wtorek, 11 grudnia 2018

POLĘDWICZKA PIECZONA NA CEBULI

Na świątecznym stole nie może zabraknąć różnego rodzaju mięs. Jednym z nich jest wieprzowa polędwiczka, która przyrządzić możemy na wiele sposobów. Tak przygotowana zadowoli każdego jej fana. Jest pyszna
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa ok 80 dag
3 cebule
sól ziołowa, pieprz, słodka papryka
olej do smażenia
Wykonanie:
Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem, nacieramy wszystkimi przyprawami, odstawiamy do lodówki na min dwie godz. 
Na rozgrzany olej wykładamy polędwiczkę, obsmażamy ze wszystkich stron. 
Na tym samym oleju szklimy pokrojone w piórka cebule. 
Do naczynia do zapiekania układamy polędwiczkę, obkładamy cebulą. Pieczemy 20 minut, po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, przez pięć minut trzymamy pod przykryciem aby polędwiczka doszła. 
Tak przygotowana polędwiczka jest soczysta. 

4 komentarze: