tag:blogger.com,1999:blog-3240048255022083240.post8468667720189133656..comments2024-03-27T08:25:37.730+01:00Comments on Z Majeczką w kuchni....: ZASKOCZ MNIE DANIEM Z KAMISEMZ Majeczką w kuchnihttp://www.blogger.com/profile/09086940767606357615noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-3240048255022083240.post-11371550233426166302014-05-15T19:24:08.979+02:002014-05-15T19:24:08.979+02:00DZIĘKUJĘ ZA NAGRODĘ!DZIĘKUJĘ ZA NAGRODĘ!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06972596633426364736noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3240048255022083240.post-31970872367674477532014-05-07T19:30:30.720+02:002014-05-07T19:30:30.720+02:00teraz już będę wiedziała, nie wiem jak ja to rano ...teraz już będę wiedziała, nie wiem jak ja to rano czytałam :)Justyśhttps://www.blogger.com/profile/03332145475911847180noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3240048255022083240.post-27512632231439361752014-05-07T13:56:06.522+02:002014-05-07T13:56:06.522+02:00Justynko, 7 podam wyniki :) konkurs każdy tydzień ...Justynko, 7 podam wyniki :) konkurs każdy tydzień trwa od śordy do wtorku, w nastepną srode wyniki :) Nic straconego mamy kolejny etapa już za chwilkę będzie opublikowany. Zycze powodzenia.Z Majeczką w kuchnihttps://www.blogger.com/profile/09086940767606357615noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3240048255022083240.post-39299375129971656692014-05-07T13:34:54.470+02:002014-05-07T13:34:54.470+02:00Gratuluję zwycięzcy. Ja jakaś ślepa byłam, bo widz...Gratuluję zwycięzcy. Ja jakaś ślepa byłam, bo widziałam dziś rano że zgłoszenia można do 7 składać.Justyśhttps://www.blogger.com/profile/03332145475911847180noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3240048255022083240.post-30080825733220762902014-05-07T12:25:51.107+02:002014-05-07T12:25:51.107+02:00Ostatnią propozycją która bardzo mnie smakowała s...Ostatnią propozycją która bardzo mnie smakowała są Kiełbaski z warzywami:<br />Składniki<br />1 kg kiełbasy grillowej lub śląskiej<br />1/2 cukinii młodej<br />2 pomidory<br />1/2 pora<br />1 dymka<br />1/2 ogórka szklarniowego<br />10 dag sera żółtego<br />1 papryka czerwona<br />20 dag boczku wędzonego<br /><br />Sos:<br />2 łyżki ketchupu ostrego<br />2 łyżki oleju<br />1/2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis<br />1 łyżeczka vegety<br />Dodatkowo:<br />folia aluminiowa<br /><br />Sposób przygotowania<br />1.<br />Kiełbaska z warzywami - Wszystkie warzywa myjemy ,paprykę wydrążamy z nasion i kroimy razem w kostkę mieszamy w misce,oprószamy vegetą. Kiełbaski kroimy na kawałki.Boczek na paski.<br />2.<br />Sos: Ketchup łączymy z olejem doprawiamy do smaku słodką papryką mieszamy dokładnie. Folię aluminiową rwiemy na kawałki na każdym kawałku kładziemy kiełbasę z boczkiem posypujemy zmieszanymi warzywami i startym żółtym serem polewamy lekko sosem i zawijamy folię układamy na tacce aluminiowej i kładziemy na rozgrzany ruszt.Pieczemy około 20 minut aż warzywa zmiękną. Podajemy gorące.Agata.Shttps://www.blogger.com/profile/01662615376879260159noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3240048255022083240.post-35397150460971662852014-05-07T10:55:30.261+02:002014-05-07T10:55:30.261+02:00Ja bym zaproponowała faszerowane suszonymi śliwkam...Ja bym zaproponowała faszerowane suszonymi śliwkami pałeczki z kurczaka opatulone boczkiem duńskim<br />Oto przepis :<br />*10 pałek z kurczaka (wyjmujemy kostki)<br />MARYNATA :<br />* 2 łyżki papryki słodkiej<br />* 1/2 łyżki chili<br />* 2 łyżki jogurtu naturalnego<br />* 2 łyżki ketchupu<br />* 1 łyżeczka soli<br />* 2 łyżki oleju rzepakowego <br />Wszystkie składniki marynaty zmieszać ze sobą, zalać przygotowane pałki z kurczaka i wszystko chwilkę pomieszać rękoma, aby marynata weszła w każdy zakamarek kurczaka. Wstawić do lodówki na całą noc.<br />NADZIENIE :<br />* 100 g śliwek suszonych<br />* 50 g żółtego sera<br />* sól, pieprz<br />* ostra papryka lub chili<br />Śliwki drobniutko pokroić. Zetrzeć do nich żółty ser na tartce o średnich oczkach. Śliwki z serem wymieszać i doprawić na ostro pieprzem, solą i papryką ostrą.<br />DODATKOWO:<br />* 10 plasterków boczku duńskiego<br /><br />Do zmarynowanych pałek wkładamy po trochu nadzienia i końce spinamy wykałaczkami (marynatę jeszcze zostawić). Tak przygotowane mięsko wkładamy ponownie w pozostawioną marynatę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie odcedzamy i delikatnie wycieramy ręcznikiem kuchennym. Każdą pałkę owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką.<br />Kurczaka pieczemy na grillu na tackach.Justyśhttps://www.blogger.com/profile/03332145475911847180noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3240048255022083240.post-8300383042854368862014-05-04T22:28:05.025+02:002014-05-04T22:28:05.025+02:00Pałki drobiowe z dodatkami
Składniki na 10 szt.:
...Pałki drobiowe z dodatkami<br /><br />Składniki na 10 szt.:<br /><br />400g mięsa mielonego (np. z piersi z kurczaka, szybko się griluje :)<br />2 żółtka<br />2 ząbki czosnku<br />pół łyżeczki przyprawy curry<br />pół łyżeczki skórki startej z cytryny<br />kasza manna - 2-3 łyżki<br />garść posiekanej zielonej pietruszki lub kolendry<br />olej<br />sól, pieprz<br /><br />dodatkowo: patyczki do szaszłyków<br /><br />Mięso wymieszać z żółtkami, pokrojonym drobniutko czosnkiem i przyprawami i ziołami. Dokładnie wyrobić masę mięsną, jeśli jest za rzadka dodać kaszę manną. Namaczać patyczki do szaszłyków, nakładać na nie mięso i formować cienkie pałki.<br />Grilować je na oleju z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni do grilowania/grilu przez kilka minut.<br /><br />Polecam do tego dania dwa dodatki, do wyboru:<br />1) grilowany ananas w miodzie: obrać i pokroić ananasa na plastry, kawałeczek startego świeżego imbiru połączyć z 2 łyżkami miodu i posmarować tą miksturą plastry. Odstawić na 10 minut, następnie grilować z obu stron do zrumienienia.<br />2) surówka z ogórkiem i sezamem: 2 średnie ogórki obrać i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Sezam uprażyć na patelni. Wymieszać 2 łyżki oleju sezamowego, 4 łyżki octu jabłkowego i 1 łyżkę cukru, polać ogórki. Całość posypać sezamem i wymieszać.<br /><br />Obserwuję jako Nena KompanAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3240048255022083240.post-50072149329670930762014-05-03T08:39:48.867+02:002014-05-03T08:39:48.867+02:00Grillowane kieszonki ze schabu
Oliwę wymiesza...Grillowane kieszonki ze schabu<br /><br /> Oliwę wymieszaj z ziołami prowansalskimi Kamis i szczyptą czarnego pieprzu Kamis. Posmaruj nią mięso. Odstaw na 30 minut do lodówki.<br /> Na połowie każdego kotleta połóż po 3 suszone pomidory, oprószone pieprzem Kamis paski papryki i szynkę, przykryj wolnym kawałkiem mięsa. Zepnij wykałaczkami. Piecz na grillu 10 minut, co jakiś czas przewracając mięso na drugą stronę. Podawaj z lekko ugrillowanymi małymi pomidorkami.<br />JUSTYNA NIEMIROWSKAhttps://www.blogger.com/profile/03162717696956415373noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3240048255022083240.post-31139637556290703672014-05-02T19:07:08.134+02:002014-05-02T19:07:08.134+02:00Grillowana pierś z kurczaka zawijana w plastry boc...Grillowana pierś z kurczaka zawijana w plastry boczku<br />Składniki:<br /> 1 duża podwójna pierś z kurczaka<br /> tymianek świeży<br /> sól, pieprz<br /> oliwa z oliwek<br /> boczek parzony w plastrach <br />Wykonanie:<br /> Piersi z kurczaka umyć, osuszyć.<br /> Pokroić je w poprzek na kawałki.<br /> Mięso doprawić drobno posiekanymi 3 gałązkami tymianku, solą i pieprzem. Kurczaka podlać niewielką ilością oliwy z oliwek. Mięso natrzeć oliwą i przyprawami.<br /> Każdy kawałek kurczaka zawinąć w plaster boczku.<br /> Włożyć mięso na ruszt grilla i piec z obu stron.Smacznego<br />Bloga nie mam na fb lubię jako Grzegorz GrześAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3240048255022083240.post-41042074560209762982014-05-02T11:33:06.111+02:002014-05-02T11:33:06.111+02:00Pierś kurczaka w marynacie owocowo-winnej:
4 filet...Pierś kurczaka w marynacie owocowo-winnej:<br />4 filety z kurczaka<br />sok z 3 pomarańczy<br />mały słoiczek pikantnego keczupu<br />sól prowansalska Kamis młynek<br />pieprz mielony Kamis<br />papryka ostra Kamis<br />2 łyżeczki musztardy francuskiej Kamis<br />2 łyżki dżemu żurawinowego<br />2 łyżeczki płynnego miodu<br />pół szklanki czerwonego słodkiego wina<br />Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w plastry, oprószyć solą, pieprzem i papryką. <br />Sok z pomarańczy wymieszać z keczupem,miodem, dżemem,musztardą, winem. Wszystko wymieszać na jednolita masę, zanurzać w niej po kolei wszystkie piersi z kurczaka. Trzymać w marynacie około 3 godzin. Piec na grilu do zrumienienia, podawać z zapiekanymi ziemniakami i surówką.<br />Nie posiadam konta na fb, bloga obserwuję jako Sylwia Naumowicz<br /><br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06972596633426364736noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3240048255022083240.post-37291085221217645022014-05-01T14:03:18.934+02:002014-05-01T14:03:18.934+02:00Moją pierwszą wypróbowaną propozycją jest Karkówka...Moją pierwszą wypróbowaną propozycją jest Karkówka w piwnej marynacie z dużą iloscią przypraw,gwarantuję że Tobie i mężowi posmakuje:)<br /><br />1 kg karkówki<br />1 cebula<br />1 szklanka jasnego piwa<br />4-5 ząbków czosnku<br />1 łyżka ostrej musztardy-ja dałam francuską Kamis<br />2 liście laurowe Kamis<br />1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis<br />szczypta mielonego kminku Kamis<br />szczypta mielonej kolendry Kamis<br />oliwa<br />sól pieprz do smaku<br /><br />Karkówkę umyć pokroić na plastry.Cebulę posiekać drobniutko,czosnek przecisnąć przez praskę dodać około 2 łyżki oliwy,wlać piwo i dodać musztardę.Później wsypać wszystkie pozostałe przyprawy i wymieszać.Mięso obtoczyć w marynacie przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.Następnie karkówkę osączyć z marynaty i grillować z obu stron.W trakcie pieczenia można lekko smarować pozostałą marynatą.<br /><br />Udanej majówki!Agata.Shttps://www.blogger.com/profile/01662615376879260159noreply@blogger.com