Strony

niedziela, 19 października 2014

BIGOS STAROPOLSKI

Jak przychodzi jesień to mam wtedy chęć na taki prawdziwy staropolski bigos. Przepis na niego dostałam od mojej babci, ona od swojej mamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleń
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz mielony Wykonanie:
Grzyby na noc moczymy w ciepłej wodzie. Tak samo postępujemy ze sliwkami. Na drugi dzien grzyby gotujemy wodzie w ktorej się moczyły do miękkości, ze sliwek wyjmujemy pestki, kroimy w mniejsze kawałeczki. Kapustę szatkujemy, dodajemy umytą kapustę kiszoną, dolewamy szklankę wody, gotujemy do miękkości. Na tarce ścieramy jabłka, dodajemy do kapsuty, mięso i wędliny kroimy w kostkę tez wrzucamy do gotowania. Dodajemy też grzyby razem z wywarem i śliwki. Cebulę szklimy i wrzucamy również do garnka. doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami, dolewamy wino., gotujemy jeszcze ok 40 minut,dodajemy koncentrat,. Bigos przygotowujemy przynajmniej 3 dni przed podaniem, kazdego dnia go odgrzewając chłodząć i tak powtarzając aż do dnia spożycia.




13 komentarzy:

  1. Ale narobilas smaku, tak bym teraz zjadła bigosu:)
    Może wpadnę do ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, bardzo chętnie, zapraszam !

      Usuń
    2. Czy tam jest też papryka?Bo widzę małe kawałki

      Usuń
  2. Martuś mój tato jest mistrzem bigosu i robi podobny. Twój wygląda pysznie, od razu mi się święta przypomniały :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie rozumiem ludzi, którzy nie doceniają smaku dobrego, polskiego, domowego bigosu! Rewelacja! Smak, zapach, i to, że jest to obiad na 2 dni :)

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anno, odwiedzam Was, napisz czy jest mozliwosc polubienia bloga w goglach oprocz dodania w kregach, chciałabym widziec wasze nowe posty w powiadomieniach :)

      Usuń
  4. Dobra dobra, bigos od pokoleń w rodzinie. ale talerz mój :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogłoby być inaczje :) Talerz pochodzi również ze zbiorów babci :)

      Usuń
  5. O tak taki pyszny gorący bigos , narobiłaś mi smak na niego .

    OdpowiedzUsuń
  6. bigosik to ja bardzo lubię, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bigos to chyba większość z nas lubi. Jednak o dodaniu jabłka nie słyszałam i nigdy nie dodawałam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest mowa o sliwkach ale pytanie ile ich ma byc.

    OdpowiedzUsuń