To już ostatni moment, nastawmy zakwas na żur, na pewno tak przygotowany świąteczny żurek będzie najlepszy na świecie
Składniki:
10 dag mąki żytniej razowej
1 ząbek czosnku
8 szt kolorowego pieprzu
3 liście laurowe
5 szt ziela ang
piętka chleba razowego
2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
Wykonanie:
Do dużego słoja wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, przyprawy, dobrze mieszamy. Dodajemy też drobno pokrojony czosnek. Na wierzch kładziemy chleb. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach zakwas zaczyna pracować, pojawiają się bąbelki. Mieszamy. Po kolejnych dwóch dniach, mieszamy, próbujemy. Musi być lekko kwaśny. Jeśli jest dobry odcedzamy i przelewamy do butelek. Możemy przechowywać ok tygodnia w lodówce.
O Boże jak ja kocham żurek - prawdziwy żurek:) A taki zakwas to coś w sam raz na ten czas dziękuję za przepis :]
OdpowiedzUsuńProsze bardzo :) super jesli się przyda
UsuńUwielbiam żurek, ja zakwas dostaję od znajomego i jest rewelacyjny :-)
OdpowiedzUsuńNa domowym zakwasie zawsze zurek smaczniejszy
Usuńkwaszę i ja;) żurek na domowym zakwasie to jest to!
OdpowiedzUsuńNo pewnie, nie ma porównania do tego z torebki
UsuńOj, tak Majeczko. Ja też robię, ale nie pstryknęłam fotek podczas "produkcji" i nie ma przepisu :)
OdpowiedzUsuńTo szkoda, byłby dodatkowy przepis :(
UsuńSzczerze to nigdy nie jadłyśmy żurku zrobionego od podstaw :/ Zawsze wszyscy wspomagają się gotowcami z torebek albo butelek :/
OdpowiedzUsuńSpróbujcie, nie ma porównania
UsuńTak od połowy tygodnia się zbieram, by nastawić zakwas. Ale dzisiaj już to zrobię :)
OdpowiedzUsuńTo dobrze że Cie jakoś tam zmotywowałam
Usuńświetny pomysł. Uwielbiam żurek, chociaż z powodu diety prawdopodobnie czekają mnie święta bez żurku :(
OdpowiedzUsuńOj, to szkoda ;( wspólczuję bo ja żurek bardzo lubię
UsuńBędzie pyszny żurek:)
OdpowiedzUsuńOj tak, obowiazkowo
UsuńNie ma to jak domowy żurek.
OdpowiedzUsuńNajlepszy!!
UsuńZawsze domowe smakują lepiej :) Żurek będzie pyszny!!!
OdpowiedzUsuńNie ma porównania z tym z torebki
UsuńOj będzie pyszny domowy żurek
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy!!!
OdpowiedzUsuńNo pewnie że tak
UsuńMój już też jest nastawiony, taki domowy najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńNo pewnie że tak
UsuńWiesz że to super pomysł. Wielkanoc za pasem więc idealnie się wpasuje .
OdpowiedzUsuńOj tak, domowy zur najlapszy
Usuńtaki swojski zakwas jest najlepszy na żur :)
OdpowiedzUsuń