Strony

piątek, 4 kwietnia 2014

KEKS NAJEŻONY BAKALIAMI

Bardziej bakaliowego ciasta niż keks sobie nie wyobrażam, uwielbiamy całą rodziną tą różnorodnośc bakalii i ten smak...Pyszny poprostu..na każde święta! 


Składniki:
kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
po 10 dag: rodzynek,suszonej żurawiny, suszonych moreli,suszonych sliwek, skórki pomarańczowej kandyzowanej- Bakalland

Wykonanie:
Cukier puder, cukier waniliowy ucieramy na gładko z margaryną na gładko, dodajemy po 1 żółtku,  nastepnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek. Rodzynki i morele sparzamy, następnie obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta ze skórką pomarańczową. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki, pieczemy 40 min w 180 st. Gotowe wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem jak kto woli.

3 komentarze: