Strony

piątek, 23 maja 2014

SWOJSKIE ZSIADŁE MLEKO

Zsiadłe mleko bardzo lubię, szczególnie w okresie upałów. Ale takie kupowane gotowe niczym nie dorównuje w smaku, takiemu samodzielnie nastawionemu. A robi sie je bardzo prosto..




Składniki:
1l mleka ( z terminem ważności) 3,2 %
3 łyżki śmietany 18% kwaśnej
dodatkowo:
1/2 kg ziemniaków
30 dag boczku surowego
pęczek koperku
sól,pieprz


Wykonanie:

Mleko przelewamy do garnuszka,dodajemy smietanę,mieszamy.Odstawiamy przykryte na ok.dobę.Ale gdy jest bardzo ciepło,mleko skiśnie przez noc.Kiedy mleko się zetnie i bedzie miało zwartą konsystencję wstawiamy mleko do lodówki.Gotowe mleko nakładamy na talerze posypujemy pieprzem i drobno posiekanym koperkiem
Ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie.Boczek kroimy w drobną kosteczkę.podsmażamy.Gotowymi skwareczkami okraszamy ziemniaki,elikatnie polewamy tez wytworzonym tłuszczykiem.posypujemy posiekanym koperkiem.



5 komentarzy: