Strony

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

MIĘSO ZE SŁOIKA

Domowe najlepsze..w myśl tej zasady często robię domowe mięska, wędlinki czy mięsa do słoiczka wkładam,żeby miec prawdziwy smak domowych wyrobów

Składniki:
2 kg łopatki
1 kg boczku
3 łyzki soli Kamis
1,5 łyżki pieprzu Kamis
1 czubata łyżka majeranku Kamis
po 2 ziarenka ziela angielskiego na słoiczek
po 1 listku laurowym na słoiczek
po 2 łyżki wody przegotowanej na słoiczek

Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem,majerankiem.Odstawiamy na noc do lodówki.Zlewamy po nocy wytworzony płyn. Mięso ciasno układamy w słoiki 0,5 l . Do każdego słoika wkładamy ziele angielskie i listki laurowe.Uciskamy, na wierzch wlewamy wodę. Wstawiamy do dużego garnka z gorącą wodą, gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5 godzin. Odstawiamy do ostygnięcia.

6 komentarzy:

  1. takie mięsko własnej roboty jest najlepsze i najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię domowe przetwory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobnie robię z tym ,że dusze wcześniej pokrojone mięsko w rondlu ok 1.5 godz :) Następnie gdy ostygnie wkładam do słoików ... zalewam sosem własnym i pasteryzuje kolejne 1.5 godz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. boczek ma być wędzony czy gotowany? gdzie przechowywać takie słoiczki i ile czasu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boczek ma byc surowy. Słoiczki przecvopwuję w lodówce, przetrwaja nawet kilka miesięcy

      Usuń