wtorek, 31 maja 2016

SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM

Schab to chyba najczęściej serwowane w moim domu mięso wieprzowe. Zwykłe , tradycyjne schabowe się już nieco przejadły, improwizuję więc z tym mięsem , aby było smacznie i rodzina była najedzona i zadowolona.
 Składniki:
80 dag schabu
330 ml śmietany 30%
30 dag pieczarek
1 cebula
pól szklanki bulionu warzywnego
sól , pieprz
mąką do oprószenia kotletów
masło do smażenia
Wykonanie:
Na patelni kładziemy masło. Schab kroimy  w plastry, każdy oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, obsmażamy. Na drugiej patelni na masełku szklimy posiekaną cebulę, dorzucamy też pokrojone w plastry
pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem. Kiedy pieczarki się zrumienią wlewamy ok pól szklanki bulionu oraz śmietanę. Na patelni układamy kotlety, podduszamy razem aż do zgęstnienia sosu. 

poniedziałek, 30 maja 2016

SERNIKOWA PIANKA Z TRUSKAWKAMI

Sezon truskawkowy trwa. Ceny tych owoców znacznie spadły, warto wiec korzystać i przygotowywać z nimi najróżniejsze ciasta. Dziś lekki biszkopt, puszyste masy oraz truskawki. Czegóż chcieć więcej?
 Składniki:
biszkopt:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
15 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
3 łyżki żelatyny
cukier - do smaku, do słodkości sera
masa śmietanowa:
2 kubki po 330 ml śmietany 30 %
cukier puder
2 śmietan fixy
dodatkowo:
1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier, ubijamy, następnie dodajemy po 1 żółtku, ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, mieszamy . Wylewamy na blachę 24-36. Pieczemy ok 15 minut do suchego patyczka,studzimy.
Masa serowa: Ser z wiaderka miksujemy z cukrem pudrem- do pożądanej słodkości. Żelatynę zalewamy zimną wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy, studzimy i dodajemy do sera, miksujemy.Gotową masę serową wykładamy na biszkopt, odstawiamy do lodówki do
stężenia. Kiedy masa stężeje w 3 szklankach wody rozpuszczamy galaretki. Truskawki kroimy na połówki. Układamy na masie serowej, zalewamy galaretką ( zostawiamy 3/4 szklanki na wierzch ciasta). Odstawiamy do lodówki do stężenia. 
Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy podczas ubijania cukru pudru do pożądanej słodkości. Dodajemy zagęstniki. Ubijamy. Gotową masę śmietanową wykładamy na stężałą galaretkę. Kiedy masa stężeje wylewamy resztę galaretki, odstawiamy do stężenia. 

środa, 25 maja 2016

CZEKOLADOWO WIŚNIOWY TORT DLA MAMY

Święto Mamy wymaga wyjątkowej oprawy. Tego dnia szczególnie zadbajmy o to , aby Nasze Mamy poczuły się wyjątkowo. Ja po raz pierwszy ,,bawiłam " się w takie torty, ale wyszło myślę nie najgorzej ;)

 Składniki:
biszkopt:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem czekoladowy:
500 ml śmietany kremówki
cukier puder- ok 2 łyżek
2 tabliczki mlecznej czekolady
dodatkowo:
wiśnie z rumu
masa cukrowa ze sklepu CUKIETERIA
ozdoby cukrowe CUKIETERIA
perełki cukiernicze CUKIETERIA
Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę, stopniowo dodajemy po 1 żółtku, 
następnie dodajemy cukier, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
Przelewamy do dwóch tortownic. U mnie 20 i 16 cm. Pieczemy do suchego patyczka.
Krem:
Śmietanę kremówkę podgrzać, wrzucić do niej kostki czekolady, aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień ubijamy czekoladową śmietanę na sztywno. Możemy dosłodzić cukrem pudrem. Do gotowej masy dodajemy wiśnie z rumu. Ilość wg upodobań. 
Gotowe blaty biszkoptowe przekrawamy na połowę, każdy smarujemy kremem, przekładamy kolejnym blatem. Na dół kładziemy duże blaty, rozwałkowujemy masę cukrową srebrną, obkładamy spód, Na wierzch kładziemy małe spody, obkładamy rozwałkowaną białą masą. Naokoło blatów układamy sznur pereł. Wierzch dekorujemy tulipanami z masy cukrowej. 

poniedziałek, 23 maja 2016

AZJATYCKA GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA

Dziś na obiad proponuję wnieść do naszych kuchni troszkę orientu. Delikatne piersi z kurczaka i mocniejsze smaki marynaty pasują idealnie. Polecam na poniedziałkowy obiad. Niech smacznie zacznie się Nam tydzień!
 Składniki:
2 piersi z kurczaka
pół szklanki oleju
2 łyżki octu winnego
po pół łyżeczki: kolendry, kuminu, kurkumy, imbir, kardamonu,goździka, czosnku granulowanego, chili 
łyżeczka trawy cytrynowej suszonej
Wykonanie:
Olej mieszamy z octem winnym, dodajemy przyprawy, do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na plastry piersi z kurczaka na min, noc. Po tym czasie grillujemy na rumiano z obu stron.

GRILL PIKNIK Menuhttp://www.alma24.pl/



niedziela, 22 maja 2016

CYTRYNOWY PUCH

W końcu znów ciepłe dni...Potrzebujemy orzeźwienia..Z pomocą nadchodzę z półmiskiem ciasta. W internecie słynny Śnieżny Puch przerobiony przeze mnie w ilościach składników oraz smaku. Lekkie niczym puch, delikatnie cytrynowe, orzeźwiające. Anielska pianka rzecz by można.
 Składniki:
1 kg sera np w wiaderku
4 galaretki cytrynowe
5 łyżek cukru pudru
800 ml gorącej wody
4 Śnieżki w proszku lub 500 ml śmietany kremówki
2 szklanki mleka- do śnieżek
15 dag kakaowych herbatników
20 dag wiórek kokosowych
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
Wykonanie:
*Dużą blachę wykładamy ciastkami. 
*Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Studzimy. 
*Śnieżki łączymy z 2 szklankami zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 400 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. 
Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia.
* Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz wiórki, ciągle mieszając podprażamy na złoty kolor. Studzimy. Zimnymi wiórkami posypujemy obficie ciasto.

piątek, 20 maja 2016

PRZECIWNOWOTWOROWA OLIWA Z HABANERO

Wszyscy dbamy o siebie, o swoje zdrowie...Czasem może w ostatniej chwili, kiedy już coś na prawdę zaczyna szwankować. No, ale w sumie lepiej późno niż wcale. Dzisiaj przychodzę do Was z bardzo prostym przepisem na świetną oliwę, która posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Wszystko dzięki małej, ostrej papryczce habanero. Zawiera ona w dość dużych ilościach kapsaicynę o właściwościach leczniczych, antyoksydacyjnych, przeciwdrobnoustrojowych, przeciwnowotworowych. Kapsaicyna podana doustnie
,,wyszukuje" komórki nowotworowe niszcząc mitochondria nowotworowe odpowiedzialne za podział i rozrost komórek. Przygotowanie oliwy jest proste, a jej przyjmowanie bardzo korzystne dla zdrowia.
 Składniki:
15 dag papryki habanero
szklanka oleju lnianego lub oleju z pestek winogron
Wykonanie:
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Układamy w słoiku, zalewamy olejem. Odstawiamy na 10 dni do lodówki. Po tym czasie spożywamy codziennie 1 łyżeczkę. Należy pamiętać aby popijać jogurtem. Nigdy wodą, która tylko bardziej zaostrzy ostrość oliwy.

środa, 18 maja 2016

SURÓWKA Z PORA I MARCHEWKI

Najprostsza jaką znam. Przepis wyniesiony jeszcze z domu rodzinnego. Jako, że moi synowie bardzo ja lubią, często pojawią się jako dodatek do obiadu
 Składniki:
1 duży por biała część
2 duże marchewki
jabłuszko
2 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu
sól,pieprz do smaku
Wykonanie:
Pora kroimy  w półplasterki. Marchew ścieramy na tarce o buraczanych oczkach.Tak samo postępujemy z jabłuszkiem. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy śmietanę, majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.

poniedziałek, 16 maja 2016

CEBULOWO CZOSNKOWA GRILLOWANA KARKÓWKA

Czas grillowania w pełni i choć pogoda się nieco popsuła i nastały chłodniejsze, ponure dni to zapraszam na grillowana karkówkę. Po powrocie pogody przepis będzie jak znalazł, ewentualnie możemy taka karkówkę upiec na grillu elektrycznym lub w piekarniku.
Składniki:
70 dag karkówki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
5 łyżek keczupu
2 łyżki musztardy
3/4 szkl oleju
sol,pieprz 
Wykonanie:
Karkówkę delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą oraz pieprzem. Cebulę oraz czosnek siekamy, dodajemy keczup, musztardę, wszystkie przyprawy oraz olej, mieszamy. W tak przygotowaną marynatę wkładamy mięso na min 12
godzin. Grillujemy.
http://www.alma24.pl/

GRILL PIKNIK Menu

piątek, 13 maja 2016

DOMOWE ZAPIEKANKI Z WARZYWAMI

Fast foody lubią nie tylko dzieciaki. Ja swoim wole przygotować tego typu jedzenie w domu. Po ostatniej wizycie w nowym lokalu serwującym zapiekanki wyszłam z takim niezadowoleniem, że więcej na pewno tam nic nie zjem. Bez smaku... po prostu. Wróciłam do domu i przygotowałam moim domownikom moje wersje zapiekanek.
 Składniki:
2 bagietki
1 pomidor
1 zielony ogórek typu wąż
2 garści posiekanej drobno kapusty pekińskiej
1 nieduża czerwona cebula
10 dag starkowanego sera żółtego
majonez
keczup- u mnie PARCZEW
Wykonanie:
Bagietki przekrawamy na połowę.Wstawiamy do piekarnika na ok 5 minut w 170 st. Bagietki posypujemy starty serem, wstawiamy do piekarnika do rozpuszczenia sera. Pomidory i ogórki kroimy w krążki, cebulę w piórka. Na każdą bagietkę posypujemy kapustę pekińską,układamy pomidory, ogórki, cebulę, całość polewamy majonezem i keczupem.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

czwartek, 12 maja 2016

WIOSENNA SURÓWKA Z NOWALIJEK I SOCZEWICY

Kolacje muszą być lekkie. Moja to często są sałatki i surówki. Ta świetnie zaspokaja głód.
 Składniki:
2 szklanki soczewicy
1 pomidor
2 garście posiekanej drobno kapusty pekińskiej
pęczek rzodkiewek
1 zielony ogórek
1/3 szklanki oleju rzepakowego
sok z 1/3 cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru
2 łyżki wody
1/4 łyżeczki bazylii
1/4 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Pomidora, rzodkiewki i ogórka drobno kroimy, dodajemy pekinkę, soczewicę. Z podanych składników przygotowujemy sos, polewamy sałatkę.

wtorek, 10 maja 2016

OGÓRKI MAŁOSOLNE NA SUCHO

W internecie od tamtego roku dosłownie wysyp przepisów na ogórki małosolne na sucho, czyli przy użyciu torebki foliowej ;) Jestem troszkę niedowiarkiem i dopóki sama nie przekonam się do takich wymysłów, podchodzę do nich dość sceptycznie. Jako,że w weekend miałam okazję próbować tego ,,cudu", dziś takie ogóreczki już u mnie. Świetna sprawa. Idealne do przygotowania na biwaku itp miejscach , gdzie nie zawsze mamy pojemniki do przygotowania tradycyjnych małosolniaczków
 Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
1 kawałek korzenia chrzanu
1 liść chrzanu
2 liście wiśni
kilka gałązek koperku
1 łyżka soli
torebka foliowa- ja użyłam woreczków foliowych STELLA
Wykonanie:
Ogórkom odcinamy końcówki. Przekładamy do torebki foliowej. Wrzucamy do środka wszystkie przyprawy, posypujemy solą,dobrze przemieszamy zawartość w środku,  zamykamy torebkę, odstawiamy do lodówki na ok 3-4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy odstawiamy na niecałą dobę ( 20 godz )  w temp pokojowej. Ogórki wychodzą w smaku jak małosolne, ale zachowują swój ładny zielony kolorek. Gotowe ogórki przechowujemy w lodówce.
W mojej kuchni używam produktów firmy STELLA , gdyż szeroki wybór asortymentu pozwala mi na wybranie wszystkich niezbędnych w mojej kuchni produktów. Cenię sobie dobra jakość i przystępną cenę,a tutaj jedno i drugie idzie w parze. Worki foliowe tej firmy wybieram dlatego, że w jednym opakowaniu mam dwie pojemności i w zależności od potrzeby sięgam po taką jaka akurat jest mi potrzebna.

poniedziałek, 9 maja 2016

COUNTRY DLA DOROSŁYCH

Znana firma produkuje batoniki, którymi zajadają się wszystkie maluchy. Ja zapraszam na country dla dorosłych. Ciasto okropione likierami alkoholowymi, idealne do porannej kawki czy na słodkie drugie śniadanie. 
 Składniki:
2 kubki śmietany 30 proc po 330 ml
2 czekolady mleczne
2 czekolady białe
5 szklanek pszenicy w miodzie
4 łyżki likieru waniliowego DALKOWSKI
4 łyżki likieru czekoladowego DALKOWSKI
opakowanie herbatników kakaowych
Wykonanie:
Na dno tortownicy 24 cm wykładamy herbatniki. Ubijamy 1 kubek śmietany kremówki. Dodajemy do niej rozpuszczoną ostudzoną białą czekoladę oraz 2 szklanki pszenicy w miodzie oraz likier waniliowy, dobrze mieszamy, wykładamy na ciastka. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Ubijamy drugi kubek śmietany dodajemy rozpuszczone mleczne czekolady oraz likier czekoladowy, dodajemy trzy kubki pszenicy, mieszamy i wykładamy na ciasto, na wierzch wysypujemy ok pól kubka  pszenicy. Odstawiamy najlepiej an noc na stężenie.
JEŚLI CHCEMY, ABY WARSTWA CZEKOLADOWA BYŁA MNIEJ CHRUPKA DAJEMY TYLKO 2 SZKLANKI PSZENICY.

piątek, 6 maja 2016

BABECZKI HERBACIANE

Zdarzyło Wam się, że upieczone babeczki były zbyt suche? Z pomocą przychodzę z dzisiejszym przepisem na muffinki z dodatkiem naparu herbaty, dzięki któremu zyskają one dużo puszystości i wilgotności. Do przygotowania ciasta warto wybrać dobrą herbatę, by nadać gotowym muffinom fajnego smaczku.
 Składniki:
250 g mąki
2 jajka
1 szklanka cukru
łyżeczka herbaty ENGLISH BREAKFAST- ŚWIAT HERBATY.COM
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Herbatę zaparzyć w 300 ml wrzątku, wystudzić i odcedzić. Jajka połączyć z herbatą i olejem, dobrze wymiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier, miksować. Do foremek na muffinki wykładać ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec ok 15 minut w 170 st. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Muffinki podałam na pięknej czerwonej paterze ze sklepu CUKIETERIA.PL . Oprócz dekoracji cukierniczych znajdziecie tam też wiele innych produktów przydatnych m.i.n w cukiernictwie. 

czwartek, 5 maja 2016

PIERŚ Z KURCZAKA GRILLOWANA NA ŁAGODNIE

Sezon grillowy trwa. Pogoda dopisuje, słońce...Może w końcu będzie już tak, jak przystało na tę porę roku. Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to grilowane piersi z kurczaka . Łagodne w smaku, idealne więc też i dla najmłodszych smakoszy dań z grilla
 Składniki:
1 pierś z kurczaka
3 łyżki miodu
6 łyżki keczupu
po pół łyżeczki: papryki słodkiej mielonej, pieprzu, czosnku
granulowanego
łyżeczka suszonego lubczyku
Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy na plastry. Miód łączymy razem z keczupem , dodajemy przyprawy. Gotową marynatą smarujemy mięso, odkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Na drugi dzień grillujemy na rumiano z obu stron.
http://www.alma24.pl/
GRILL PIKNIK Menu






wtorek, 3 maja 2016

PIZZA WIEJSKA

Na zakończenie majówki przepyszna pizza pełna warzyw. Kolorowa i zdrowa- wiejska ;)
Składniki:
ciasto:
3,5 szkl mąki
1 szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki oleju
dodatki:
pętko kiełbasy np podwawelskiej
1 żółta papryka
2 pomidory malinowe
pół czerwonej cebuli
2 łyżeczki ziół prowansalskich
40 dag żółtego sera
10 dag tartej mozzarelli
3 łyżki sosu do pizzy - może być keczup lub koncentrat pomidorowy 
Wykonanie:
*Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. 
*Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. 
*Na gotowe rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy sos, posypujemy ziołami. Ser żólty przekrajamy na połowę, połowę  tarkujemy, drugą kroimy w grubsze prostokątne kawałki. Na boku pizzy układamy kawałki sera, zawijamy brzegi, tak żeby ser był w środku. Na ciasto następnie wysypujemy potarkowany ser żółty oraz mozzarellę. Na wierzch układamy plastry kiełbasy, pomidora, cebuli oraz paski papryki. Pieczemy ok 12 minut w 160 st. 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Przeróżne drewniane akcesoria do kuchni ( i nie tylko) znajdziecie w GRATY I SZPEJE . Każdy na pewno znajdzie tam coś dla siebie.