poniedziałek, 31 października 2016

KARKÓWKA DUSZONA Z WARZYWAMI

Jeśli chcemy przygotować coś zrobi się samo, coś co będzie wręcz rozpływało się w ustach i będzie i mięso i warzywa, to polecam karkówkę uduszoną z różnymi warzywami. Szybko i pysznie.
Składniki:
8 plastrów karkówki
1/4 brokuła
1/4 kalafiora
15-20 sztuk mini marchewek
4 żółte marchewki- w plastry
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 czerwona cebula
sól,pieprz, słodka papryka
1 puszka pomidorów bez skórki
2szklanki bulionu drobiowego
olej do smażenia
Karkówkę delikatnie rozbijamy. Oprószamy sol,a pieprzem, słodką papryką. Obsmażamy na rozgrzanym oleju. Zabieramy mięso, na patelnie wrzucamy posiekaną cebulę w piórka. Kiedy się zezłoci, zabieramy. W garnuszku zagotowujemy bulion. wkładamy mięso, cebulę, dodajemy pomidory, ew. doprawiamy do smaku wywar. Dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie dokładamy resztę warzyw: paprykę w kostkę, różyczki kalafiora i brokuła, żółtą marchewkę pokrojoną w plastry , całe mini marchewki. Dusimy jeszcze ok 15 minut.. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

czwartek, 27 października 2016

MIKOŁAJEK I SŁODKIE PRZEKĄSKI

Kto mnie zna, ten wie, że uwielbiam wszelkiego rodzaju książki kulinarne. Jako,że przy tworzeniu słodkości często towarzyszy mi mój młodszy syn- Kubuś, bardzo ucieszył się z książki , która wyszła nakładem wydawnictwa ZNAK. Gotowanie z dziecmi to wspaniała zabawa i sposób na spędzanie wolnego czasu, a w książce tej znajdziecie wiele ciekawych inspiracji na dania wręcz stworzone do przygotowania ich z dziećmi. 

























Premiera tej książki miała miejsce wczoraj  tj, 26 października. MIKOŁAJEK I SŁODKIE PRZEKĄSKI to nie tylko przepisy kulinarne ,które z  łatwością przygotujemy w domu ze swoimi pociechami,. To również ciekawe historyjki z życia Mikołajka okraszone ilustracjami, to także wspaniałe zdjęcia wypieków na które ma się ochotę od samego patrzenia no i łatwe, dokładnie opisane receptury na różne słodkości. Od śniadań zaczynając kończąc na wykwintnych tortach. Książka to nie lada gratka ,dla każdego fana już wspomnianego Mikołajka, o którym książki podbiły serca wielu czytelników: tych małych i dużych. 




























Oprawa:twarda
Ilość stron: 141
Wydawnictwo: Znak

wtorek, 25 października 2016

CHŁOPSKI GARNEK

Jesienne sloty nie napawają zbytnio optymistycznie, ale sprawiają że mamy ochotę na coś cieplejszego, pożywniejszego...Osobiście, o tej porze roku często przygotowuję dania jednogarnkowe, które oprócz tego że fajnie rozgrzewają to również szybko się robią. 
Składniki:
pół kg łopatki
1 papryka czerwona
4 duże ziemniaki
1 papryka żółta
1 czerwona cebula
3 marchewki
10 pieczarek
1,5 szklanki bulionu
maka do oprószenia mięsa
olej do smażenia
sól,pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, obsmażamy na oleju.Dorzucamy posiekaną w piórka cebulę.Obsmażamy. Dolewamy bulion, dusimy ok 30 minut doprawiając słodką papryką. Po tym czasie dokładamy pieczarki pokrojone w ćwiartki, paprykę w kostkę, kawałki marchewki i kostki ziemniaków. Dusimy do miękkości ziemniaków. Możemy zagęścić mąką i śmietaną.

niedziela, 23 października 2016

NALEWKA Z PIGWOWCA

Coraz zimniej, coraz chłodniej, coraz więcej osób chorych, zakatarzonych, kaszlących..Dbajmy o siebie, gdy zziębnięci wrócimy do domu. Kieliszeczek naleweczki wspaniale rozgrzeje i otuli gardło miłym ciepłem
Składniki:
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki
1 kg owoców pigwowca
1 kg cukru
2 cytryny
Wykonanie:
Pigwę oczyścić, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Zasypać cukrem, odstawić na ok tydzień aż puści sok, wtedy dobrze zamieszać, dodać wódkę, spirytus i plastry cytryny. Odstawić a ok 3 miesięcy, po tym czasie zlać, przelać do butelek, trzymać w ciemnym miejscu.
















piątek, 21 października 2016

ZIEMNIACZKI OBSMAŻANE

Świetne jako dodatek do obiadu, pyszne do szklanki kefiru czy maślanki. Zmieniając przyprawy zmienimy smak tego prostego dodatku .
Składniki:
70 dag ziemniaków
sól,pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy. Duże kroimy na ćwiartki, mniejsze na połówki. Zalewamy woda, solimy, gotujemy 5 minut od zagotowania, po tym czasie przekładamy na patelnię, obsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju. 


Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY    http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

środa, 19 października 2016

OPIEŃKI MARYNOWANE

Jesień, nawet ta późna to dobry czas na wszelkiego rodzaju grzyby tzw blaszkowate. Opieńków całe zatrzęsienie i szkoda byłoby tego nie wykorzystać i nie zamarynować. Zimową porą będą idealnym dodatkiem do obiadu, czy do stworzenia innego dania
Składniki:
zalewa na 4 słoiki 0,5l :
3,5 szkl wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
6 łyżek cukru
12 ziela ang 
 4 liście laurowe
Oczyszczone 2 kg grzybów - u mnie opieńki, ale możemy użyć także innych
Wykonanie:
W garnuszku zagotowujemy wodę. Dodajemy ocet,sól,cukier.Grzyby oczyszczamy,wrzucamy na osoloną wodę.Do wody dodajemy 2 łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem- podgrzybki,prawdziwki).Gotujemy ok.10 minut.Grzybki przekładamy do słoiczków.Do każdego słoiczka wrzucamy po 1 liściu laurowym i 3 ziela angielskie.Zalewamy gorącą zalewą.Odwracamy do góry dnem,żeby słoiczki się zamknęły.

poniedziałek, 17 października 2016

PULPECIKI W SOSIE PRAWDZIWKOWYM

Pożądna porcja rozgrzewającego dania przyda się w ten zimny dzień. Już z rana zaplanujmy co ugotujemy na obiad, wyskoczmy na zakupy i gotujmy!

Składniki:
1 kg mięsa mielonego np  z łopatki wieprzowej
sól,pieprz, słodka papryka
mąka do obtaczania pulpecików
dodatkowo:
szklanka śmietany 30%
szklanka bulionu warzywnego
garść suszonych prawdziwków
kilka gałązek natki pietruszki
sól,pieprz
Wykonanie:
Grzyby myjemy, moczymy całą noc. Na drugi dzień gotujemy ok 40 minut w tej samej wodzie w której się moczyły. Odstawiamy.
Mięso doprawiamy sola, pieprzem, słodką papryką. Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące, układamy na rozgrzanej patelni, obsmażamy do zrumienienia z obu stron. Na patelnię dolewamy bulion, wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się gotowały- jest tu cały aromat, Dusimy ok 10 minut, dokładamy natkę pietruszki, wlewamy śmietanę. jeśli jest potrzeba doprawiamy. 

piątek, 14 października 2016

GOFRY Z OWOCAMI

Coś słodkiego na weekend być musi. Gofry przygotuje się szybko, a znikają w takim samym tempie jak się je robi. Do tego świeże owoce, bita śmietana.Nie ma nic lepszego..
Składniki:
2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki mleka
1/2 szkl śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki oleju 
2 jajka
szczypta soli
figi, kiwi
bita śmietana
Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Mąkę z mlekiem,śmietaną i proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i żółtkami miksujemy na gładko. Delikatnie za pomocą łyżki dodajemy pianę, mieszamy. Gofry pieczemy na rumiano, studzimy na kratce. Podajemy np z bitą śmietaną i sosem owocowym.

wtorek, 11 października 2016

CIASTO WZ- KA

Czekoladowe...Pyszne...przekładane kremówką...Musicie zrobić, bo domowe najlepsze.Tradycyjne wz- ki
Składniki:
1 kostka margaryny
5 jajek
1,5 szkl maki krupczatki
1 1/3  szklanka cukru
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
pól szklanki wody
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
750 ml dobrze schłodzonej kremówki 36 % 
4 pełne łyżki cukru pudru 
2 pełne łyżeczki żelatyny 
dodatkowo:
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Rozpuścić margarynę, dodać wodę i kakao oraz pól szklani cukru, zagotować , mieszając aby nie było grudek. Przestudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodawać po trochu masę kakaową, następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. NA sam koniec dodajemy pianę, mieszamy. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. Gotowe ciasto ostudzić, przekroić na połowę. 
Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy napęcznieje podgrzać, ąż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Dodać ja do mocno ubitej kremówki z cukrem pudrem. 
Na dól dajemy jeden placek kakaowy, wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy powidłami, na wierzch wylewamy polewę czekoladową.Ostudzone ciasto kroimy w kostki. Możemy udekorować kleksami ubitej kremówki każdy pokrojony kawałek. 

niedziela, 9 października 2016

KRÓLIK DUSZONY W ŚMIETANIE I PRAWDZIWKACH

Nie od dziś wiadomo, że mięso królika jest bardzo zdrowe i polecane szczególnie dzieciom i alergikom. Niedzielny obiad czy wizyta gości to dobry powód , by przygotować to wyjątkowo smaczne mięsko. Polecam. Smakuje dobrze do ostatniej kropli sosu
Składniki:
1 tuszka krolika ok 1-1,5 kg
2 szklanki wywaru grzybowego lub rosołu
3 marchewki
1 cebula
1 por biała część
1 kubek śmietany 30 procent- 330 ml
15 suszonych prawdziwków
3 gałązki rozmarynu
3 liście laurowe
4 ziela ang
sól,pieprz
masło do smażenia
Wykonanie:
Królika porcjujemy, oprószamy solą, pieprzem, obkładamy rozmarynem, wkładamy na noc do lodówki.
Kawałki królika obsmażamy na rumiano z obu stron na maśle. Dolewamy bulion, wrzucamy liście laurowe, ziele, suszone grzyby. Dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,oraz pora,  pokrojone w ćwiartki marchewki. Dusimy jeszcze 15 minut. Dolewamy śmietanę, dusimy ok 10 minut. Sos zacznie gęstnieć. 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

środa, 5 października 2016

CIASTO WIEWIÓRKA

Pachnące cynamonem,orzechami i pieczonymi jabłkami. Jesienne ciasto wiewiórka, wraz z kubkiem ciepłej herbaty poprawi humor w te ponure, deszczowe dni. To mogę Wam zagwarantować.
Składniki:
6 jajek
3 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka
szklanka posiekanych orzechów- krokant orzechowy z CUKIETERII
pół szklanki rodzynek
1.5 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Jajka ucieramy na puch z cukrem. Dolewamy olej, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Jabłka kroimy  w kosteczkę, dodajemy razem z orzechami i rodzynkami do ciasta, mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy. Pieczemy ok 45 minut do suchego patyczka. 

poniedziałek, 3 października 2016

ŻEBERKA W COCA COLI

Rozpoczynamy kolejny tydzień. Na obiad proponuję niezwykle soczyste i smaczne żeberka. Przygotowałam je zapiekając w coca coli, która nadała fajnego smaczka dla mięsa. Jeśli jeszcze nie wypróbowaliście takiego sposobu to polecam. Szybkie do przygotowania, nic trudnego. Wyjdą każdemu. 

Składniki:
1 kg żeberek- ja użyłam trójkątów ( odcięłam kość i uzyskałam kawałek fajnego mięsa) 
sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
2 szklanki coli
Wykonanie:
Mięso osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Dobrze nacieramy solą, pieprzem, słodką papryka i ziołami prowansalskimi, odstawiamy mięso na min 12 godzin do lodówki, po tym czasie układamy  w naczyniu żaroodpornym, zalewamy colą, pieczemy ok 1,5 godz, przewracając co jakiś czas mięso.