Strony

czwartek, 5 lutego 2015

PAPRYKA ZAPIEKANA Z KASZANKĄ I JAJKIEM

Kaszanka....oj tak...czasem nachodzi mnie na nią wielka ochota i wtedy muszę koniecznie gnać do sklepu, kupić, zjeść...Też tak macie ze swoje zachcianki musicie koniecznie i na już coś zjeść?
 Składniki:
pól kg kaszanki z kaszą gryczaną
 2 papryki 
1 cebula 
2 jajka 
sól,pieprz 
Wykonanie:
Paprykom ścinamy wierzchy, aby powstała przykrywka. Wydrążamy środek.Kaszankę wyjmujemy z osłonek. Na oleju podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojona w plastry kaszankę, mieszamy. Kiedy kaszanka zmięknie, stanie się maziasta doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Wbijamy jajka, szybko mieszamy, odstawiamy z ognia. Masą napełniamy papryki, ustawiamy w nagrzanym piekarniku, zapiekamy ok 15 minut w 180 st. Podajemy na ciepło z pieczywem.

25 komentarzy:

  1. Bardzo lubię faszerowaną paprykę, ale wolę z mięsem, kurczakiem i np. kaszą. Za kaszanką nie przepadam... ale to nie znaczy, że nie chciałabym spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napewno bys nie pożałowała, dodatek jajek fajnie wzbogaca smak

      Usuń
  2. pomysłowe to Twoje jedzonko i bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tej pory faszerowałyśmy tylko pomidory, ale papryka musi też smakować świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super blog . Obserwuję i liczę na rewanż http://fashiongirlslove1.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Z cyklu jak z "niczego" zrobić iście salonowy smakołyk.

    OdpowiedzUsuń
  6. Marta, pomysł naprawdę bardzo fajny, chociaż ja fanka kaszanki nie jestem ;( ale... Przy do dobrym kucharzu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja codzień też bym jej nie jadła, ale od czasu do czasu czemu nie :)

      Usuń
  7. ciekawy pomysł na kaszanke :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe połączenie! Jeśli jest to jeszcze swojska kaszanka to jestem na TAK!

    OdpowiedzUsuń
  9. hahha też uwielbiam kaszankę a w papryce to już raj dla podniebienia...;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Paprykę WOLE Z MIĘSKIEM A KASZĘ UWIELBIAM W PIEROGACH :)

    OdpowiedzUsuń