stało w miejscu, miasto spało- to tylko  w mojej głowie było wszystko.Dobrze że skrzep nie powędrowal do głowy i nie spowodował udaru, który też grozi w takiej sytuacji. Wtedy by pewnie nie było tego posta, ani żadneg kolejnego :(
Tabletki hormonalne.....to one były sprawcą tego całego zamieszania. (Te same które dostałam, aby uregolować hormony, aby czuc się lepiej).Ja wiem. Na ulotce o tym pisze. Jest też wspomniane o robieniu kontrolnych badań. Ja nie dostałam żadnego skierowania. Nie przebadano mnie ani przed stosowaniem leku, ani w trakcie. Są limity na badania, szuka się oszczędności...Ja to wiem, ja to rozumiem. Ale dlaczego lekarz które przyjmuje na dzień ok 90 pacjentek nie powiedział mi zebym sama zrobiła sobie te badania. Nie poszkodowałabym sobie tych kilku zł ....Ta oszczędnośc ok 10 zł przychodni wyszła na dobre. Pewnie mało kto dostaje takie skierowania więc rzeczywiście jakieś tam pieniądze zostają.Ja mało nie przypłaciłam tego życiem. A moja rodzina, moje dzieci? Ich łzy? Ich obawy? Więcej są warte niż te marne 10 zł. A ja? ...Moje leczenie teraz kosztuje kilkaset zł na miesiąc. Póki co bedzie trwało 3 miesiące, podczas których mam odpoczywać, nie przeciążać się, tym bardziej że w opłucnej została mi jeszcze woda która daje o sobie znać szczególnie jak pochodzę. Kaszel...ból....Dlaczego to ja mam płacić za czyjeś oszczędności? Kochani, nie pozwólcie aby przez winę lekarzy ważył się los Wasz czy waszych bliskich. Upominajcie się o to co Nam się należy, bo to jest w ich zas.....ym obowiązku,żeby lecząc monitorować jak to leczenie wygląda.To się Nam należy. Każdy lek na jedno pomaga na drugie szkodzi. Czytajcie etykiety, upominajcie sie o badanie które są na nich wspominane jako konieczne do monitorowania leczenia. Robicie to dla siebie i swoich bliskich. Pamiętajcie o tym każdego dnia. 









PODSUMOWANIE:czyli moje przemyślenia
Kiedy się jest jeszcze stosunkowo młodym , szczególnie jak sie ma te dwadzieścia- czy trzydzieści- pare lat człowiek myśli, że mając pracę, pieniądze, dom czyli te wszystkie dobra materialne oraz szczęśliwą rodzinę ma się wszystko. Zapominamy czasem w tym pędzie, w tym biegu, o sobie,o zdrowiu. Dopiero w takich chwilach kiedy grunt się wali pod nogami, kiedy ta niepewność jutra daje się we znaki... kiedy wiesz, że za moment to wszystko co było, co dokonałeś może być tylko wspomnieniem dla bliskich... dopiero wtedy zdajesz sobie sprawę, że jednak to zdrowie jest tym czego powinnismy pragnąć najbardziej. Dbajmy o siebie, o swoich bliskich. Życie jest za piękne żeby tak szybko się z nim rozstawać - jeszcze nie teraz!. Spojrzałam inaczej na siebie, na najbliższych, na przyjaciół, codziennnych znajomych. Jak się miło rozczarowałam tymi którzy do tej pory pozostawali gdzieś w cieniu a  teraz byli obok mnie. Oczywiście nie obyło się bez tych mniej przyjemnych rozczarowań. Takich prawdziwych znajomych z którymi codzienne relacje ma się takie dobre.Przyjaciół poznajemy w biedzie. To prawda. Napić się piwa można  z każdym do tego nie potrzeba przyjaźni, przyjaciel to coś więcej.Przyjaciel pamięta także w mniej przyjemnych momentach życia. Tym moim prawdziwym oraz rodzinie Dziękuję ! <3

niedziela, 20 września 2015

WINNY KURCZAK PIECZONY

Dawno na moim blogu nie było żadnego wpisu, wszystko za sprawą pobytu w szpitalu, jeszcze wczęsniej złego samopoczucia. Wszystkie dolegliwości sprawiały że nawet gotowanie które normalnie zabiera mi dużą część dnia, nie sprawiało przyjemności. Także teraz w kuchni jestem tylko gościem. Pracuję dłońmi moich domowników i swoimi ustami, czyli na zasadzie podpowiadania co gdzie, kiedy i jak.
Ten pieczony kurczak robi się praktycznie sam, w przygotowaniu go poradzi sobie nawet dziecko ( o ile nie będzie się ,,bało" wziąć takiego zwierzaka do ręki by go przyprawić itd). Efekt palce lizać więc naprawdę warto
 Składniki:
1 kurczak ok 1,5 kg
sól
pieprz
słodka papryka
tymianek i rozmaryn
dobre wino do podlania
Wykonanie:
Kurczaka myjemy i nacieramy dobrze solą, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień nacieramy posiekanym tymiankiem i rozmarynem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w przykrytym naczyniu żarodopornym. Pieczemy ok. 20 minut,podlewamy winem, pieczemy jeszcze ok 30 minut, po tym czasie odkrywamy podlewamy winem, zapiekamy skórkę.Podajemy z frytkami i ulubioną surówką.

czwartek, 3 września 2015

OCZARUJ JESIENNYM DANIEM PODANYM NA SLATEPLATE


Pomału, czy tego chcemy czy nie zbliża się jesień. Ja póki co dostrzegam tylko jej plusy czyli wszystkie dobrodziejstwa jakie otrzymujemy z pól i sadów. Pachnące soczyste owoce: jabłka, gruszki, śliwki to tylko niektóre z owoców które niezmiennie kojarzą się z jesienią. Do tego ogrody pełne dyń które zachęcają do zabaw w kuchni.
Wraz z SLATEPLATE producentem talerzy z łupkowych skał, które staja się ostatnio bardzo modne także podczas gotowania w tv zapraszamy na smaczny konkurs którego tematem przewodnim jest jesień. KULINARNE DZIEŁA SZTUKI ZASŁUGUJĄ NA WSPANIAŁĄ OPRAWĘ-pokaż Nam danie z darami jesieni które podałbyś na zastawie Slateplate. Nie ważne czy będzie to deser, danie główne czy przystawka. Główną rolę grają tu typowe dary jesieni. Zaskocz Nas a jedna z nagród może być Twoja. O co walczysz?
1 miejsce: zestaw 4 talerzy o wym 30x20cm oraz taca 60x30cm z kolekcji Natural

 2 miejsce: zestaw 2 talerzy o wym 30x20cm oraz taca 60x30cm z kolekcji Natural

3 miejsce: talerz 30x30cm z kolekcji Natural
Dzięki nagrodom będziesz mógł podawać swoje dania niczym w najlepszej restauracji świata. 
Teraz właśnie to jest modne! Nie czekaj, baw się razem z Nami!
A teraz kilka słów o konkursie:
1.Zgłoszenia-przepis i zdjęcie- wysyłajcie na adres mailowy: majka190382@o2.pl z tytułem -konkurs z Slateplate
2.Każdy może nadesłać 3 zgłoszenia, wygrać można tylko jedną nagrodę.
3. Konkurs trwa 03.09-24.09.2015.
4.Wyniki zostaną opublikowane w ciągu 5 dni od zakończenia konkursu.
5. Nagrody wysyła sponsor w ciągu 14 dni od otrzymania wszystkich danych teleadresowych.
6. Biorąc udział w konkursie wyrażasz na opublikowanie swojego zgłoszenia i swoich danych na moim fanpagu na fb gdzie zostanie utworzony specjalny album konkursowy.
7. Będzie miło jeśli polubisz profil sponsora nagrody na fb:
SLATEPLATE
Powodzenia!!!!