Strony

sobota, 17 stycznia 2015

KURCZAK Z POMARAŃCZAMI

Powtarzać się nie będę u wyższości drobiu na moim stole. Od razu podaję: dziś kurczak pieczony z  pomarańczami. Zapraszam
 Składniki:
1 tuszka kurczaka ok 1,5 kg
1 duża pomarańcza
2 łyżki masła
rozmaryn świeży- 2 gałązki
papryka słodka mielona
sól,pieprz
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Kurczaka płuczemy, obsuszamy. Nacieramy w środku i na zewnatrz solą i pieprzem. W srodku
 nacieramy też słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Pomarańczę obieramy, usuwamy 
białą skórkę, kroimy na cząstki. Wkładamy do srodka kurczaka.Wkładamy też rozmaryn, 
Zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Smarujemy z wierzchu masłem. Zapiekamy 1 godz. 
Po tym czasie jeszcze  ok 10 minut bez przykrycia żeby się zrumienił.

32 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bo drób u Nas w domu ma wielkie poważanie :)

      Usuń
    2. A tak z ciekawości to kupujesz drób zwyczajnie w sklepie czy może masz dostęp do wiejskiego? :)

      Usuń
    3. Dziewczyny ! Różnie. Czasem kupuję w sklepie,a czasem mam wiejski, różnie więc ztym jest

      Usuń
    4. To w takim razie, które bardziej Tobie smakują? My wolimy zdecydowanie wiejskie, ponieważ kupne według nas mają zbyt miękkie mięso.

      Usuń
    5. Wiadomo wiejski to i zdrowszy. Wiec zdecydowanie wiejski, ale nie zawsze jest do niego dostęp, kurki nie rosną tak szybko jak te sklepowe na antybiotykach :(

      Usuń
  2. Kurczak palce lizać, jaka złociutka i chrupiąca skórka, mniammm.

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego kurczaczka to ja lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham takie połączenia! kurczak i pomarańcza... pycha!

    Ps.Serdecznie zapraszam do brania udziału w moim czekoladowym konkursie, informacje u mnie na blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię takie połaczenia :) a konkurs...to już lecę zobaczę :)

      Usuń
  5. Pyszny kurczaczek. Wygląda rewelacyjnie i pewnie super smakuje :-) miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurczę pieczone...w pomarańczach;) bardzo apetycznie wygląda, a mięsko pewnie soczyste i kruche.... Pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Julianno, mięsko soczyste i kruche, skorka chrupiąca tak jak lubię :)

      Usuń
  7. Każdy z nas ma swój ulubiony przepis na kurczaka :) Ten Twój wydaje się bardzo smakowity...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim domu to jest raczej tak, że nie jadamy dwa razy takiego samego kurczaka, lubię zawsze coś nowego od siebie wymyślić, dodać, wychodzi coś nowego :)

      Usuń
  8. Jaki ładny rumiany kurczaczek. :) zdrówka Marta życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wręcz zabójczo . Podziwiam jego wyrazistość .

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, pyszny:) też uwielbiam kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. a jaka temperatura a czy w naczyniu żaroodpornym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczaka piekę w naczyniu żarodpornym, przykrytego, pod koniec odkrywam zeby skórka się ładnie zrumieniła. W temperaturze 180 st

      Usuń