Strony

czwartek, 8 maja 2014

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA NADZIEWANA SUSZONYMI POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Z polędwiczki wieprzowej można wyczarować różne smakołyki, my ją bardzo lubimy jako mięsko obiadowe. Dziś polecam z suszonymi pomidorami i mozzarellą.


Składniki:
1 poledwiczka wieprzowa ok. 70 dag
1 słoiczek 250 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
1 opak. mozzarelli duża kulka
zioła prowansalskie Kamis
sól pieprz Kamis
Wykonanie:
Poledwiczka rozcinamy po długości zostawiając z 1cm boku, rozkładamy polędwiczkę na boki, tłuczkiem dobrze rozbijamy mięso. Posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na przyprawionej polędwiczce układamy ciasno koło siebie pokrojoną na plastry mozzarellę a na nią suszone pomidory, zwijamy po długośc w roladkę, spinamy wykałaczkami. Gotową roladkę z wierzchu również posypujemy ziołami prowansalskimi. Obsmazamy na rumiano na patelni z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem, podpiekamy ok 20 minut. Podajemy pokrojona w drube plastry.




3 komentarze:

  1. bardzo pyszne mięsko, rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam widzieć mięsko z bliska i co w środku się znajduje . Twoje wygląda bardzo apetycznie .

    OdpowiedzUsuń