Składniki:
1 kaczka pekińska ok 2 kg
6 jabłek
sól,pieprz
2 łyżki dżemu pomarańczowego
majeranek
Wykonanie:
Kaczkę myję, osuszam. Naciera, zewnątrz i wewnątrz dokładnie solą i pieprzem. Odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie oprószam majerankiem. Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, ile wejdzie wkładam do środka kaczki, układam w naczyniu żaroodpornym piersią do góry, na piersi nacinam skórę, zeby wytapiał się tłuszcz. Obkładam pozostałymi jabłkami. Piekę 2 godz w 160 st, po tym czasie odkrywam naczynie,smaruję dżemem, co spowoduje że kaczka pięknie zbrązowieje a skórka będzie chrupka.
O ja, ta przypieczona skórka robi wrażenie :D
OdpowiedzUsuńczuję jej zapach i smak! Przyrumieniona idealnie i pewnie w smaku również przepyszna:)
OdpowiedzUsuńJa tę skórkę najbardziej lubię ;)
UsuńAż przez monitor pachnie!
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńIdealna kompozycja smaku ;)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńTaka kaczka na obiad? Pyszna. Pięknie zrumieniona. To jest to!
OdpowiedzUsuńTaka, taka..była :)
UsuńAleż apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mięso z kaczki :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/
To tak jak ja, dziekuję za odwiedziny ;)
UsuńCiekawy ten przepisik, kaczuszka tak podana napewno przepyszna
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNo Martuś pyszna kaczucha :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFajny przepis. Zjadłabym tak przyrządzoną kaczuchę :))
OdpowiedzUsuńZapraszam do skorzystania z przepisu
UsuńPięknie przypieczona!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam kaczusię z jabłkami i tą skórkę chrupiącą.
OdpowiedzUsuńMadziu, jak dla mnie to własnie ta skórka jest najsmaczniejsza
UsuńU mnie zawsze kaczka ze śliwkami, jeszcze nie robiłam w całości z jabłkami, twoja prezentuje się elegancko - a skórka....mmm ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie z tego przepisu, pycha!!
UsuńSuper! U mnie ciężko dostać kaczuchę w sklepie. Więc zostaje mi chyba ją upolować ;).
OdpowiedzUsuń;)
UsuńOOOOOOOOOOOOOOO jaka pyszna kaczuszka , ależ mam chęć na udko .
OdpowiedzUsuńJa też udka najbardziej lubię
UsuńNa taką kaczuszkę też mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńJa muszę znów któregoś dnia zrobić
Usuńkaczki hoduję, więc kiedyś zrobię taka pyszną :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
Usuń