Strony

piątek, 22 sierpnia 2014

ŚMIETANOWIEC Z GALARETKAMI

Ciasto którego przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, dłuzszy jest czas oczekiwania na tężenie galaretek. Ale je możemy odstawic do stężenia dzień wcześniej, by potem w kilka chwil zrobić pyszny deser
 Składniki:
2 kubki po 330 ml każdy smietany 18%
3 galaretki: pomarańczowa, zielona, czerwona
2 galaretki zólte cytrynowe
5 szklanek wody wrzącej
Wykonanie:
3 galaretki pomarańczową, zieloną i czerwoną rozpuszczamy w odzielnym naczyniu- każda  w szklance wody. Odstawiamy do stężenia. Kiedy całkowicie zastygnie wyjmujemy  z naczyń, kroimy w kosteczki.Do tortownicy na dno wykładamy pokrojone w kostki kolorowe galaretki. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody. Studzimy, po przestudzeniu dodajemy smietany, miksujemy dokładnie. Wylewamy do tortownicy na pokrojone galaretki. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Jako formy użyłam formy Lillianna firmy Tupperware

10 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie,po mimo,że długo trzeba czekać aż galaretki stężeją.Ale warto uzbroić się w cierpliwość.Pozdrawiam Tamara

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta. Martuś pyszna propozycja na deserek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki dziewczyny, naprawdę ekspresowo się robi,a pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam jest przepyszny śmietankowiec dziś robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marta kwaśną 18 dajesz czy jaką?

    OdpowiedzUsuń
  6. Marta, tak zwykłą 18. Mozesz dosłodzic troszkę cukrem pudrem jesli lubicie słodkie

    OdpowiedzUsuń
  7. takie pyszności mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto rewelacyjne a foremka jaka fajna, muszę sobie kupić taką foremke:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto faktycznie szybko się robi . Kiedyś robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest pyszny, ja używam kefiru zamiast śmietany :)

    OdpowiedzUsuń