Strony

piątek, 5 września 2014

NALEWKA JABŁKOWA

Jabłka w tym roku obrodziły, warto więc zrobić taką pyszną naleweczkę. W smaku przepyszna :)
Składniki:
1 kg jabłek
30 dag cukru
pół litra spirytusu
(ew.szklanka wody i garść suszonych jabłek)
Wykonanie:
Jabłka obieramy,przepuszczamy przez sokowirówkę.Słodzimy,podgrzewamy
miąższ az cukier się rozpuści.Odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne
miejsce.Po tym czasie sok mieszamy ze spirytusem.(żeby miec ciemniejsza
barwę:suszone jabłka słodzimy gotujemy w wodzie,sok dodajemy do
nalewki-nie jest to jednak konieczne).Odstawiamy na 10 dni,po tym czasie rozlewamy do butelek.

5 komentarzy:

  1. No właśnie jabłek jest sporo więc muszę zrobić twoją pyszną nalewkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię nalewki ale jabłkowej jeszcze nie piłam :-) oj musi być pyszna. Wproszę się na kieliszeczek, przyniosę rogaliki bo dzisiaj znowu upiekłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze z jabłka nie robiłam nigdy nalewki . Jestem ciekawa jak a jest w smaku :)

    OdpowiedzUsuń