wtorek, 14 listopada 2017

UDKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Jesień to czas, kiedy na stołach królują potrawy rozgrzewające. Takie , które dzięki dodatkom, przyprawom , rozgrzeją Nas , gdy zziębnięci wrócimy ze spaceru, pracy, czy szkoły. Lubię takie treściwe dania, po których głód szybko nie powraca. Takie niewątpliwie są te udka, z dodatkiem warzyw. Wspaniale rozgrzewają, ale też i sycą na dłużej. Podane z aromatycznymi ziołowymi ziemniaczkami będą świetnym obiadem. Właśnie to jest dla mnie najważniejsze w zdrowym, jesiennym posiłku. Aha...i jeszcze brak dodatków typu vegeta, czy przyprawy do zup w płynie. Z takimi dodatkami nie jest zdrowo, postawmy więc na same dobre przyprawy i do dzieła. 
Składniki:
30 dag fasolki szparagowej
4 marchewki
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
8 pałek z kurczaka
sól, pieprz
papryka słodka, papryka ostra
zioła prowansalskie
Wykonanie:
* Pałki z kurczaka oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami, spryskujemy olejem, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
* Marchewkę kroimy w słupki, obgotowujemy ok 5 minut w osolonej wodzie , razem z fasolka szparagową.
* Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy fasolkę i marchewkę. Na warzywa układamy pałki, wykładamy też połówki cebul oraz poprzekrawane na połowę ząbki czosnku. Oprószamy obficie ziołami prowansalskimi, delikatnie spryskujemy olejem. Pieczemy pod przykryciem ok godziny. Podajemy z całymi pieczonymi ziemniaczkami. 
Do 31.12.2017 czytelnicy mojego bloga na hasło: ZDROWA- JESIEŃ otrzymają zniżkę 10 % na produkty firmy Ambition. Ja do przygotowania tego dania, do pokrojenia warzyw, użyłam noża szefa kuchni właśnie tej firmy, który to można zakupić w  sklepie DAJAR . #myAmbition



Zdrowa jesień na talerzu

21 komentarzy:

  1. Bardzo lubię fasolkę szparagową :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się zapowiada :) Wpraszam się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziś mam w planie udka, więc może się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bardzo apetycznie, super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam fasolkę szparagową , muszę wykorzystać ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne danie, udko i fasolka to świetny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój narzeczony w delegacji i mi sie tak nie chce gotować a u ciebie takie pyszności:*

    buziaki:*
    WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  9. Super smaczna propozycja! Zjadłabym takie udko z fasolką ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój tata uwielbia fasolkę szparagową :) ja nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń