Składniki:
główka młodej kapusty
1 pietruszka
pęczek koperku
30 dag boczku- może być wędzony a może być surowy
sól, pieprz
ziele ang- 4 ziarna
liście laurowe- 3 sztuki
zasmażka:
3 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
Wykonanie:
Jeśli używamy surowego boczek kroimy go w kostkę, obsmażamy, osączamy. Jeśli korzystamy z boczku wędzonego to tylko kroimy. Kapustę drobno kroimy, wkładamy do garnka, wlewamy wodę- tyle by zakryło kapustę. Dorzucamy potarkowaną marchewkę, całą pietruszkę, posiekany koper. Dokładamy ziele ang, liście laurowe. Dorzucamy też boczek. Wszystko razem gotujemy ok 30 minut doprawiając do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę,szybko mieszając by nie powstały grudki. Tak powstałą zasmażkę wlewamy do kapusty i mieszamy. Podajemy z całymi ziemniaczkami. Najlepiej w mundurkach.
Bardzo apetyczny bigosik :) Lubie takie dania z młodej kapustki :)
OdpowiedzUsuńBo młoda kapustka jest najlepsza
Usuńtaki lekki i wiosenny :)
OdpowiedzUsuńI pyszny
UsuńLubię takie lekkie i świeże potrawki.
OdpowiedzUsuńBuziaki, mój blog: klik :*
Ja też, szczególnie właśnie wiosną
Usuńwiosenne pyszności :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, to czas "kapuściany". Uwielbiam. Mogę jeść codziennie. Pysznie wygląda Twój bigosik :)
OdpowiedzUsuńJA TEŻ, szczególnie surówkę z kapusty
UsuńZnam i bardzo lubię☺
OdpowiedzUsuńChyba mało jest osób, ktore tego nie znają
UsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDzieki
UsuńHi..
OdpowiedzUsuńI follow you I hope you follow me.
http://www.dahamutluyuz.com/
Wygląda bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńTak też smakuje, jest bardzo dobry
UsuńPyszna, też lubię :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBardzo lubię bigosik z młodej kapustki :)
OdpowiedzUsuńJa też, w sezonie musi być obowiązkowo
UsuńUkradłabym go:)
OdpowiedzUsuńZapraszam, sama nałożę porcyjkę
UsuńMłodą kapustkę uwielbiam. Fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :)
To koniecznie też rób
UsuńZ młodej kapusty smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńOj tak, najlepszy
UsuńBardzo lubię młodą kapustę, a taki bigosik chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest przepyszny
UsuńWiosenna klasyka. Mój Połówek uwielbia takie smaki.
OdpowiedzUsuńOj, mój mąz również, koniecznie z ziemniaczkami w mundurkach
UsuńBardzo lubimy jak nasza mama robi potrawki z młodej kapustki :)
OdpowiedzUsuńPrzypominamy, że u nas do jutra trwa konkurs :) Wystarczy podesłać zdjęcie dania/deseru, który świetnie smakowałby z waflami Siejeje :)
Pyszne są . Mloda kapusta w każdym wydaniu świetnie smakuje
UsuńZ przyjemnością zjadło by się teraz takie danie :)
OdpowiedzUsuń;0
UsuńO! Jak ja dawno nie jadłam takiego bigosu. Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie nadrabiaj, stargany od kapusty się uginają, więc nie problem
UsuńPyszny bigosik, tez ostatnio robiłam :)
OdpowiedzUsuńJa już musze znów zrobić, znów mam smaka
UsuńAle bym zjadła taki bigosik :)
OdpowiedzUsuń;) Polecam
UsuńNajlepszy na wiosnę :)
OdpowiedzUsuńNajlepiej teraz smakuje
Usuń