poniedziałek, 15 września 2014

PRZECIER Z CUKINII

Przepis dostalam od kuzynki mężą. Bardzo mnie zaciekawił gdyż jest idealny jako sos do pizzy ( którą moi synowie uwielbiają) a także na kanapki. Szczerze polecam wypróbowanie
Składniki:
1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
1 łyzka soli
2 szkl cukru
1 szkl octu
0,5 łyżki ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu mielonego
3 słoiczki przecieru pomidorowego
Wykonanie:
Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać razem z cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem zlewamy do garnka,
gotujemy 20 minut. dodajemy wszytskie składniki do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. Mieszamy, gorący nakładamy do słoików, od razu zakręcamy.

26 komentarzy:

  1. Cukinii mam do bólu, chętnie wypróbuję :) Ile Ci wyszło słoiczków z podanych wyżej składników ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelinko, z podanego przeposu wychodzi ok 9-10 słoików po dżemach. Polecam podwoić albo potroić porcję :)

      Usuń
  2. Przepis warty polecenia jest przepyszny:).

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam ten przepis, robiłam podobny w zeszłym roku, jest pyszny. Pasuje świetnie także do makaronu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny przepis, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy trzeba jeszcze później zagot
    ować?

    OdpowiedzUsuń
  6. A słoików nie pasteryzujemy?

    OdpowiedzUsuń
  7. I co potem z tym przecierem, używac do czego?

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny przecier. Ja używam również jako dodatek do gołąbków.

    OdpowiedzUsuń