Strony

poniedziałek, 26 stycznia 2015

SCHAB Z GALARETKĄ Z SZYNKOWARA

Ostatnio od firmy TRADISMAK  otrzymałam zestaw do produkcji domowej wędliny. Cenię domowe smaki, mięsiwa przygotowane samodzielnie dużo lepiej smakują niż te gotowe, kupowane ze sklepów.
Ja w ramach testowania otrzymałam ZESTAW SINGIEL .Jak to jak sama nazwa wskazuje jest to zestaw dla jednej osoby, ale śmiało na dwie osoby wędlinki też starczy, gdyż jeden wsad do parzenia przygotowujemy z 0,8 kg mięsa.
Zawartość zestawu:
1 szt. Szynkowar Singiel - Szynkowar idealny dla samotnych. Wymiary praski w.10 cm x sz.9 cm x dł.14,5 cm..1 szt. Termometr analogowy - Solidnie wykonany ze stali nierdzewnej do pomiaru temperatury wewnątrz wyrobu w czasie gotowania, pieczenia, smażenia itp. Termometr może pozostawać w piekarniku, w garnku lub wędzarni przez cały czas obróbki termicznej. 1 szt. Solo Smak Kebabczeta a 40 g - Orientalna mieszanka przypraw do kababu. Charakterystyczny bułgarski smak typowy dla mielonych podłużnych kotlecików pieczonych na grillu we wszystkich kurortach słonecznego wybrzeża Morza Czarnego 1 szt. Natura Smak John a 40 g - Szczególne polecamy tę przyprawę do wyrobów z mięsa drobiowego: kurczaków, gulaszu, steków i kotletów. ale także do doprawiania golonki wieprzowej gotowanej, pieczonej 1 szt. Natura Smak Szeherezada S a 40 g - Bardzo smaczna kompozycja przypraw grubo zmielonych z solą  do mięs pieczonych na rożnie i na patelni a także do boczku pieczonego, golonki, kurczaków, gulaszu, steków, kotletów i innych mięs 1 szt. Żelatyna  spożywcza a 120 g - Białko zwierzęce z kolagenu. Rozpuszcza się w gorącej wodzie a w zimnej pęcznieje 10-cio krotnie. Polecamy do  "prasowanek" z szynkowara. Żelatyna do klisz filmowych, kosmetyków ... ONA JEST WSZĘDZIE ! 1 szt. Peklosmaczek K a 80g - Sól peklująca (sól kuchenna + nitryt) do peklowania mięs na sucho: kiełbas, "prasowanek", salcesonów, golonek, rolad i innych wyrobów mięsnych. 1 szt. worki foliowe 30x30 - Worki foliowe to opakowanie, które zabezpiecza wyrób przed zepsuciem, wysuszeniem lub zmianą smaku i zapachu. Gratis: 1szt. Natura Smak Rozkoszna 40g - Czosnek granulat, czosnek grys, i dużo czarnego pieprzu ... Niezwykłe połączenie czosnku w różnych gatunkach i granulacjach z dużą ilością pieprzu czarnego w przepołowionych ziarnach... jednym słowem : "niebo w gębie" 
Składniki:
0,8 kg schabu
2 łyżki soli peklowej można zastąpić zwykłą ale mięso nie będzie tak czerwone
3 łyżki żelatyny
6 łyżek przyprawy Rozkoszna dołączonej do zestawu
Wykonanie:
Schab myjemy, osuszamy.Ze wszystkich stron nacieramy solą peklową, obsypujemy żelatyną dokładnie. .Dobrze nacieramy mięso także przyprawą Rozkoszna. Następnie mięso wkładamy w woreczek przeznaczony do parzenia mięsa wkładamy do szynkowara, dociskamy , odstwiamy na min dobę żeby przeszło przyprawami.
Szynkowar ustwiamy do garnka  z wodą, centymetr niższą niż urządzenie,Parzymy godzinę .Woda nie wrze tylko delikatnie bąbelki ,,buszują " na dnie garnka. Potym czasie wyjmujemu, studzimy, wyjmujemy z szynkowara.

35 komentarzy:

  1. Martuś też mam taki szynkowar a szyneczka z niego wychodzi pyszna :-) Twoja wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że pyszna , ja już obmyślam co znów w nim zrobię :)

      Usuń
  2. Nie ma to jak domowa wędlina. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna tego wspaniałego urządzenia. Szynkowar to dobry pomocnik w kuchni. Twój schab wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, koniecznie się w niego zaopatrz :) Mięsko niebow gębie ;)

      Usuń
  3. Taki domowy schab jest świetną sprawą dla wszystkich maniaków dobrego mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Schab wygląda obłędnie!!! Potwierdzam, domowa wędlina najlepsza na świecie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonały schabik, wygląda naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowe wędliny są o niebo lepsze od tych ze sklepu, smak możemy urozmaicać za każdym razem wg upodobań. Nie mogę się napatrzeć na ten schab!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inne przyprawy inny smak, zawsze mozna mieć cos innego :)

      Usuń
  7. Ależ ten schabik wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham przetwory z szynko-wara. Twój schab wygląda bardzo apetycznie .

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejku jakie pyszności! Coś wspaniałego taki schabik! Cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności z szynkowara. Mam to cudo i nie waham się go używać ;).

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki pyszny schabik, taki domowy najlepszy aż chce się jeść.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna wędlinka. Musze wyciągnąć mój szynkowar. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie co tydzień używakm szynkowara, w piatek pekluję w niedzielę parzę mięsko

      Usuń
  13. Czy przyprawy dodajemy w łyżeczkach czy łyżkach, napisane że w łyżkach. Dałem tyle ile napisano i schab wyrzuciłem. Gratuluję znajomości przepisu.

    OdpowiedzUsuń