Strony

niedziela, 13 lipca 2014

PAPRYKOWY KURCZAK

Taki kurczak robi się praktycznie sam, a smakuje wybornie. Lubię piec kurczaka szczególnie w niedzielne popołudnie, wtedy mogę krócej stać w kuchni i  więcej czasu poświęcić całej rodzinie :)

Składniki:
kurczak ok. 1,5 kg
sól do natarcia kurczaka
pieprz do natarcia kurczaka- u mnie kolorowy świeżo mielony młynek Kamis
papryka słodka- 4 łyżki
papryka ostra - 1 łyżka

Wykonanie:
Kurczaka płuczemy, obsuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem , od zewnątrz i wewnatrz kurczaka. Mieszamy ze soba obie papryki, oprószamy nimi kurczaka, po czym wklepujemy żeby kurczak wchłonął przyprawy. Odstwiamy pod przykryciem do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem pól godziny, po tym czasie przewracamy kurczaka na drugą stronę. Pieczemy kolejne pól godziny, po czym odkrywamy i zapiekamy jeszcze 15 minut do zrumienienia skóry. Podajemy z całymi zapieczonymi paprykowymi ziemniaczkami.

5 komentarzy:

  1. Czuję jak pachnie :P Niesamowicie wygląda i bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Lubię pieczonego kurczaka :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest smaczny i szybki do przygotowania a bardzo soczysty,takie lubię

    OdpowiedzUsuń