Składniki:
1,5 kg schabu
4 ząbki czosnku
1 op. ziół prowansalskich
1 łyżka majeranku
1 czubata łyżka pieprzu naturalnego
1 szkl soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli peklowej
folia aluminiowa
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy wymieszać,obtoczyć w nich mięsa i natrzeć. Pozostałe przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej, położyć na nich schab, zawinąć raz po długości schabu, raz po szerokości. Owinąć w dwie reklamówki, włożyć na 11 dni do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć, zeskrobać przyprawy, mięso owinąć sznurkiem, powiesić w ciepłym miejscu np przy grzejniku albo piecu, żeby mięso obsychało. Suszyć ok 4 dni. Po tym czasie przechowywać zawinięte w folię aluminiową.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Wygląda bardzo apetycznie, myślałam że trzeba więcej czasu na to;-)
OdpowiedzUsuńPóźniej już tylko jemy ;)
UsuńPyszna wędlinka:)
OdpowiedzUsuńOj tak, bardzo smaczna
UsuńPierwszorzędny schab :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować genialnie, choć nigdy nie miałyśmy okazji spróbować :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musicie nadrobić, bo wędlinka pyszna
UsuńCo prawda mięsa nie jadam, ale wygląda to pysznie. :-)
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńTaki schabik jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńOj tak, bardzo dobry
UsuńTaki domowy, suszony schab musi smakować świetnie! Ja jeszcze w domu nie robiłam, przymierzam się do tego i może jeszcze zdążę w tym roku ;)
OdpowiedzUsuńNo troszkę czasu masz :)
UsuńMega apetyczny, Majeczko, ale nie miałabym tyle cierpliwości by poczekać aż dojrzeje :D
OdpowiedzUsuńTrzeba powiesić i zapomnieć...potem już tylko kroić i jeść
UsuńWspaniała wędlina. To coś dla mojego M. Nie ma to jak domowa wędlina :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze ;)
UsuńSuper przepis,schab bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis,wędlina pyszna.Zrobiłam,wczoraj próbowałam. Mam nadzieję że na święta zaskoczę bliskich.Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń