poniedziałek, 22 maja 2017

BIGOSIK Z MŁODEJ KAPUSTY

Młoda kapusta już coraz częściej i więcej pojawia się na straganach. Możemy z niej wyczarować pyszne danie w kilka chwil. Ja uwielbiam młodą kapustkę, a Wy? 
Składniki:
główka młodej kapusty
2 marchewki
1 pietruszka
pęczek koperku
30 dag boczku- może być wędzony a może być surowy
sól, pieprz
ziele ang- 4 ziarna
liście laurowe- 3 sztuki
zasmażka:
3 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
Wykonanie:
Jeśli używamy surowego boczek kroimy go w kostkę, obsmażamy, osączamy. Jeśli korzystamy z boczku wędzonego to tylko kroimy. Kapustę drobno kroimy, wkładamy do garnka, wlewamy wodę- tyle by zakryło kapustę. Dorzucamy potarkowaną marchewkę, całą pietruszkę, posiekany koper. Dokładamy ziele ang, liście laurowe. Dorzucamy też boczek. Wszystko razem gotujemy ok 30 minut doprawiając do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę,szybko mieszając by nie powstały grudki. Tak powstałą zasmażkę wlewamy do kapusty i mieszamy. Podajemy z całymi ziemniaczkami. Najlepiej w mundurkach. 

42 komentarze:

  1. Bardzo apetyczny bigosik :) Lubie takie dania z młodej kapustki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki lekki i wiosenny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie, to czas "kapuściany". Uwielbiam. Mogę jeść codziennie. Pysznie wygląda Twój bigosik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hi..
    I follow you I hope you follow me.
    http://www.dahamutluyuz.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię bigosik z młodej kapustki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Młodą kapustkę uwielbiam. Fajna propozycja :)
    Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z młodej kapusty smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię młodą kapustę, a taki bigosik chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiosenna klasyka. Mój Połówek uwielbia takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, mój mąz również, koniecznie z ziemniaczkami w mundurkach

      Usuń
  11. Bardzo lubimy jak nasza mama robi potrawki z młodej kapustki :)

    Przypominamy, że u nas do jutra trwa konkurs :) Wystarczy podesłać zdjęcie dania/deseru, który świetnie smakowałby z waflami Siejeje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne są . Mloda kapusta w każdym wydaniu świetnie smakuje

      Usuń
  12. Z przyjemnością zjadło by się teraz takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O! Jak ja dawno nie jadłam takiego bigosu. Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie nadrabiaj, stargany od kapusty się uginają, więc nie problem

      Usuń
  14. Pyszny bigosik, tez ostatnio robiłam :)

    OdpowiedzUsuń