poniedziałek, 30 stycznia 2017

TORT CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI

Jeśli jesteś fanem czekolady, to ten tort będzie idealny. Nie za słodki, ale mocno czekoladowy. Zaskoczy smakiem każdego miłośnika tej słodkości. Ten tort powstał na urodziny męża- wielkiego fana czekoladowych łakoci. 


Składniki:
biszkopt: podane składniki są na jeden biszkopt, musimy takie upiec dwa
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa:
1 duży budyń  (taki na 3/4 l mleka śmietankowy)
1/2 l mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 kostka masła
6 łyżek cukru
nasączenie:
szklanka przegotowanej wody
łyżka cukru
polewa czekoladowa:
150 ml śmietany 30%
tabliczka gorzkiej czekolady
dodatkowo:
kilkanaście truskawek
Wykonanie:
 biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy. Wylewamy do średniej wielkości blachy, pieczemy ok 20 minut w  170 st. Tak samo przygotowujemy drugi biszkopt.Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę. 
masa:
Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rozpuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy masło, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby masa stężała.
Każdy biszkopt nasączamy. Po kolei na każdy nakładamy masę, przykrywamy kolejnym plackiem. Ostatni wierzchni biszkopt też smarujemy masą, tak samo postępujemy z bokami. Wygładzamy. 
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w śmietance, studzimy, polewamy nią wierzch tortu pozwalając czekoladzie też spływać. Wierzch dekorujemy truskawkami. 
 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

60 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, ja mogłabym jeść czekoladę w tonach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada i truskawki to genialne połączenie, a tort wygląda zjawiskowo. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. czekoladę uwielbiam więc poproszę o kawałeczek do kawki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny torcik :-) uwielbiam czekoladę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam,po po prostu rewelacja☺

    OdpowiedzUsuń
  6. mój synek i ja jesteśmy fanami czekolady,piękny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. elegancki torcik :) i na pewno pyszny jak wszystko co czekoladowe :D

    OdpowiedzUsuń
  8. O rety, jaki cudowny! :) Nie mogłabym się powstrzymać ... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię masę budyniową! Jest rewelacyjna. I ważne jest, żeby tort nie był zbyt słodki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa budyniowa jest bnardzo delikatna w polaczeniu z czekoladą

      Usuń
  10. No i narobiłaś mi apetytu :))

    OdpowiedzUsuń
  11. O rany, ale pyszności. Torcik wygląda idealnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Czekolada z truskawkami. Pyszności. Torcik marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tort wygląda apetycznie ale zaskoczyło mnie to, że truskawki są razem z listkami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taki tort to musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czekolada i truskawki <3 czy coś więcej do szczęścia potrzeba? Chyba tylko tego tortu <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Zawitałam u Ciebie ponownie. Mam przyjemność zaprosić Ciebie na konkurs, no mojego bloga. Jak znajdziesz chwilkę, to wpadnij. Jest smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak nie można! Już za późno na oglądanie takich pyszności! Cudeńko! No po prostu cudeńko <3

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda cudownie, aż mam ochotę na kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Martus jak kusisz WOW jakie cudo.... Pozdrawiam i obiecuje sobie ze będę do ciebie zagladac wyłącznie po obiedzie aby nie mieć ochoty na takie pysznosci

    OdpowiedzUsuń
  20. Twój tort wygląda bardzo kusząco :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. mniaaam.. <3 jakie apetyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Boski <3 Jeden kawałek wystarczy, by skutecznie poprawić sobie nastrój na cały dzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Możesz jeszcze raz podać skład na mm ale i jej przygotowanie bo nie rozumiem ile ma wkoncu być mleka i jak miłować budyń i potem dodać do niego budyń? Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz poprawiłam z tym maslem ;)
      Mleka ma byc pól litra, a budyń kupujemy duży na 0,7 l mleka- ale do przygotowania dajemy mniej, właśnie 0,5 l

      Usuń
  24. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  26. Cały ten tort wygląda obłędnie i na pewno smakuje również tak samo. Ja jestem zdania, że bardzo smaczna jest również gorąca czekolada https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/ i to właśnie dzięki niej wiem jaka jest to rozkosz dla podniebienia.

    OdpowiedzUsuń