czwartek, 29 października 2015

DYNIOWA ROZKOSZ Z MASCARPONE

Dynia....jak dla mnie to nie tylko zupy, pasty i dodatek do gulaszu...Dynia to też pyszne desery, wyjatkowo smakujące i tak bardzo aksamitne. Zapraszam Was w krainę dyniowej przyjemności z moim deserem. Zainspirował mnie przepis z jednej z kolorowych gazet do stworzenia czegoś takiego mojego ;)
Składniki:
0,7 kg dyni bez skóry
20 dag serka mascarpone
3 łyżki likieru orzechowego
ew. łyżka miodu
szklanka śmietany 30%
cukier puder do posłodzenia śmietany
prażone pestki słonecznika, płatki migdałów
wiórki kokosowe
Wykonanie:
*Dynię pieczemy w piekarniku, po ostudzeniu blendujemy na jednolitą aksamitną masę. Dodajemy serek mascarpone, miod i likier, blendujemy.Przekładamy do pucharków
*Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Gotową dekorujemy mus z dyni, posypujemy uprażonymi pestkami

wtorek, 27 października 2015

ZUPA KREM Z DYNI

Jesień...kolorowe złocące się liście na drzewach...złocące się dynie...A co za tym idzie...i pyszne zupy kremy. Wedle smaku możemy doprawiać je na ostrzej lub łagodniej, jak akurat mamy ochotę. Ja dziś zapraszam Was na moją wersję dyniowego kremu ;)
 Składniki: 
dynia- u mnie 2,7 kg
bulion warzywny- tyle oby zakrył w garnku pokrojoną w kostkę dynię
1 marchew
1 cebula
4 ząbki czosnku
masło 
sól,pieprz, słodka papryka
prażone pestki słonecznika, siemię lniane
ulubione zioła
Wykonanie:
Dynię wydrążamy, kroimy w kostkę. Na rozgrzane masło w garnuszku wrzucamy kawałki dyni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, chwilę razem zrumieniamy, po czym dolewamy bulion- tyle aby zakryło naszą dynię. Dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę. Dusimy pod przykryciem ok 20 minut. Po tym czasie blendujemy, doprawiamy do smaku.Gotową zupkę posypujemy uprażonymi ziarnami i oprószamy ulubionymi ziołami.

poniedziałek, 26 października 2015

FAWORKI DROŻDŻOWE

Zegary przestawiliśmy na czas zimowy, a co za tym idzie przedłużylismy wieczory. Właśnie w takie długie, nudne a czasem do tego deszczowe dni często z mojąrodziną bierzemy się za wspólne pieczenie faworków. Ktoś wałkuje ciasto, ktoś wycina, ktoś nadaje kształ, a ja smażę :) Moja funkcja jest niezmienna. Naszymi ulubionymi faworkami na jesień są te drożdżowe. Dziś podzielić się chce z Wami niezaowdnym przepisem , faworki wychodzą palce lizać! Spróbujcie sami
 Składniki:
1 kg mąki
1 łyżeczka soli
4 łyżki cukru
2/3 kostki margaryny
2 szklanki ciepłego mleka
kostka drożdży
4 jajka
olej do usmażenia ok 1 litra
Wykonanie:
*Kruszymy drożdzę dodajemy do nich 2  łyżki cukru, 2 łyżki mąki oraz 1/2 szkl ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do urośnięcia rozczynu
*Jajka ucieramy z cukrem i solą, dodajemy mąkę, rozpuszczoną wczesniej margarynę, drożdże oraz mleko. Wyrabiamy ciasto, które nastepnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok pól godz do wyrośnięcia. 
* Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paseczki, w kazdym robimy naciecię, przez które przekładamy jeden bok tworząc tym samym kształt faworka.
* Olej bardzo mocno rozgrzewamy w garnuszku. Po kolei smażymy faworki na delikatnie rumiano. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem

niedziela, 25 października 2015

WINKO CZOSNKOWE NA PRZEZIĘBIENIA

Winko, które z typowym winem nie ma nic wspólnego. W sumie nie ma w nim nawet alkoholu. Za to znajdziemy zbawienny dla naszego organizmu czosnek, który ma  właściwości bakteriobójcze. Zapobiega nadmiarowi cholesterolu, obniza ciśnienie, leczy przeziębienia, wzmacnia odporność. Idealne do przyjmowania przez cały okres wzmozonych zachorowań.
 Składniki:
26 ząbków czosnku
3 cytryny
1 l przegotowanej wody
Wykonanie:
Obieramy czosnek, miażdżymy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn, całość zalewamy wystudzoną wodą. Odstawiamy pod przykryciem na 3 dni w ciemne miejsce lub w ciemnej butelce w temp pokojowej.Po tym czasie odcedzamy, płyn przechowujemy w lodówce. Porcja starcza na 20 dni stosowania.

Rady

Pijemy 2 razy dziennie po kieliszku ( 25 ml) najlepiej cały sezon jesienno- zimowy. Dzieciom możemy do winka dodać 3 łyżki miodu, będzie łagodniejsze w smaku

czwartek, 22 października 2015

JESIENNA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

Kiedy nadeszły już te chłodniejsze, deszczowe dni , wtedy zamiast lekkich sałat częściej przygotowujemy najróżniejsze sałatki. Z treściwym dodatkiem majonezu czy śmietany zamiast lekkich dressingów. Ta akurat powstała z tego co było pod ręką ( czytaj w lodówce )
 Składniki:
puszka groszku
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
6 jajek ugotowanych na twardo
pół pęczka natki pietruszki
puszka tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka majonezu
1 łyżka sosu czosnkowego Folwark
sól,pieprz do smaku
Wykonanie:
Do salaterki przekładam osączony groszek, kukurydzę oraz fasolę. Jajka kroję w kosteczkę, tuńczyka rozdrabniam widelcem, natkę pietruszki drobno siekam. Wszystko dodaję do reszty składników. Na koniec dodaję majonez i sos czosnkowy, doprawiam wg uznania.

niedziela, 18 października 2015

KAPUŚNIAK Z WKŁADKĄ JAK U BABCI

Jak dla mnie kapuśniak jest typowo jesiennym daniem. Kiedy dni są już chłodniejsze, deszczowe ( tak jak dzisiaj) fajnie jest zatopić łyżkę w talerzu pysznego aromatycznego kapuśniaczku. Przepis babciny, taki jak gotowała moja kochana Babcia
 Składniki:
40 dag kiszonej kapusty
1,5 szklanki soku z kiszonej kapusty
4 ziemniaki
2 marchewki
1 duzy korzeń pietruszki
1 cebula
2 łyżki mąki
2 ziela angilelskie
2 liście laurowe
szczypta kminku
olej do smażenia
sól,pieprz do smaku
dodatkowo:
30 dag schabu lub innego mięska jako wkładka
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę również, zalewamy 2,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek, gotujemy do miękkości warzyw, ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy kapustę i sok. Gotujemy jeszcze 30 mint. Szklimy cebulę,dodajemy mąkę, energicznie mieszamy dodajemy do zupy.Schab pokroic na wąskie paseczki,posypac solą,pieprzem obsmażyc na rumiano z obu stron. Dodac do kapuśniaku,bedzie treściwsza.

sobota, 17 października 2015

SAŁATKA WARZYWNA Z KABANOSAMI

Sałatka jarzynowa to chyba najbardziej znana sałatka. Mnie się kojarzy ze świętami, bo taka tradycyjna z groszkiem, kukurydzą, marchewką, gotowanym jajkiem, ziemniakami itd robi się szczególnie na świąteczny czas. Naszła mnie chęc na coś podobnego ale urozmaiconego smakiem. Powstała taka z dodatkiem wędliny drobiowej i kabanosów. Równie pyszna. Sałatkę podałam na zastawie PARYS - PORCELANA BOGUCICE
 Składniki:
1 słoik mieszanki marchew, groszek, kukurydza Jamar
1 puszka kukurydzy Jamar
5 jajek ugotowanych na twardo
4 kabanosy drobiowe orzechowe
15 dag polędwicy z piersi kurczaka
15 dag żóltego sera
pól pęczka natki pietruszki
3 łyżki majonezu
sól,pieprz
Wykonanie:
Ser żólty oraz wędlinę kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, tak samo postępujemy z jajkami. Natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. 

wtorek, 13 października 2015

PIZZA Z KURCZAKIEM PIECZONA NA KAMIENIU

Jakiś czas temu od firmy PODSTAWKI.PL otrzymałam kamień do pieczenia. Jest to piękny niebieski labrador Blue Pearl, pochodzący z Norwegii. Na kamieniu tym upiekłam pizzę, sprawdził się w 100% i teraz każda moja pizza zostanie upieczona właśnie na nimi.Standardowe nagrzanie kamienia nstępuje w temp 220- 250 st. Wtedy pieczenie trwa 7 minut.Ja uzywam niższych temperatur więc mój czas oczekiwania wydłużył się , ale i tak było pysznie.W asortymencie sklepu znajdziemy również kamienie na grilla, deski do krojenia, podstawki pod głośniki, podstawki pod znicze, podstawki pod naczynia, stojaki do chusteczek,deski do przystawek- wszystko wykonanie z kamienia. Pizza bardzo posmakowała dzieciakom, sos do pizzy FOLWARK spisał się idealnie jako baza do pizzy.
Składniki:
ciasto:
3,5 szkl mąki
1 szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki oleju
dodatki:
40 dag piersi z kurczaka
15 plastrów żółtego sera
1 opakowanie mozzarelli duża kulka
zioła prowansalskie
sos do pizzy Folwark
Wykonanie:
*Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. 
*Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Osączamy
*Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. 
* Nastawiamy piekarnik na 170 st. Wstawiamy do niego kamień ,żeby się nagrzewał
*Na brzegi pizzy wykładamy pokrojony w paski żółty ser, zawijamy brzegi. 
*Na pozostałe ciasto wykładamy sos do pizzy, rozsmarowujemy. Układamy plastry żóltego sera, obok plastry mozzarelli, pomiędzy wykładamy osączonego kurczaka, całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Gotową pizzę układamy na kamieniu, zapiekamy ok 15 minut.




niedziela, 11 października 2015

STRUCLA OWOCOWA

Drożdżowe , które zawsze wyjdzie . Możemy na nadzienie dać mus ze świeżych owoców, możemy użyć dżemu. Jak kto lubi
 Składniki:
1/2 kg mąki
3 jajka
3 dag drożdzy
olejek waniliowy- 1 łyżka
cukier waniliowy- opakowanie
2 łyzki cukru
1 szklanka mleka
szczypta soli
1/4 kostki margaryny
słoik marmolady- u mnie wieloowocowa
kruszonka:
3 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki margaryny
ew.cukier puder do posypania
1 jajko do posmarowania strucli

Wykonanie:
Drożdze kruszymy, ucieramy zcukrem, dodajemy ciepłe mleko. Bierzemy ćwierć kila mąki, dodajemy 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy zaczyn drożdzowy i sól, odstwiamy do wyrośnięcia. (ok 15 minut). Po tym czasie do drugiej miski bierzemy reszte mąki, rozpuszczona wystudzoną margarynę oraz jajka utarte z cukrami, dodajemy wyrosnięte odstawione wczesniej ciasto. Wyrabiamy dokładnie, odstwiamy do podwojenia objętości.Kiedy ciasto urośnie, rozwałkowujemy je na prostokąt. Smarujemy powidłami owocowymi.Posmarowane ciasto dokładnie zwijamyw roladę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy przygotowana kruszonką ( ucieramy margaryne z cukrem i mąką, kruszymy na ciasto ). Pieczemy 45-50 minut w 170 st. Dla pewnosci sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem do szaszłyków (upieczone nie bedzie się do patyczka brało)

czwartek, 8 października 2015

ŚMIETANKOWA GRZYBOWA

Prawdziwki, pdgrzybki....wszystkie kuszą tymi swoimi pięknymi białym brzuszkami. Te ususzone obowiązkowo wylądują w wigilijnej zupie grzybowej, ale póki co , z tych świeżych ugotować trzeba koniecznie zupkę. 
 Składniki:
1 kg podgrzybków i prawdziwków
5 ziemniaków
2 marchewki
1 cebula
1 pietruszka
sól, pieprz
listek laurowy
3 ziela angielskie
3 pieprze ziarniste
pół szklanki smietany 18%
4 litry bulionu warzywnego

Wykonanie:
Grzyby oczyszczamy , mniejsze zostawiamy w całości większe przekrajamy na połowę. Odgotowujemy ok.15 minut w osolonej wodzie. Grzyby odsączamy na sicie. Na rozgrzaną patelnie wkrajamy w drobną kosteczkę 1 cebulę i wrzucamy grzyby, podsmażamy do zrumienienie cebulki.Do garnka wlewamy 3 litry bulionu, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewke z pietruszką pokrojone w plastereczki. Gotujemy ok. 15 minut,dodajemy podsmażone grzyby i cebulkę, Dodajemy listek, ziele angielskie ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok 20 minut. Śmietanę hartujemy odrobiną wywaru z zupy, po czym wlewamy do garnka,mieszamy,ale juz nie zagotowujemy.

wtorek, 6 października 2015

PIERSI Z KURCZAKA Z WARZYWAMI PO BOLOŃSKU

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to piersi z kurczaka z warzywami w sosie bolońskim Jamar. Danie szybkie do przygotowania, podane na makaronie  żytnim stanowi idealne połączenie. Talerze z serii MARTHA PLATIN- PORCELANA BOGUCICE tylko dodatkowo zachęcają do konsumpcji.
Składniki:
400 g piersi z kurczaka 
30 dag mieszanki warzyw na patelnię po włosku
1 słoiczek sosu bolońskiego Jamar
olej do smażenia
sól,pieprz do smaku
3 garście makaronu żytniego ( lub ewentualnie innego ulubionego) 
Wykonanie:
Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem obsmażamy na rumiano na oleju. Gotowe odcedzamy zabieramy z patelni , na którą wykładamy zamrożone warzywa. Posypujemy je dołączoną mieszanką przypraw. Warzywa dusimy ok 10 minut. W tym czasie w garnuszku zagotowujemy osoloną wodę, na którą wrzucamy makaron, gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Na patelnię na której nasze warzywa są już dobre dokładamy kurczaka, makaron, zalewamy sosem bolońskim. Przesmażamy razem ok 10 minut. Możemy też nie dodawać na patelnię makaronu i danie podać na makaronie, zamiast wmieszać go od razu w całą potrawę. 

niedziela, 4 października 2015

SCHABOWE ZAPIEKANE Z SEREM I POMIDORAMI

Niedziela to w wielu domach rosół i schabowe :) Mieszkając w bloku zawsze tego dnia są u kogoś schabowe :) Po piętrach doskonale rozchodzi się stukot po desce kuchennej ;) Ja dzisiaj chcę Wam zaproponować takie nietypowe schabowe. Zapewniam, że warte wypróbowania. Są przepyszne 
Składniki:
pół kg schabu
8 plastrów żółtego sera gouda
pomidor
szklanka soku jabłkowego
sól (ja użyłam morskiej)
pieprz

zioła prowansalskie- ewentualnie jeśli lubimy
mąka do panierki
olej do smażenia

Wykonanie:
Schab pokrój na plastry,delikatnie rozbij tłuczkiem.Posyp solą,pieprzem,ziołami,upanieruj w mące.Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano.Następnie kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego,każdy kotlet przykrywamy plastrem żółtego sera,na każdy kładziemy plaster lub pół pomidora(w zależności od wielkości kotleta).Kotlety zalewamy sokiem jabłkowym i zapiekamy 15 minut w 170 st.Po tym czasie odkrywamy naczynie żaroodporne żeby sie zrumieniły z wierzchu(ok.5 minut).

sobota, 3 października 2015

ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA ZE SZPINAKIEM

Moje ulubione połączenie mięsa drobiowego. Koniecznie ze szpinakiem.Dla urozmaicenia zamiast smażyć roladki możemy je także upiec w piekarniku, będą mniej tłuste a tak samo smaczne
 Składniki:
70 dag piersi z kurczaka
20 dag szpinaku
5 dag sera feta
sól,pieprz
olej do smażenia
bułka tarta i 1 jajko-panierka

Wykonanie:
Szpinak myjemy ,kroimy na mniejsze kawałki,dusimy na niewielkiej ilości oleju ok.5 minut.Delikatnie solimy,ponieważ ser jest słony.Dodajemy rozkruszony ser feta,dokładnie mieszamy,podduszamy jeszcze razem ok.3 minut.Piers kurczaka kroimy na połowki wzdłuż,każdą delikatnie rozbijamy.Oprószamy solą i pieprzem.Po całośći rozsmarowujemy farsz szpinakowy. Zwijamy w roladki,spinamy wykałaczkami.Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej,smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Podajemy z ziemniaczkami i sałatą lodową z włoskim sosem.

czwartek, 1 października 2015

MARYNOWANE PRAWDZIWKI / PODGRZYBKI

Pogoda na grzyby sprzyjająca. Ciepłe dni, troszkę deszczu...Grzybiarzy coraz więcej...Każdy chciałby podelektować się smakiem świeżych grzybków, ususzyć je na Wigilię, a także zamarynować by potem mieć świetny dodatek do obiadu lub jako zakąskę. Podam Wam sprawdzony przepis na zalewę octową. Świetnie nadaje się do prawdziwków, podgrzybków, ale można ją użyć także do zaprawienia innych grzybów jesiennych.
Składniki:
zalewa na 4 słoki 0,5l :
3,5 szkl wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
6 łyżek cukru
12 ziela ang 
 4 liście laurowe
Oczyszczone grzyby:mogą być różne:,prawdziwki,podgrzybki,siwki,a takze inne jesienne grzyby-w przybliżeniu na taką zalewę 2 kg grzybów 
Wykonanie:
W garnuszku zagotowujemy wodę. Dodajemy ocet,sól,cukier.Grzyby oczyszczamy,wrzucamy na osoloną wodę.Do wody dodajemy 2 łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem- podgrzybki,prawdziwki).Gotujemy ok.10 minut.Grzybki przekładamy do słoiczków.Do każdego sloiczka wrzucamy po 1 liściu laurowym i 3 ziela angielskie.Zalewamy gorącą zalewą.Odwracamy do góry dnem,żeby słoiczki sie zamknęły.