Strony

sobota, 14 czerwca 2014

BUDYNIOWE OCZKA DROŻDŻOWE

Łatwe do przygotowania, a znikają w mig :) Jestem zadowolona jak widzę uśmiechnięte pałaszujące buzie


Składniki:
przepis na 36 szklankowych oczek:
0.5 kg mąki
1/2 kostki drożdży
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniiowy
1/3 kostki margaryny
szczypta soli
dodatkowo:budyń waniliowy
0,5 l mleka do ugotowania budyniu
2 łyzki cukru do budyniu
1 łyżka masła
lukier:
pól szkanki cukru pudru
woda (tyle zeby lukier był gęsty)


Wykonanie:
Z mleka,drożdzy,1 szklanki mąki i odrobiny cukru robimy rozczyn,Odstawiamy na ok.30 minut zeby dobrze wyrósł.Jajka miksujemy z cukrami na puch.Rozpuszczamy wgarnuszku margarynę,studzimy,wlewamy do dużej miski,dodajemy pozostałe składniki,rozczyn,wymiksowane jajka.Wyrabiamy dobrze ciasto.Odstawiamy na 30 minut zeby podroslo. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę,rozwałkowujemy,szklanką wycinamy koła.W garnuszku gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu.Studzimy.Na każde koło na środek wykładamy ok.łyżeczkę budyniu. Bułeczki odstawiamy na 15 minut zeby podrosły,po czym wstawiamy do piekarnika na 15 minutw temperaturze 180 st.

4 komentarze: