Strony

środa, 2 kwietnia 2014

SĘKACZ REGIONALNY

Sękacz to regionalne ciasto suwalszczyzny. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku !
Jego kolor i smak w dużej mierze zależą od jajek, od swojskich kurek sękacz jest pięknie żółty, czego nie uzyskamy przy kupnych jajkach. 
Przygotowanie sękacza jest pracochłonne,trwa do 3 godzin, ale efekt jest naprawdę wart poświęconej pracy. Zapraszam, specjalnie dla Was dziś fotorelacja  z pieczenia sękacza w moim domu.
WAŻNE!!
Do pieczenia sękacza należy użyć świeżych i najlepiej swojskich składników, jajka wiejskie, śmietana najlepsza też prawdziwa swojska, własne masełko, wtedy smak jest wyśmienity!

Składniki:
0,6 kg masła 
30 jaj 
0,5 kg maki tortowej
0,5 kg cukru
5 cukrów waniliowych
0,5 l śmietany 18 gęstej
sok z 1 cytryny
 Wykonanie:
Źółtka oddzielamy od białek.Ucieramy z cukrem cukrem waniliowym i masłem na pulchną masę mikserem. Dodajemy mąkę, śmietanę, sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy ręką. Ubijamy pianę z 30 jajek , dokładnie połączamy z pozostałym ciastem. Znów dokładnie mieszamy dłonią. 
Wałek do wypieku sękacza(drewniany, z jednej strony musi być węższy), smarujemy masłem, zawijamy papierem śniadaniowym, obwiązujemy nitką. Wałek umieszczamy przy ogniu lub spiralach elektrycznych kręcąc nalewamy na cały wałek warstwę ciasta, ciągle obracając zapiekamy ciasto,kiedy zacznie się przyrumieniać nalewamy drugą warstwę ciasta, ponownie kręcąc zapiekamy i tak powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta.  Kiedy ostatnia warstwa sie przyrumieni pomału zdejmujemy wałek, po węższej części zdejmujemy całe ciasto,wystawiamy do ostygnięcia.
PIECZENIE KROK PO KROKU:




12 komentarzy:

  1. uwielbiam sękacza, w przepisie jest mowa o 30tu jajkach, a później w opisie jest ich 60siąt, to ile w końcu powinno ich być?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za czujność ;) Oryginalny przepis który mam od mojej babci jest na 60 jaj, jednak jak robię sękacza na potrzeby rodziny zmniejszam ilość składników na 30 jaj :) Więc powinno być tak jak w składnikach, zresztą błąd juz poprawiony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pomysłowe . Taki sękacz to świetna sprawa . Penie trochę roboty i sporo jaj idzie ale mimo to warto zrobić >

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy jeszcze nie jadłam takiego sękacza, z chęcia bym go spróbowała bo wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Suuuuper :) W życiu nie jadłam takiego sękacza - musi być bardzo smakowity, bo wygląda mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, chcę spytać gdzie można kupić taki drewniany wałek do sękacza? lark5@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. A można się dowiedzieć jakie wymiary powinien mieć wałek i z jakiego drewna go zrobić?
    Proszę o odpowiedz.pozdrawiam.Lila

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie mój wtedy znajomy, dziś mąż urzekł tym, że zrobił sam sękacza z mąki kukurydzianej, bo jestem bezglutenowa. Kocham Cię mężusiu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak, to jest oryginalny sposób pieczenia i przepis na sękacza.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super mój mąż też zrobi wałek i sama spróbuję upiec
    Uwielbiam sękacze 😃 Pozdrawiam 🌹

    OdpowiedzUsuń
  11. Mnie interesuje bardziej maszyna, można wiedzieć gdzie Pani ja nabyła?

    OdpowiedzUsuń