czwartek, 30 czerwca 2016

MANIACZEK Z CZEREŚNIAMI

Dziś nie może być w barwach innych niż te narodowe. Przed Nami ważny mecz. Trzymam kciuki za Naszych i częstuję pysznym ciastem na zimno, które robi się błyskawicznie.Owoce możemy dać dowolne, a jako że sezon czereśniowy- dziś u mnie własnie one. 
 Składniki:
1 litr mleka
2 szklanki kaszy manny
3 łyżki cukru pudru
pół kostki margaryny
1 żółtko
2 galaretki wiśniowe
pól kg czereśni ew. wiśni
Wykonanie:
*Rozpuszczamy jedną galaretkę w 3/4 szklanki wrzątku. Do małej salaterki o poj. jednej szklanki układamy wydrylowane czereśnie, zalewamy ostudzona galaretką, odstawiamy do stężenia
* Kiedy galaretka z owocami stężeje wykładamy galaretkę do góry dnem salaterki, na dno tortownicy 
*Na mleku gotujemy kaszę, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puch,dodajemy żółtko ( ale jeśli obawiamy się surowego w ciastach możemy pominąć ) dodajemy łyżkami ostudzoną kaszę. Gotową masę wykładamy do tortownicy naokoło kopca z galaretki. 
*Na wierzch wykładamy resztę wydrążonych czereśni. Zalewamy ostudzoną 2 galaretką, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.
* Najlepiej na całą noc odstawiamy do lodówki do stężenia. 

środa, 29 czerwca 2016

WODA TRUSKAWKA Z BAZYLIĄ

Zapowiada się kolejny słoneczny dzień. Ba! Upalny dzień. Pamiętajmy o napojach. Ja dziś przygotowałam dzbanek wody z ostatnimi truskawkami i bazylią. Orzeźwia świetnie! Spróbujcie sami. Zamiast dosładzać go cukrem, polecam użycie karobu, naturalnej substancji słodzącej z chleba świętojańskiego.
Składniki:
1 litr gazowanej wody
30 dag truskawek
10 liści świeżej bazylii
kostki lodu
karob - zakupiłam w sklepie UWOLNIJKUCHNIE.PL
Wykonanie:
Do dzbanka nalewamy wodę, dodajemy truskawki, wrzucamy liście bazylii, dodajemy lód, dosładzamy karobem. 






















wtorek, 28 czerwca 2016

CZEKOLADKI PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

Gotowe kieliszki czekoladowe, przepyszny mus czekoladowy i kawałki orzechów- świetna słodycz do przygotowania w kilka chwil. 
Składniki:
50 gotowych korpusików czekoladowych ze sklepu  CUKIETERIA
krem czekoladowy:( do przygotowania dzień wcześniej )
250 ml śmietany kremówki
cukier puder- ok łyżki
tabliczka mlecznej czekolady
dodatkowo:
posiekane orzechy - krokant orzechowy ze sklepu CUKIETERIA
Wykonanie:
Krem: Śmietanę kremówkę podgrzać, wrzucić do niej kostki czekolady, aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień ubijamy czekoladową śmietanę na sztywno. Możemy dosłodzić cukrem pudrem.
Korpusiki czekoladowe napełniamy przygotowanym krem, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.

poniedziałek, 27 czerwca 2016

DZIECI A KONSERWANTY. JAKI NA TO SPOSÓB?

Jako rodzic dbam o to, co jedzą i piją moi synowie. Chciałabym uchronić ich przed tą cała chemią otaczającej Nas żywności i zdaje sobie sprawę z tego,że nie jestem w stanie rozłożyć magicznego parasola, który mi  w tym pomoże. Dzieciaki rosną, każde wyjście z kolegami jest połączone z wyjściem na lody, chipsy, colę i inne niezdrowe rzeczy. Przymykam oko, bo dzieciaki przecież muszą mieć fajne dzieciństwo bez masy zakazów. W domu zwracam uwagę na to co spożywają. Także napoje w dzisiejszych czasach nafaszerowane są masą chemii i konserwantów, które przecież tak dobrze smakują.
Każdy sezon owocowy to rytuał w moim domu- przygotowywanie domowych soków i kompotów. W upalne dni na stole najczęściej gości cytrynowa lub pomarańczowa woda smakowa i wierzcie mi, że można ją pić litrami w ciągu jednego dnia. Wszystkie przepisy na domowe napoje mojego autorstwa znajdziecie tutaj: DOMOWE NAPOJE  , a przetwory ( nie tylko owocowe)  tutaj:PRZETWORY . DOMOWE PRODUKTY OWOCOWE I WARZYWNE SPOSOBEM NA KONSERWANTY !
 W tamtym roku rodzina mojego męża robiła soki świeżo tłoczone, zamykane w w fajne opakowania  z kranikiem. Jabłek było zatrzęsienie, zrobili więc z nich dobry użytek. Soki bez cukru, niektóre z dodatkiem np marchewki. Pycha! No ale co zrobić jeśli  w pobliżu nie mamy tłoczni przystosowanej do indywidualnego odbiorcy? Sięgnąć po fajne tłoczone soki OWO . Dość młoda firma, przygotowująca tłoczone na zimno soki owocowe jak i warzywne. Bogactwo smaku i aromatu, zero konserwantów, tak nie lubianych przez mamy. Polecam serdecznie. Wybór smaków przeogromny, każdy znajdzie coś dla siebie.Po co faszerować dzieciaki niezdrowymi napojami jak można podać im porcje witamin, która do tego świetnie smakuje.

niedziela, 26 czerwca 2016

MAKARON ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

W takie upały najlepiej ni gotować w ogóle, ale jeść przecież trzeba. Proponuję więc błyskawiczne danie, które zrobi się prawie samo
Składniki:
3 garście makaronu
4 garście szpinaku
15 dag sera feta
sól pieprz słodka lub ostra papryka
3/4 szklanki smietanki 30%
500 g mięsa z kurczaka np z udek- może być z rosołu
olej z ryżu o smaku czosnku SORISO
Wykonanie: Ugotowane mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rumiano na patelni. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. Na ten sam olej wrzucamy szpinak, dusimy ok 10 minut, dodajemy fetę. Dobrze mieszamy, żeby ser rozłożył się równomiernie. Dopiero wtedy doprawiamy do smaku.Dolewamy śmietanę, dusimy chwilę aż zgęstnieje. Dokładamy usmażonego wcześniej kurczaka , mieszamy.W osolonej wodzie gotujemy makaron, odsączamy i wykładamy porcję makaronu na talerz, na makaron wymieszanego kurczaka z sosem szpinakowym . 

sobota, 25 czerwca 2016

MELONOWE ORZEŹWIENIE

Jak przystało na pierwszy dzień wakacji , pogodę mamy idealną- upalną. Z jeziora można by nie wychodzić, ale zróbmy to chociażby po to, żeby dostarczyć dla organizmu odpowiednią ilość płynów. Pamiętajmy że odwodnienie jest bardzo groźne dla zdrowia i życia człowieka, szczególnie małych dzieci i osób starszych. Nie wolno bagatelizować takich upałów!Melon orzeźwia idealnie, zapraszam więc!
Składniki:
1 kg melona
1,5 szklanki dobrze schłodzonej wody mineralnej
kostki lodu
ew. miód do posłodzenia
Wykonanie:
Obranego melona kroimy na mniejsze kawałki. wrzucamy do blendera, miksujemy na gładko. Dolewamy wodę, dosładzamy miodem, wrzucamy kostki lodu. Idealne orzeźwienie na maksa gwarantowane ;)
Jeśli nie macie jeszcze takiego urządzenia jakim jest blender, własnie od dzisiaj ( 25 czerwiec) w sieci sklepów Lidl można nabyć świetny blender z akcesoriami. Moc 600W świetnie sobie radzi z koktajlami i zupami typu krem czy chłodnikami owocowa warzywnymi. Dostępne kolory przypadną do gustu każdemu! Nie wiem jak Wy, ale ja lubię jak w kuchni jest kolorowo. 





















piątek, 24 czerwca 2016

BUŁECZKI Z SEREM

Za chwile zabrzmi ostatni dzwonek. Dzieciaki krzykną z radością: wakacje!! Nie będę przygotowywała synom drożdżówek do szkoły. Teraz będą to wakacyjne drożdżówki- takie z serem zawsze smakują!
Składniki:
1  kg mąki pszennej
220 g cukru
500 ml mleka
pół kostki drożdży ( 50 g)
2 żółtka
pól kostki margaryny
szczypta soli
30 dag białego sera, może też być np waniliowy
kruszonka:
130 g mąki
65 g cukru
65 g margaryny
Wykonanie:
Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier.Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy
na dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła, odstawiamy do podrośnięcia. po ok 15 minutach mniejszym naczyniem niż koła robimy zagłębienie w które wkładamy po łyżce sera. Odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy gotowe wyrośnięte bułeczki. Pieczemy ok 15 minut do zrumienienia.

czwartek, 23 czerwca 2016

WODA SMAKOWA POMARAŃCZOWA

W gorące dni, najważniejsze co powinniśmy robić. to dostarczać organizmowi jak najwięcej płynów. Dobre nawodnienie organizmu jest bardzo ważne. Jeśli wasze dzieciaki nie wypiją zwykłej wody mineralne, wolą te smakowe, sztucznie barwione, pełne konserwantów, to się dobrze składa. Od dziś możecie w prosty sposób przygotowywać pyszną, orzeźwiającą wodę sami  w domu. Prościej już się nie da.
Składniki:
1 litr wody mineralnej
2 pomarańcze
10 lub więcej listków świeżej mięty
łyżka miodu- jeśli chcemy dosłodzić, ja nie dosładzam
kostki lodu
Wykonanie:
Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, druga kroimy na plastry. Do dzbanka wlewamy wodę, dodajemy sok, plastry pomarańczy, jeśli chcemy dosładzamy miodem, dodajemy listki mięty. Wrzucamy kostki lodu.

wtorek, 21 czerwca 2016

SAŁATKA DWA ZIARNA Z RUKOLĄ

Jedna z najprostszych i najsmaczniejszych. Minimum składników, maksimum smaku ;)
Składniki:
2 garście rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
kulka mozzarelli
4 łyżki uprażonych i posolonych pestek dyni
4 łyżki uprażonych i posolonych pestek słonecznika
2 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
pól łyżeczki bazylii lub ziół prowansalskich
Wykonanie:
Na talerz wykładamy rukolę, na nią połówki pomidorków, kawałki mozzarelli, posypujemy ziarnami. Olej mieszamy z dowolnymi ziołami, polewamy sałatkę.
Przepyszne prażone pestki dyni i słonecznika zakupiłam w sklepie internetowym UWOLNIJ KUCHNIE.PL . Znajdziecie tam mnóstwo pysznych produktów niezbędnych do przygotowania zdrowych posiłków, jest to bowiem sklep ze zdrową żywnością. Ceny są przystępne, zakupy przyniesione prosto do domu, a wydanie na nie 100 zł gwarantuje darmową dostawę. 

niedziela, 19 czerwca 2016

SCHAB W SOSIE ŚMIETANKOWO KOPERKOWYM Z POMIDORKAMI CHERRY

Niedzielny obiad musi być smaczny..Do tego byłoby dobrze, gdyby robił się praktycznie sam. Nie lubię w niedzielę, szczególnie w ciepłe dni spędzać dużo czasu nad garnkami.Obiad przygotowuję więc tak smacznie, ale szybko...A wolny czas spędzam z rodziną na świeżym powietrzu -np. tak jak dziś na rowerach ;)
Składniki:
8 plastrów schabu
pęczek koperku
330 ml śmietany 30%
sól,pieprz
2 szklanki bulionu
10 pomidorków koktajlowych
Wykonanie:
Każdy plaster schabu rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na rumiano na oleju. Do garnuszka wlewamy bulion, przekładamy kotlety, koperek siekamy wrzucamy do garnka, dolewamy śmietankę, dusimy do momentu aż śmietana zgęstnieje. Na ostatni moment dokładamy połówki pomidorków na ok 3 minuty Podajemy polane sosem i obłożone pomidorkami.

sobota, 18 czerwca 2016

ZAPIEKANKI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Dziś coś dla moich synów, którzy uwielbiają wszelakie fast foody. Takie domowe zapiekanki o niebo lepsze ( i zdrowsze) od tych z barów.
 Składniki:
2 bagietki
1 pierś z kurczaka
10 pieczarek
1 żółta papryka
1 pomidor
1 zielony ogórek typu wąż
2 garści posiekanej drobno kapusty pekińskiej
1 nieduża czerwona cebula
10 dag starkowanego sera żółtego
majonez, keczup
Wykonanie:
Bagietki przekrawamy na połowę.Wstawiamy do piekarnika na ok 5 minut w 170 st. Bagietki  posypujemy starty serem, wstawiamy do piekarnika do rozpuszczenia sera. Pomidory i ogórki kroimy w krążki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę.Piersi z kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy sola i pieprzem, obsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w plastry, obsmażamy. Na każdą bagietkę układamy pieczarki, posypujemy kapustę pekińską,układamy pomidory, ogórki, cebulę,paprykę, wykładamy kurczaka całość polewamy majonezem i keczupem. 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

piątek, 17 czerwca 2016

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW

Przy piątku będzie bezmięsnie i delikatnie. Zupka krem poleca się na piątkowy obiad ;)
Składniki:
1/3 selera
3 pietruszki
1 kalafior
4 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól,pieprz
6-7 szklanek bulionu warzywnego
gałka muszkatałowa
2 garście grzanek czosnkowych
Wykonanie:
Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do garnuszka,
dodajemy poobierane warzywa, zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości
dodając przyprawy do smaku. Miksujemy na gładki krem. Podajemy posypane
grzaneczkami czosnkowymi.

czwartek, 16 czerwca 2016

BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI POD KRUSZONKĄ

Nie ma to jak zacząć dzień kubkiem ciepłego mleka i świeżą, cieplutką drożdżóweczką. Mniamuśnie jest !! Polecam :)
Składniki:
1 kg mąki pszennej 220 g cukru 500 ml mleka pół kostki drożdży ( 50 g) 2 żółtka pól kostki margaryny szczypta soli 0,5 kg owoców- u mnie truskawki- ale mogą być każde inne dowolne kruszonka: 130 g mąki 65 g cukru 65 g margaryny Wykonanie:
Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy na dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła odstawiamy do podrośnięcia. po ok 15 minutach mniejszym naczyniem niż koła, robimy zagłębienie w które układamy owoce. Odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy gotowe wyrośnięte bułeczki. Pieczemy ok 15 minut do zrumienienia.

wtorek, 14 czerwca 2016

FOTO KSIĄŻKA Z MOIMI PRZEPISAMI

Odkąd zaczęłam prowadzić bloga, po głowie coraz częściej chodzi mi myśl, żeby wydać książkę ze swoimi przepisami. Szczerze mówiąc nie za bardzo wiem, jak się za to zabrać i ta myśl tylko tyle,że w tej głowie jest. Może z czasem jak się uda mi zmobilizować, może przy jakiejś pomocy , to może wtedy moje plany, marzenia się pospełniają, w końcu po to są...
Przedsmak tej realizacji marzeń, udostępnił mi jednak SAAL- DIGITAL, dzięki któremu stworzyłam swoją foto książkę. Jako temat przewodni-mój blog, a dokładniej najchętniej odwiedzane przez Was,moich czytelników przepisy tzw hity. Tak na prawdę to dzięki Wam , mogłam zebrać te kilkanaście przepisów, bo to Wy sprawiliście że zaistniały w sieci. Ale dość gadania, przyjrzyjmy się dokładniej książce.
Moja pierwsza reakcja to jedno wielkie WOW! Pięknie wydana, w świetnej watowanej okładce. Wewnątrz, na fajnych sztywnych dość grubych kartach piękne zdjęcia, wspaniałe kolory. Powstała książka taka jak chciałam!




Całą książkę zaprojektowałam sama. Na stronie mamy dostępną aplikację, dzięki której krok po kroku możemy dodawać zdjęcia, teksty. Do wyboru mamy wiele wzorów teł, dodatków, ozdób, kolorów, czcionek itp. Wszystko po to, by nasza foto książka była tak jak chcemy, by pozostała fajna pamiątką.
Ogromnym zaskoczeniem był dla mnie czas realizacji. Po godzinie od wysłanie mojego projektu,( a wysłałam go późną godziną nocną) na podstawie statusu zamówienia zobaczyłam,że mam już gotową książkę. Ekspress! Na drugi dzień rano przesyłka została nadana, a dwa dni później była już u mnie. firma stacjonuje w Niemczech, ale koszt wysyłki kurierem wyniósł 20 zł, czyli tak samo jak opłaty po kraju.
Kontakt  z biurem obsługi również wielki plus. Konsultanci sprawnie i fachowo pomagali w każdym etapie przygotowania całego projektu, a także późniejszych pytań.
Podsumowując: Firma godna polecenia. Na pewno nie raz jeszcze skorzystam z ich usług, ponieważ tak pięknie wydana książka, może być świetna pamiątką na całe życie, po którą to będziemy często sięgać. Całą książkę możecie obejrzeć tutaj:
NAJLEPSZE Z NAJLEPSZYCH

poniedziałek, 13 czerwca 2016

KOKTAJL TRUSKAWKOWY NA ZSIADŁYM MLEKU

Truskawki rządzą. Póki co jest ich czas, więc korzystajmy póki są ;) Potem rok będzie trzeba znów na nie czekać. Mega truskawkowe orzeźwienie poleca się wraz z poniedziałkowym porankiem.
Składniki:
1 szklanka truskawek
1 szklanka zsiadłego mleka
ew. miód do posłodzenia
Wykonanie:
Truskawki wrzucamy do blendera, miksujemy. Dodajemy zsiadłe mleko, miksujemy. możemy dosłodzić miodem. Koktajl można przygotować także na jogurcie, mleku czy maślance, pełna dowolność.

niedziela, 12 czerwca 2016

TRUSKAWKOWY PUCH

Śnieżny puch opanował internet, a że sezon mamy póki co truskawkowy ja przygotowałam go w wersji truskawkowej tym razem. Do niedzielnej kawki jak znalazł.
Składniki:
1 kg sera np w wiaderku
6 galaretek truskawkowych
5 łyżek cukru pudru
800 ml gorącej wody
4 Śnieżki w proszku lub 500 ml śmietany kremówki
2 szklanki mleka- do śnieżek
15 dag  herbatników
pól kg truskawek
Wykonanie:
*Dużą blachę wykładamy ciastkami. 
*4 Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Studzimy. 
*Śnieżki łączymy z 2 szklankami zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 400 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia.
* Na górę ciasta wykładamy połówki truskawek. Pozostałe 2 galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy, zalewamy truskawki.

sobota, 11 czerwca 2016

SOBOTNIE PORZĄDKI

Znów sobota...znów nasza sobotnia tradycja- sprzątanie.. Mało kto z Nas lubi te ,,rytuały" jakimi jest niewątpliwie mycie toalety, zatłuszczonych piekarników oraz podłóg..No chyba, że lubicie ;) Jak to dobrze, że dzięki dobrym płynom, możemy ukrócić sobie czas jaki zajmuje Nam sobotnie sprzątanie. Preparatów czyszczących na rynku całe mnóstwo. Ceny również. Tym bardziej, że przeważnie kończą się wszystkie chemikalia na raz więc wydatki na środki czystości są więc dość wysokie. A do tego jeszcze dochodzi dźwiganie ciężkich toreb.. Same minusy i tak nieciekawej pracy jaką jest sprzątanie. 
Ja ostatnio dokonałam odkrycia. Sklep internetowy z różnymi akcesoriami domowymi, a także właśnie środkami czystości. MojaDEDRA to sklep, gdzie znajdziemy wszystkie potrzebne produkty, by Nasz dom znów lśnił. Ceny są przystępne, dostępność artykułów bez zastrzeżeń, a produkty prosto z Czech do naszych drzwi przynosi kurier. I tak oto, mam i ja swoją pakę produktów:
Znalazł się w niej:
*płyn do mycia glazury i terakoty
*balsam do zmywania naczyń
*płyn do piekarników
*płyn do płukania tkanin
*płyn do pielęgnacji drewna
*płyn do mycia kuchni
* zapach do odkurzacza
Produkty są, można brać się do pracy. Pralka nastawiona, płyn do płukania tkanin dolany do ostatniego płukania. Glazury pomyte nowym płynem, tak samo podłogi w pokojach. Piekarnik błyszczy znów jak nowy, nie ma mowy o żadnych zatłuszczeniach,a naczynia pozmywane balsamem do mycia ręcznego pięknie błyszczą. Na koniec to syn odkurzył całe mieszkanie, gdyż piękny, migdałowy zapach towarzyszył całej pracy, dzięki zapachowi do odkurzacza, Przyznać muszę, że z tych wszystkich które używałam do tej pory, ten ma najintensywniejszy i najtrwalszy zapach.
Produkty w dobrej cenie, dostarczone pod drzwi, chciałoby się rzec...że aż się sprzątać chce! No, nie aż tak to nie- podsumuję to tak- z  produktami Dedra sprzątanie jest dużo łatwiejsze!
A Wy lubicie sprzątać? Jakich preparatów nie może zabraknąć przy sobotnich porządkach?

piątek, 10 czerwca 2016

SAŁATKA Z MOZZARELLĄ

Czasem dobra sałatka zastępuje mi cały posiłek. Dobrze dobrane warzywa, zioła, dobry olej... Dziś moje śniadanko wyglądało właśnie tak!
 Składniki:
miks sałat z rukolą
1 czerwona cebula
1 duża kulka mozzarelli
12 pomidorków śliwkowych czerwonych i pomarańczowych
sos:
1/3 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno GREEN- SPOON
sok z 1/3 cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru
2 łyżki wody
1/4 łyżeczki bazylii
1/4 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na półmisek wykładamy sałaty, pokrojone w mniejsze kawałki mozzarellę, piórka cebuli oraz pomidorki. Z podanych składników przygotowujemy sos, dobrze mieszamy, polewamy nim sałatkę. 

czwartek, 9 czerwca 2016

PODGRZYBKI I INNE SPECJAŁY KUCHNI LITEWSKIEJ

Podlasie...Mój region słynie z tego, że często na naszych stołach królują dania kuchni litewskiej. KISZKA ZIEMNIACZANA to jeden z takich specjałów, która uwielbia cała rodzina. BABKA ZIEMNIACZANA inaczej też zwana kartoflakiem, najlepsza jest następna dnia, odsmażana.  KARTACZAMI nie pogardzi nawet najmłodszy łasuch. Jeśli nie jedliście, musicie koniecznie spróbować. Ze słodkości zdecydowanie najbardziej znany jest SĘKACZ - ciasto typowo weselne, na zadnym takim zajściu nie może go zabraknąć. Popularne są tez podgrzybki, małe słodkie ciasteczka zdobiące stoły. Przepis podaję poniżej. Pochodzi on ze starego zeszytu mojej babci, a ostatnio przeżywa prawdziwy renesans. 

 Składniki:
1 1/4 szklanki mąki
2 żółtka
kostka masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
4 łyżki miodu
łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
do dekoracji:
ciemna czekolada
mak
Wykonanie:
Roztapiamy masło, dodajemy cukier i miód, delikatnie podgrzewamy. Do śmietany dodajemy sodę, mieszamy aż zacznie ,,pracować", dodajemy do wystudzonego masła. Następnie dodajemy żółtka oraz przyprawę do piernika. Dosypujemy mąkę, mieszamy i wyrabiamy. Z ciasta przygotowujemy małe kuleczki. Pieczemy w patelenkach foremkach ( podobne jak do orzeszków) ok 5 minut, często przewracamy. Gotowe , ostudzone dekorujemy. Kapelusze ozdabiamy czekoladą, także nóżki moczymy  w czekoladzie, a następnie w maku. 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY 
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy