Składniki:
40 dag maki pszennej t-750 do wyrobu chleba Młynomag
400 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/8 kostki drożdży- kostka 100 g
oliwa z oliwek do posmarowania z wierzchu
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Drożdże pokruszyć do wody, wymieszać,dodać do mąki. Łyżką drewnianą dobrze wymieszać całe ciasto. Przykryć i odstawić na noc w temp. pokojowej. Po tym czasie ciasto położyć na stolnicy z mąką, delikatnie oprószyć mąką i uformować w kulę ,położyć w cieple miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie rozgrzewamy piekarnik, ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego, z wierzchu można ciasto wyrównać dłońmi zwilżonymi oliwą z oliwek. Przykryty chleb pieczemy ok 35 minut w 190 st, po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze ok 20-25 minut aż chlebek ładnie się zrumieni. Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu chleba.
Z takim chlebem żadne kupne pieczywo nie wygra <3
OdpowiedzUsuńOj nie ;) na pewno nie
Usuńpysznie wygląda i ta skórka:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńŚwietna mąka ! Cudowny chleb!
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńUwielbiam domowe pieczywo ☺
OdpowiedzUsuńJa też, o niebo lepsze niz kupne
Usuńdomowy najlepszy i ten zapach :) muszę coś upiec w weekend :)
OdpowiedzUsuńPolecam, pyszny jest
UsuńPiękny ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPiękny:))) zbierasz zamówienia? :)))
OdpowiedzUsuńZapraszam na degustacje ;)
UsuńDomowy chlebek jest rewelacyjny :-) Pycha! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie a mąka potwierdzam najlepsza !
OdpowiedzUsuńMuszę go zrobić tylko nie mam takiej mąki , ech...
OdpowiedzUsuńProsze zamienic na inną pszenna do chleba
UsuńWieki nie jadłam domowego chlebka , wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, czas nadrobić
UsuńBez wyrabiania, a wyrósł że ho ho :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńmmmm aż mam ochotę na cały bochenek
OdpowiedzUsuńZ domowym masełkiem mozna zjesć nie wiadomo kiedy ;)
UsuńAle fajna mąka. Mało pracy a jaki efekt. Pieczywo domowe nie ma sobie równych. Twój chlebuś jak marzenie i jak pięknie upieczony :)
OdpowiedzUsuńTaki chleb bez wyrabiania jest dla kazdego, robi sie praktycznie sam
UsuńProszę mnie nie kusić takim pysznym pieczywem, bo ja muszę ograniczać drożdże i pszenicę;)
OdpowiedzUsuńSzkoda, mozesz zamienic i upiec chelbek taki jak możesz jeśc
UsuńBardzo ładny chleb wyszedł, aż dziw, że to bez wyrabiania. Zapisuję do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńŚlicznie wyrósł :D
OdpowiedzUsuńDziekuję
UsuńSuper przepis! Bardzo lubię domowy chleb tylko zawsze zniechęca mnie to wyrabianie :)
OdpowiedzUsuńTu wyrabiac nie trzeba, udaje sie bez tego
Usuń