Strony

niedziela, 24 maja 2015

PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE CHRZANOWO KOPERKOWYM

Delikatne mięso drobiowe, którego świetnym dopełnieniem jest chrzanowo koperkowy wyrazisty sosik. Polecam nie tylko na niedzielny obiad.Danie podałam na zastawie CAMEA- PORCELANA BOGUCICE
 Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka
1 jajko'
sól,pieprz
bułka tarta ok 1/3 szklanki
sos:
Bulion warzywny 1 szklanka
pól kubka śmietany 12 %
pęczek koperku
ok. 5 cm korzeń chrzanu
sól,pieprz do smaku

Wykonanie:

Pierś z kurczaka mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą,Wyrabiamy, formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy posiekany koperek, starty korzeń chrzanu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na gorący bulion wrzucamy pulpeciki, po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 10 minut. Pod koniec gotowana wlewamy śmietanę. Mieszamy. Podajemy razem z sosem 

23 komentarze:

  1. U mnie robi się bez chrzanu, ale chętnie wypróbuję z ostrzejszą nutą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam ostatnio te pyszności :]

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny obiad! lubię posmak chrzanu w sosach z mięsem, nadaje charakteru;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj chapnęło by się takiego pulpecika z koperkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie kotleciki to wspomnienie z dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny obiad. Zapachniało nawet u mnie. Taki sos do pulpecików... obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pamiętam takie pulpeciki z czasów dzieciństwa :) Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie pulpety są lekkie, dietetyczne i dużo koperku mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się twój pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  10. takie pulpeciki to ja bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tylko szklanka bulionu? Nie za mało?

    OdpowiedzUsuń