niedziela, 28 lutego 2016

KARKÓWKA STARZONA

Dobrą wędliną nigdy nie pogardzę. Dla odmiany przygotowuję różne rodzaje mięs,aby się szybko nie nudziły smakowo. Czasem te pieczone czy wędzone zastępuję starzonymi wędlinami. Są na prawdę smaczne.
 Składniki:
1,5 kg karkówki
1 op. ziół prowansalskich
1 łyżka majeranku
1 czubata łyżka pieprzu naturalnego
1 szkl soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka cukru
1 opakowanie czosnku granulowanego
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki papryko ostrej
1 łyżeczka soli peklowej
folia aluminiowa
Wykonanie: 
Wszystkie przyprawy wymieszać,obtoczyć w nich mięsa i natrzeć. Pozostałe przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej, położyć na nich mięso, zawinąć raz po długości karkówki, raz po szerokości. Owinąć w dwie reklamówki, włożyć na 11 dni do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć, zeskrobać przyprawy, mięso owinąć sznurkiem, powiesić w ciepłym miejscu żeby mięso obsychało. Suszyć ok 4 dni. Po tym czasie przechowywać zawiniętą w folię aluminiową w lodówce. Najlepiej zacząć po ok tygodniu leżakowania w lodówce.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

piątek, 26 lutego 2016

MINTAJ W PANIERCE KUKURYDZIANEJ

Przy piątku na obiad u mnie będzie rybka. Często przyrządzam filety, najbardziej ze względu na dzieciaki, które taką ,,rybę" lubią najbardziej. Panierka kukurydziana fajnie zmienia smak tradycyjnej rybki, spróbujcie
 Składniki:
500 g filetu z mintaja lub miruny- może być inna sól, pieprz cytrynowy 2 szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka Wykonanie:
Filety kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem cytrynowym. Jajka rozkłócamy. Płatki kukurydziane mielimy w młynku na miał. Każdy filet panierujemy w jajku, następnie w zmielonych ( ja mielę w młynku do kawy) płatkach. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy z frytkami lub zapiekanymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

środa, 24 lutego 2016

PASZTET DROBIOWY Z ŻURAWINĄ

Czas mija nieubłaganie szybko. Niedługo już marzec, a wraz z nim Wielkanoc. Dziś pokażę Wam świetny przepis na drobiowy pasztet, który sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Warto więc przygotowywać również bez okazji, jako świetny dodatek do pieczywa
 Składniki:
1,5 kg udek z kurczaka 70 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz 2 garście suszonej żurawiny Wykonanie:
Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po odstudzeniu obieramy. Bułkę moczymy w rosole,odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowalismy mięso i warzywa. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Pasztet upiekłam w formie PAPILART . Zajrzyjcie na ich stronę, do świąt na spokojnie zaopatrzycie się we wszystkie potrzebne formy i foremki. Dostawa tylko 24 godz.

wtorek, 23 lutego 2016

IDEALNE DROŻDŻOWE ROGALIKI

Nic tak nie poprawia nastroju jak domowe wypieki. Te małe rogaliki skutecznie radzą sobie z każdą ponurą miną. Ciasto jest idealnie puszyste, mięciutkie wręcz rozpływa się w ustach.  I uprzedzam Wasze pytanie: tak to prawda, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, jak nadzienie parzy w język. 
 Składniki:
1 kg mąki
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
1 3/4 szkl mleka
2 całe jajka
2 żółtka
2 łyżki wódki
1 kostka drożdży
dżem z czarnej porzeczki DAGOMA do nadzienia
 nutella do nadzienia
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy łyżką cukru, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy aż rozczyn wyrośnie. Masło rozpuszczamy, studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, rozczyn, wlewamy mleko. Zaczynamy wyrabiać, po czym dodajemy masło i wódkę. Dobrze wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na
godzinę. po tym czasie bierzemy porcjami ciasto, rozwałkowujemy w koło, kroimy na 8 albo 16 części. Na każdym trójkącie wykładamy łyżeczkę czekolady lub marmolady. Zwijamy od najszerszej części do najwęższej. Pieczemy w nagrzanym do 170 st piekarniku przez ok 15-20 minut.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY 
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

sobota, 20 lutego 2016

SAŁATKA Z PIECZARKAMI

Przy sobocie warto zrobić jakąś fajną sałateczkę. U mnie dzisiaj na tapecie sałatka warzywna z pieczarkami. Pycha!
 Składniki:
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 słoiczek marynowanych pieczarek DAGOMA
1 por
4 jajka na twardo
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki majonezu
Wykonanie:
Pora kroimy  w półplasterki , cebulę w kosteczkę. Do salaterki przekładamy osączony groszek, kukurydzę i fasolę. Dodajemy osączone pieczarki, pora,cebulę oraz pokrojone w kostkę jajka.Doprawiamy solą, dodajemy majonez, mieszamy.

czwartek, 18 lutego 2016

GOLONKA GOTOWANA

Danie dla prawdziwych mężczyzn, choć przyznam się Wam bez bicia, że sama też lubię skubnąć kawałeczek, albo nawet i dwa. Szczególnie takiej dobrze odgotowanej.Mięsko soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach. Gotujemy w aromatycznym rosole pomału,spokojnie, ok 3 godz. Potem możemy zapiec lub nie...Jak kto lubi.Ostatnia godzina gotowania może upłynąć wyrównywaniem wygotowującego się wywaru piwem. Co fajnie podkręci smak
 Składniki:
2 małe goloneczki
3 litry bulionu warzywnego
ziela ang, listek laurowy, pieprz czarny ziarna
3 marchwie
2 pietruszki
seler
cebula biała
piwo- niekoniecznie
sól, pieprz czarny mielony
D podania z musztardami ROLESKI
Wykonanie:
Golonki oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem.Odkładamy na min. noc do lodówki. Na drugi dzień zagotowujemy bulion, dokładamy obrane warzywa i przyprawy. Golonkę gotujemy na średnim ogniu
ok 3 godzin. Jak ubywa płynu, dolewamy, aby golonki były cały czas zakryte. Po dwóch godzinach gotowania zamiast uzupełnić płyny bulionem możemy podlewać piwem. Ugotowaną golonkę podajemy z musztardą. Możemy
też zapiec w piekarniku podlewając piwem.
Do tak przygotowanej goloneczki idealnie pasują musztardy ROLESKI. Idealne dopełnienie całości.

niedziela, 14 lutego 2016

WALENTYNKOWA PACZKA ZE SPIŻARNI

Dziś Walentynki. Obdarowujemy się nawzajem drobnymi- często słodkimi upominkami. Okazywać sobie uczucia należy codziennie nie tylko  z okazji dzisiejszego święta. Nie znaczy to jednak, że nie jest fajnie otrzymywać upominków ;)
 Ja zostałam obdarowana także PACZKA ZE SPIŻARNI. Specjalnie przygotowaną z Walentynkowej edycji ;) Zobaczcie co było w mojej paczuszce:
1. Wstążka karbowana z gryki od firmy Rodzinna wytwórnia makaronów Fabijańscy - Romantycznie karbowane wstążki mają nie tylko ozdobny kształt ale i wyjątkowe wartości odżywcze. Gryka i mąka z niej wytwarzana nie zawiera glutenu. Gryka do wzrostu nie potrzebuje środków chemicznych, ponieważ jest odporna na choroby i szkodniki, więc jest rośliną idealną do upraw ekologicznych a makaron z niej zrobiony doskonale komponuje się z rozgrzewającymi potrawami. 2. Musztarda Kcyńska Korzenna od Wytwórni Musztard Tradycyjnych Grewling - doskonałe połączenie imbiru, cynamonu i goździków czyli przypraw, które nas rozgrzewają Najlepiej komponuje się rozmaitymi serami czy jako dodatek do marynat do mięs, z grillowanymi potrawami, a także jako Idealny dodatek do zimowych potraw. 3. Granola Hot Romance od firmy Sypkie - to słodko-pikantny pomysł na walentynkowe śniadanie z dużą zawartością żelaza, cynku, chromu i błonnika. Surowe kakao to doskonałe źródło antyoksydantów a jagody goji zawierają dużą ilości witamy A i C. 4. Truskawka suszona od firmy Puffins - są słodkie i chrupiące oraz mają prawie tyle samo właściwości co świeże owoce. Ciemna barwa truskawek świadczy o tym, że były one zbierane kiedy były najbardziej dojrzałe i okazałe. Suszone truskawki to idealny pomysł na zdrową przekąskę. 5. Sok aroniowy ekologiczny od firmy Aroniowe Pole - Aronia to polski superfood i najzdrowsza jagoda na świecie zawierająca duże ilości witam m.in. z grupy B, mikroelementów i antyoksydantów. Sok produkowany jest tradycyjnymi metodami, bez dodatku chemii i konserwantów. Idealny jako dodatek do herbaty.
Kolejna paczka, jaka jest dostępna do zamówienia, to paczka Wielkanocna. Co się w niej będzie znajdowało? To tajemnica, zamawiając nie wiemy co otrzymamy, ale zawsze są to zdrowe, ekologiczne i przepyszne produkty.
Paczkę Wielkanocną można zamówić na stronie PACZKA ZE SPIŻARNI do dnia 29 lutego.

sobota, 13 lutego 2016

TORCIK OWOCOWA WALENTYNKA

Jako jedyna Walentynka w Naszym domu, muszę zadbać o moich mężczyzn: męża i synów. Na jutrzejsze święto przygotowałam mały, słodki akcencik: torcik owocowy. Pyszne, świeże owoce i kremówka z mascarpone świetnie się uzupełniają tworząc idealną całość. Słodkich Walentynek Kochani!
 Składniki:
4 jajka
9 łyżek cukru
9 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
2 szklanki śmietany kremówki
8 łyżek serka mascarpone
cukier puder- ok 1-2 łyżek
sok z cytryny- 2 łyżki
dodatkowo:
brzoskwinie z puszki
świeże maliny
świeże borówki amerykańskie
wiórki z ciemnej i białej czekolady
Wykonanie:
*Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Dosypujemy po troszku cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,dodajemy po łyżce do masy jajecznej, mieszamy łyżką. Wylewamy do formy. Pieczemy ok 15-20 minut do suchego patyczka. Studzimy, przekrawamy na pół. 
*Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, sok z cytryny i mascarpone, mieszamy. 
*Brzoskwinię osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. 
*Połowę ubitej kremówki z mascarpone mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami.Wykładamy na dolny biszkopt, przykrywamy drugim plackiem. Pozostałą ubitą kremówką smarujemy boki i wierzch torcika. Na górze wokół serca robimy kleksiki. 
* Boki dekorujemy wiórkami ciemnej i jasnej czekolady. Na górę układamy świeże owoce.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Do upieczenia torciku użyłam formy SERCE- PAPILART

piątek, 12 lutego 2016

ZIEMNIACZANE SPRĘŻYNKI

Do frytek dzieciaków namawiać nie trzeba . Powtarzać też nie...Na samo hasło: frytki! już są w kuchni. A na takie sprężynki ziemniaczane to się doczekać wręcz nie mogą, pycha!
Składniki:
20 ziemniaków
sól,pieprz
słodka papryka
ew. dodatkowo ulubione zioła
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy. Za pomocą WYKRAWACZA DO NADZIEWANYCH ZIEMNIAKÓW TESCOMA usuwamy środki, co przy okazji da Nam właśnie frytki- sprężynki. 


Wydrążone ziemniaki możemy np nafaszerować. Gotowe sprężynki smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Przed smażeniem oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i ew. też ulubionymi ziołami. 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

czwartek, 11 lutego 2016

TRUSKAWKOWA PANNA COTTA

Niedługo Walentynki. Przez jednych lubiane, przez drugich nieobchodzone ;) A ja tam osobiście lubię obdarowywać osoby bliskie mojemu sercu w tym dniu czymś miłym i słodkim . Taka truskawkowa panna cotta podana w kształt serca dzięki formom PAPILART . Wysyłka 24 godzinna sprawi, że jeżeli nie posiadacie formy do przygotowania takiego Walentynkowego deseru zdążycie jeszcze zamówić i otrzymać pod wskazany adres .
Składniki:
250 ml śmietany kremówki
250 ml mleka
2 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
3-4 kieliszki Likieru Truskawkowego DALKOWSKI     
laska wanilii
Wykonanie:
Śmietanę kremówki oraz mleko wlewamy do garnuszka. Dodajemy nasiona wanilii i cukier. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Kiedy na bokach garnuszka mleko zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia. Dolewamy likier, mieszamy. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, mieszamy. podgrzewamy aż się rozpuści. Jeszcze ciepłą wlewamy do masy śmietanowej, mieszamy, studzimy. Zimną wlewamy do foremki. Odstawiamy do stężenia. Zimne wyjmujemy z formy, dekorujemy truskawkami.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Potrzebne formy znajdziecie  tutaj: KUP FORMĘ SERCE

ZAPIEKANKA GOSPODARSKA

Po wczorajszym postnym dniu dziś trzeba zjeść coś sytego i z dodatkiem mięsa ;) Na rybkę przyjdzie czas znowu jutro. Dziś u mnie zapiekanka, czyli obiad z cyklu robiących się sam. A takie to chyba wszyscy czasem lubimy przygotować. Chciałabym się też pochwalić Wam piękną zapaską jaką otrzymałam od KROPKA W KRATKĘ
 Składniki:
500 g ziemniaków
3 duże marchwie
2 duże czerwone cebule
2 pętka kiełbasy np podwawelskiej
10 plastrów boczku wędzonego
sól,pieprz, słodka papryka, tymianek
Wykonanie:
W naczyniu żaroodpornym układamy na dno jeden obok drugiego-plastry boczku. Ziemniaki obieramy kroimy w plastry, obraną marchew również w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w półplasterki. Na wyłożony boczek układamy warstwę ziemniaków, posypujemy przyprawami. Na ziemniaki wysypujemy marchew i cebulę, oprószamy przyprawami. Kolejną warstwą jest kiełbaska, następnie znów ziemniaki, które oprószamy przyprawami. Wierzch przykrywami pozostałymi plastrami boczku. Zapiekamy pod przykryciem ok godziny, po tym czasie odkrywamy na kilka minut do zrumienienia.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY     http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

środa, 10 lutego 2016

POMARAŃCZOWE ŚLEDZIE

Sucha środa. W moim domu tego dnia obowiązuje post. Dania rybne, bezmięsne. Nie używam tego dnia w mojej kuchni też jajek. Tak mnie nauczono, wychowano, taką tradycję przekazuję moim synom. Aby nie nudziły się już tak tradycyjne śledzie w oleju ( choć osobiście je bardzo lubię ) to próbuję nowych połączeń i smaków, którymi zaskakuję swoich bliskich. Dziś moja propozycja to pomarańczowe śledzie. Musicie przygotować i ocenić sami.
 Składniki:
 40 dag płatów śledziowych solonych
4 duże pomarańcze
szklanka dobrej oliwy  z oliwek- ja użyłam hiszpańskiej INTEROLEO
garść całej suszonej żurawiny
pieprz
Wykonanie:
Płaty śledziowe moczymy w wodzie ok 2 godzin. Po tym czasie wyjmujemy, kroimy w kawałki, zalewamy świeżo wyciśniętym sokiem z 3 pomarańczy. Odstawiamy na 2 godz. Po tym czasie oliwę z oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z pozostałej 1 pomarańczy. Dodajemy suszoną żurawinę. Delikatnie oprószamy czarnym pieprzem . Z 1/4 pomarańczy kroimy cienko skórkę ( bez białej skórki spodniej) . Dodajemy do oliwy. Tak przygotowaną zalewamy śledzie na noc. 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

wtorek, 9 lutego 2016

BABECZKI POMARAŃCZOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Mój mąż złożył mi zamówienie na babeczki. Ale takie zakrapiane alkoholem. I żeby były puszyste, mięciutkie i mocno aromatyczne. Podałam mu więc takie prosto od serca mocno pomarańczowe i mocno czekoladowe z nutą alkoholu. Posmakowały i to bardzo. Polecam więc i Wam. 
 Składniki:
1 szkl cukru
25 dag mąki
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
op.cukru waniliowego
1/4 kostki margaryny
szklanka maślanki
szczypta soli
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
krem czekoladowy:( do przygotowania dzień wcześniej niż pieczenie babeczek )
250 ml śmietany kremówki
cukier puder- ok łyżki
tabliczka mlecznej czekolady
2 kieliszki likieru czekoladowego Dalkowski
Wykonanie:
 Jajka ubić z cukrami, dodać maślankę, skórkę z pomarańczy oraz sok, dokładnie wymiksować. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać po  łyżce mąkę do jajek, ciągle miksując. Rozpuszczona wystudzona
 margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st. 
Krem: Śmietanę kremówkę podgrzać, wrzucić do niej kostki czekolady, aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień ubijamy czekoladową śmietanę na sztywno, dodajemy likier, mieszamy. Możemy dosłodzić cukrem pudrem.
Gotowe wystudzone muffinki udekorować kremem czekoladowym i posypać perełkami cukrowymi.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

środa, 3 lutego 2016

PĄCZKI BABCI MARYSI

Jutro tłusty czwartek. Sklepowe witryny już dziś kuszą promocyjnymi cenami pączków na jutrzejszy dzień. Wiadomo, te kupne pozostawiają wiele do życzenia, warto więc przygotować pączki w domu. Ja mam wielki sentyment do pączków jakie zawsze przygotowywała moja babcia. Mięciutkie, pulchniutkie i.. duże..Tak, pączki w moim domu muszą być duże ;) Ale to już jak kto lubi. Przepis godny polecania, z tych co zawsze się udają, warto więc go wypróbować.
 Składniki:
1,2 kg mąki 
10 dag- kostka drozdży
250 g cukru
2 szklanki mleka
200 g margaryny
kieliszek wódki lub spirytusu
10 żółtek
marmolada- najlepsza twarda do wypieków, u mnie z dziką różą - Jamar
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy po łyżce mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy aż drożdże podrosną. W rondelku rozpuszczamy margarynę i studzimy. Żółtka ucieramy na puch z
cukrem. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy mąkę, utarte żółtka praz wódkę. Mieszamy łyżką, dolewamy przestudzoną margarynę, wyrabiamy dobrze ciasto. Odstawiamy na min 30 minut  w ciepłe miejsce.Kiedy podrośnie odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy, nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek, odstawiamy na stolnicę ,żeby podrosły,
pieczemy na głębokim oleju. 

wtorek, 2 lutego 2016

TORCIK WANILIOWO OWOCOWY

Na wyjątkową okazję musi być wyjątkowe ciasto. Urodziny męża to dzień wyjątkowy, więc powstał taki torcik ,,zakropiony" przepysznym likierem waniliowym Dalkowski. Całość ozdobiona dużą ilością owoców. Palce lizać !

Składniki:
biszkopt:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa waniliowa:

3 kubki duże, po 330 ml każdy, śmietany 30%
cukier puder
2 łyżki żelatyny

4 kieliszki likieru waniliowego DALKOWSKI
do nasączenia biszkoptu:
3/4 szklanki wody
3 łyżki cukru
sok z cytryny

do dekoracji:
dowolne ulubione owoce
Wykonanie:
*Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żółtku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut w temp.170*C.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na 2 części. Nasączamy spodni placek przegotowaną woda z cytryna i cukrem.
*Masa: Śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę zalewamy zimną wodą, kiedy napęcznieje, podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Studzimy.Dodajemy przestudzoną żelatynę do ubitej śmietany.Odkładamy ok szklanki masy do dekoracji wierzchu tortu. Wlewamy likier waniliowy. Delikatnie mieszamy. 
*Gotową masę wykładamy na spodni blat ciasta.Rozsmarowujemy, przykrywamy drugim blatem. Nasączamy.
*Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą ubitej śmietany. Boki i wierzch dekorujemy dowolnie owocami oraz kleksikami kremówki. 

poniedziałek, 1 lutego 2016

SCHAB PARZONY PODANY Z SOSEM Z ZIELONEGO PIEPRZU

Macie ochotę na danie, które zrobi się samo? Ten schab wychodzi niezwykle soczysty i kruchy. Jego delikatny smak świetnie podkręca sos z zielonego pieprzu. polecam !


















Składniki:
1,5 kg schabu
sól,pieprz
olej
Sos do mięs i sałat Roleski- z zielonym pieprzem
Wykonanie:
Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu po bokach. Dobrze nacieramy go solą i pieprzem. Schab musi być mocno osolony i pokryty pieprzem. Po tym czasie schab smarujemy olejem. Odkładamy na dobę do lodówki. Po tym czasie w dużym garnku nalewamy tyle wody, aby włożony schab był cały zakryty wodą. Nalewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Na smak. Ma być mocno słone i wyczuwalnie pieprznie. Doprowadzamy wodę do wrzenia, kiedy to nastąpi wkładamy schab, po ponownym zawrzeniu wody gotujemy 5 minut. Po tym czasie odstawiamy z ognia. Przykrywamy. Studzimy do zimnej wody. Znów doprowadzamy do wrzenia, trzymamy 4 minuty gotując. Po tym czasie wyjmujemy , kroimy w plastry, podajemy na gorąco polane sosem na ciepło.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy