poniedziałek, 27 marca 2017

AROMATYCZNA MIODOWO MUSZTARDOWA BIAŁA KIEŁBASA

Biała kiełbasa kojarzy się nieodłącznie ze świętami Wielkanocy. Pachnąca, pełna ziół, aromatyczna. Na jej przygotowanie sposobów jest mnóstwo. Staram się urozmaicać jej smak i w każde święta zaskakiwać innym jej smakiem. Przed świętami często eksperymentuję z dodatkami, by powstało coś pysznego! Tak było i tym razem. Mąż i synowie poddani zostali próbie i .. prosili o dokładkę. Kiełbaskę mogę więc polecić, bo na prawdę przepyszna! Tak aromatycznej jeszcze nie jedliście, wszystko za sprawą przypraw Galeo, którymi, aż pachnie w mieszkaniu podczas gotowania. 
Składniki:
biała kiełbasa parzona
ziele angielskie Galeo- 5 sztuk
majeranek Galeo- 2 łyżki
pieprz ziarna Galeo- 6 ziarenek
liść laurowy Galeo- 3 listki
1 cebula
sól ok. łyżki
2 łyżki miodu
3 łyżki musztardy miodowej
Kiełbasę wkładamy do gorącej wody z przyprawami i cebulą. Gotujemy ok 8 minut.Po tym czasie wyjmujemy, nacinamy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód mieszamy z musztardą, cienko smarujemy kiełbaski, zapiekamy na rumiano. Kiełbaska wychodzi pachnąca i baaardzo smaczna. 


niedziela, 26 marca 2017

JAGLANE KULKI RAFFAELLO

Już kiedyś na moim blogu znaleźć można było przepis na te pyszne kulki. Teraz podaję Wam przepis nieco zmieniony, mniej kaloryczny, a do tego przygotowany z kaszy jaglanej. Dziś nie musimy liczyć kalorii. Do tego filiżanka pysznej herbatki Teekanne z serii Fit & Slim  i wierzcie mi, że już nic więcej nie potrzeba, Słodkości mogą też być fit! A jeśli interesuje Was inny przepis, to zaglądnijcie tutaj: RAFFAELLO . 
Składniki:
200 g suchej kaszy jaglanej
500 ml mleka kokosowego
6 łyżek wiórek kokosowych 
2  łyżki likieru kokosowego ( mozna pominąć)
4-5  łyżki miodu
całe migdały do środka pralinek
dodatkowo wiórki kokosowe do obtoczenia
Wykonanie:
Migdały sparzamy wrzątkiem,w ten sposób łatwo obierzemy je ze skórki. 
Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. W garnuszku zagotowujemy mleko kokosowe z miodem, dodajemy kaszę, gotujemy aż kasza wchłonie cały płyn. Kiedy już to nastąpi dodajemy wiórki kokosowe i likier, mieszamy. Odstawiamy an min godzinę do lodówki, po tym czasie formujemy kuleczki,do każdej wkładamy po jednym migdale,  obtaczamy w wiórkach kokosowych, wkładamy an noc do lodówki do dobrego zgęstnięcia. 
Jaglane raffaello podałam z herbatką Detox& Slim firmy Teekanne. 

piątek, 24 marca 2017

PODZIĘKOWANIA KOMUNIJNE DLA GOŚCI I INNE PRZYDATNE PRODUKTY

Maj zbliża się wielkimi krokami, tak jak Wam już wcześniej pisałam w tym roku mój młodszy synek przystąpi do Pierwszej Komunii Świętej. Jest to szczególny czas nie tylko dla dziecka, ale także dla Nas rodziców.  Jako rodzice chcemy żeby wszystko było tak jak trzeba, żeby było pięknie, niezapomnianie ... I to nie tylko dla Nas ale również dla gości, którzy będą Nam tego dnia towarzyszyć. Dzięki pomocy sklepu internetowego DECO STYL nasi goście tez poczują się wyjątkowo w ten dzień. 
Wszyscy goście otrzymają od syna jako podziękowanie takie urocze aniołki wraz z załączonym bilecikiem:

Rodzicom chrzestnym oprócz tego przygotowaliśmy jeszcze takie podziękowania w tubie:

Z żadnej imprezy nie wypuścimy nikogo bez słodkości do domu, czyli w tym wypadku torta i sękacza- naszego podlaskiego specjału. Zobaczcie jakie pojemniki z oznaczeniem JHS można nabyć w tym sklepie
A do tego takie fajne bileciki:
Przyznacie mi rację, że miło będzie otrzymać takie podziękowania, prawda?Jak się Wam podobają?  Mam nadzieję,że moim gościom się one spodobają. Jeśli spodobały się i Wam to zapraszamy na zakupy:
DECO STYL

czwartek, 23 marca 2017

KARKÓWKA ZAPIEKANA Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Danie  z tych sytych, treściwych, ale robiących się samo. Na przedwiośniu, gdy dni choć coraz cieplejsze, a noce jeszcze zdarzają się być z przymrozkami- tak jak dzisiaj, na obiad warto przygotować jeszcze coś konkretnego. Taka karkówka zapieczona  z dodatkiem kiszonej kapusty zasmakuje każdemu wielbicielowi tego mięsa. 
Składniki:
6 plastrów karkówki
przyprawa do karkówki
pół kg kiszonej kapusty
1 cebula
2 marchewki
pieprz, listek laurowy, ziele ang
łyżka cukru
2 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie:
Karkówkę rozbijamy, oprószamy przyprawą, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
Kapustę odciskamy, dodajemy do niej starta marchewkę i posiekana cebulę. Wrzucamy na rozgrzany olej wraz z listkiem laurowym, kilkoma ziarnami ziela ang, podsmażamy kilka minut, doprawiając pieprzem i cukrem. Można nie podsmażać można od razu dac do zapiekania, ja jednak obsmażam i podczas obsmażania na ciepło próbuję i doprawiam . 
W czasie kiedy podsmaża się kapusta, na drugiej patelni obsmażamy na rumiano kotlety z karkówki. 
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę kapusty, wykładamy plastry karkówki, przykrywamy reszta kapusty, podlewamy bulionem. Zapiekamy pod przykryciem ok 60 minut. 

wtorek, 21 marca 2017

PIECZARKOWE GNIAZDA SMAŻONE NA OLEJU RZEPAKOWYM

Pewnie dobrze kojarzycie sobie jaskółcze gniazda...Wielkanocna potrawa, w której to mięso otula jajeczko. Jako, że kto mnie zna ten wie, że lubię czasem robić coś na przekór...zrobiłam pieczarkowe gniazda. Powstały one z myślą o synach, którzy właśnie je bardzo lubią. Podane z ulubionym sosem będą jeszcze smaczniejsze.Gniazdka usmażyłam na oleju rzepakowym , którego nie może zabraknąć w daniach , które pojawią się na moim świątecznym stole, ponieważ:
* świetnie nadaje się do smażenia wszelkich mies
*świetnie nadaje się do sałatek i innych dań czy sosów podawanych na zimno
*jest bogatym źródłem kwasów omega 6 i omega 3 , którego brakuje w naszej diecie
* babki wielkanocne z olejem rzepakowym są przepyszne.
Składniki:
1/2 kg mięsa  mielonego
10 dużych pieczarek
sól, pieprz, słodka papryka
kilka gałązek natki pietruszki
1 jajko
sucha bułka
olej rzepakowy do smażenia gniazdek
Wykonanie:
Obrane pieczarki gotujemy w całości w osolonej wodzie ok 10 minut. Po tym czasie osączamy. Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy namoczoną wcześniej w mleku bułkę, oraz posiekaną natkę  pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dobrze mieszamy. Bierzemy małą porcje mięsa, otulamy nim pieczarkę, formujemy kuleczki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano. Podajemy z ulubionymi sosami. 


niedziela, 19 marca 2017

SERNIK CZEKOLADOWY

Macie ochotę na czekoladowy sernik na kruchym spodzie? Zapewniam, że jest przepyszny. 
Częstujcie się, dziś moje kolejne 18- te urodziny ;)
Torcika dostałam od męża i synów, ale to kupowany ( bo sama dla siebie nie piekę ), wiec zapraszam na ten sernik. 
Składniki:
1,5 szkl mąki
3 łyżki kakao ciemnego
niecałe 1,2 szkl cukru
1 żółtko
100 g masła
1 łyżka śmietany 18%
masa serowa:
1 kg sera 
100 g masła
2 tabliczki mlecznej czekolady
1 tabliczka deserowej czekolady
5 dużych wiejskich jaj
łyżka mąki ziemniaczanej
200 g śmietany 18%
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy na min 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wykładamy na spód tortownicy o średnicy 25 cm. Podpiekamy ok. 10 minut. 
Czekolady rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem. Jajka ubijamy na puch z cukrem, następnie dodajemy ser. Miksujemy. Wlewamy ostudzone rozpuszczone czekolady, dodajemy mąkę ziemniaczaną i śmietanę. Mieszamy. Wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy godzinę. Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. 

piątek, 17 marca 2017

PIECZONY SANDACZ PO POLSKU

W piątek w moim domu pościmy, czyli nie spożywamy tego dnia w ogóle mięsa. Staram się urozmaicać domownikom te obiady, chociażby poprzez zmianę rodzaju ryb, które spożywamy. Dziś proponuje przygotowanie sandacza, którego polubią na pewno wszyscy za delikatne mięso i smak. 
Składniki:
sandacze
sól,pieprz
świeża natka pietruszki
2 cytryny
Wykonanie:
Sprawiona, oczyszczoną rybę nacieramy wew i zew pieprzem i solą. Odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień do wnętrza ryby wkładamy po gałązce pietruszki, po plastrze cytryny. Tak przygotowane ryby układamy na blasze, obficie polewamy sokiem z cytryny. Pieczemy w 170 st ok 40 minut. 

środa, 15 marca 2017

ZAPROSZENIA KOMUNIJNE

Niedługo maj...Wiosna obudzi się do życia. Będą kwitły bzy i zniewalały swoim zapachem konwalie. W tym roku maj będzie dla mnie i mojej rodziny wyjątkowy, a to za sprawą Pierwszej Komunii Świętej mojego młodszego syna. Już nadszedł odpowiedni czas, by wybrać zaproszenia komunijne, wypisać i roznieść po rodzinie. 
Ja znalazłam świetny sklep z zaproszeniami , które pięknie wydrukowane zachwycają swoja prostotą. DECO STYL to internetowy sklep , w którym spersonalizują Ci zaproszenia, etykiety dla gości, podziękowania oraz inne przydatne produkty podczas ważnych rodzinnych uroczystości. 
Postawiliśmy na dość prosty wzór, delikatny, ale przełamany zdecydowanym kolorem.  Zapraszanym gościom bardzo się to zaproszenie spodobało:


A w środku to wygląda tak :
Dodatkowym plusem jest wydrukowana, zaadresowana koperta. Nie musimy nic pisać, martwic się o dobre pismo. 
Firma szybko i profesjonalnie podchodzi o całego zamówienia. Wybieramy zaproszenia różnych wzorów, tak samo kolory, czcionki, treść..wszystko według własnego uznania. Sklep godny polecenia. ZAJRZYJCIE WIĘC JEŚLI SZUKACIE ZAPROSZEŃ- NIE TYLKO KOMUNIJNYCH. 
Pod tym linkiem znajdziecie również inne wzory zaproszeń:
https://decostyl.eu/zaproszenia-komunijne.html

poniedziałek, 13 marca 2017

SAŁATKA WIOSENNA

Myśl o tym, ze wiosna już może za rogiem napawa mnie optymistycznie i sprawia, że więcej zaczęłam sięgać po lekkie sałatki niż ciężkie i gorące dania obiadowe. Ta, która powstała ze składników dostępnych w lodówce świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie, ale też i zakąska. 
Składniki:
30 dag wędliny drobiowej
30 dag żółtego sera w kawałku
1 czerwona papryka
cebulka dymka ze szczypiorkiem
puszka kukurydzy z chili
majonez- ok 2 łyżek
sól,pieprz do smaku
Wykonanie:
Wędlinę i ser żółty kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z papryką. Cebulkę i szczypiorek drobno siekamy. Kukurydzę osączamy z zalewy, łączymy z resztą składników. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku mieszając wszystko dokładnie.

sobota, 11 marca 2017

PASZTET WIEPRZOWY PIETRUSZKOWY

Uwielbiam domowe pasztety. Te kupne nijak się mają do tych które przygotujemy w domu. Warto więc poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie, by później cieszyć się ich smakiem. Do tego pasztetu dałam sporą ilość natki pietruszki, która fajnie podkręciła jego smak. 

Składniki:
1,2 kg łopatki wieprzowej
30 dag wątróbki wieprzowej
50 dag boczku wieprzowego
4 marchwie
2 pietruszki
1 cebula
1 jajko
2 bułki czerstwe
sól pieprz
pęczek natki pietruszki
liście laurowe- 5 sztuk
ziele ang- 6 ziaren
pieprz ziarnisty- 6 sztuk
1 szklanka rosołu w którym gotowało się mięso

Wykonanie:
Mięso, oprócz wątróbki układamy w garnku razem z warzywami. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy ok 1 godz 20 minut. po tym czasie dokładamy wątróbkę, gotujemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy gaz. Studzimy mięso i warzywa. Przepuszczamy wszystko trzykrotnie przez maszynkę. W trakcie mielenia dodajemy tez do przepuszczenia bułki moczone wcześniej w rosole w którym gotowało się mięso. Gotową masę mięsną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wlewamy szklankę rosołu,oraz dodajemy posiekana natkę,oraz ubita wcześniej pianę z białek, dobrze mieszamy. Przekładamy do  foremek. Pieczemy ok godziny w 170 st.

środa, 8 marca 2017

KONKURS Z KOOK AND SERVE

Może wiosna za oknem jeszcze nie pełną para, ale dziś dzień radosny i wesoły, wszak kobietki świętujemy- Dzień Kobiet. Wszystkim Paniom tym małym, tym większym i tym całkiem dużym składam najlepsze i najpiękniejsze życzenia: obyście zawsze były szczęśliwe i uśmiechnięte. Wraz z firmą KOOK AND SERVE producentem nowoczesnej zastawy stołowej z kamienia łupkowego, zapraszamy (nie tylko Panie- Panowie też może spróbują swoich sił, by swojej Kobiecie wygrać coś pięknego) do łatwego konkursu. 
Tematem są słodkości nie tylko dla Pań. Temat rzeka. Co przygotujecie - pozostawiam to Waszej inwencji twórczej. Ma być słodko, kolorowo, nowocześnie czyli nie stawiamy tym razem na klasykę- no chyba że w unowocześnionej wersji. Tworzymy ciasto, deser lub inną słodycz- która pięknie prezentowałaby się na nowej linii talerzy z serii Wild- dzikość serca. 
A nagrodami w konkursie są :
* Pierwsze miejsce

*Drugie miejsce:
* Trzecie miejsce: 

Dzięki nagrodom będziecie mogli podawać swoje desery niczym w najlepszej restauracji świata. 
Teraz właśnie to jest modne! Nie czekaj, baw się razem z Nami!
A teraz kilka słów o konkursie:
1.Zgłoszenia-przepis i zdjęcie- wysyłajcie na adres mailowy: konkurs.zmajeczkawkuchni@o2.pl  z tytułem -konkurs z KOOK AND SERVE
2.Każdy może nadesłać 3 zgłoszenia, wygrać można tylko jedną nagrodę.
3. Konkurs trwa 08.03-15.03.2017.
4.Wyniki zostaną opublikowane w ciągu 5 dni od zakończenia konkursu.
5. Nagrody wysyła sponsor w ciągu 14 dni od otrzymania wszystkich danych teleadresowych.
6. Biorąc udział w konkursie wyrażasz na opublikowanie swojego zgłoszenia i swoich danych na moim fanpagu na fb gdzie zostanie utworzony specjalny album konkursowy.
7. Będzie miło jeśli polubisz profil sponsora nagrody na fb:
KOOK AND SERVE

8. Profil mojego bloga pewnie już masz polubiony
Z MAJECZKĄ W KUCHNI

WYNIKI!!!!
Wraz z panią Martą z  firmy Kook&Serve milo Mi ogłosić, że zwycięzcami w konkursie zostali:
* 1 miejsce- Olga Pilichowska
Sernik matcha
*2 miejsce- Joanna Tokarz
Czekoladowe pucharki
*3 miejsce- Arkadiusz Parusel
Tarta lemon curd
I uwaga!
Mimo, że nie otrzymaliśmy 100 zgłoszeń, pani Marta postanowiła przyznać również wyróżnienie ( nagroda niespodzianka) :
*Ewelina Jaroszczuk
Cytrusowe podpłomyki
Wszystkim gratulujemy. Czekam na Wasze dane teleadresowe na adres mailowy: konkurs.zmajeczkawkuchni@o2.pl

poniedziałek, 6 marca 2017

PASTA TWAROGOWA Z MAKRELĄ

Nie ma to jak rozpocząć dobrze dzień, tydzień...Wtedy optymistyczniej spojrzymy na przyszłe dni, które odliczać będziemy do kolejnego weekendu. 
Dziś, na poniedziałkowe śniadanko serwuje przepyszną pastę twarogowa z makrelą. Jak widać idealnie sprawdza się nie tylko w piątek. 
Składniki:
20 dag białego półtłustego twarogu
1 duża tuszka makreli
1 cebulka dymka
1 łyżka ostrego keczupu
sól, pieprz
Wykonanie:
Makrele obieramy z ości, rozdzielamy na mniejsze kawałki. Łączymy poprzez ucieranie z twarogiem na gładką masę. Dodajemy keczup, drobno posiekaną cebulkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na bagietce lub grzankach.
Pastę na bagietce podałam swojej rodzinie na przepięknej, wypalanej desce. Deska ma swój niepowtarzalny urok, naturalny zapach i do tego tak pięknie zdobi moją kuchnię. 
Takie piękne deseczki wykonuje Pan Michał  z  DESECZKOWO . Niczym Gepetto w kawał drewna wkłada On duszę, przez co staje się ,już nie kawałkiem drewna, tylko odrębną jednostką. Dwóch takich samych deseczek u pana Michała nie znajdziecie, każda jest jedyna w swoim rodzaju. Ludzkie ręce to nie maszyna, która wszystko potrafi zrobić identyczne, tutaj wszystko dostaje swoje własne Ja. 
Zobaczcie inne prace na DESECZKOWO. Zapraszam w imieniu swoim i pana Michała. 

sobota, 4 marca 2017

TORCIK MARCINEK

Cały sekret tego przepysznego torcika przekładanego śmietaną kremówka tkwi w popieczeniu cieniutkich placków. Niestety, wałkowanie tym bardziej na cienkie placki jest pracochłonne i może nawet zniechęcić do jego przygotowania . Wypróbujcie więc prostszą wersję, z lanym ciastem, które zdecydowanie przyspiesza całe wykonanie. 
Tort jest przepyszny, wiec powinniście koniecznie wypróbować.
Składniki:
3/4 szklanki cukru
kostka masła
4 duże jajka
3/4 szklanki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
masa:
2 kubki po 330 ml każdy śmietany kremówki
330 ml śmietany 18%
cukier puder- do smaku
dodatkowo: pomiksowane herbatniki do obsypania boków i wierzchu
Wykonanie:
* Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy żółtka z cukrami na puch. Dodajemy wcześniej rozpuszczone i ostudzone masło oraz mąki wymieszane  z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem miksujemy . W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją stopniowo do ciasta, mieszając łyżką. Ciasto pieczemy na papierze śniadaniowym na którym rysujemy okręgi wielkości tortownicy ok 24- 26 cm. Powinno nam z tej porcji ciasta wyjść 11-12 placków- na każdy okrąg dajemy ok 3 łyżek ciasta, dobrze rozsmarowujemy na równo. Każdy okrągły placek pieczemy po ok 5 minut. Papier odrywamy dopiero gdy będziemy przekładać ciasto. 
* Ubijamy na sztywno kremówkę, dodajemy śmietanę 18 i cukier . Na paterze układamy pierwszy placek, pomału odrywamy papier, smarujemy masą śmietanową, pomału odrywamy kolejny placek, znów smarujemy- postępujemy tak aż wyczerpiemy wszystkie placki. Gotowy smarujemy z wierzchu i boków pozostała śmietaną. Obsypujemy zmiksowanymi herbatnikami. Możemy też porobić wzorki szablonami posypując kakao.