Strony

wtorek, 29 grudnia 2015

ZAWIJANY MAKOWIEC DROŻDŻOWY

Święta nie mogą się obejść bez maku...To fakt. Dobry makowiec to ciasto nie tylko świąteczne, chętnie sięgamy po nie przez cały rok. Tak jest  z tym, na którego przepis właśnie Wam przedstawiam- smakuje wybornie w święta ale i w zwykłe dni do kubka ciepłego mleka
Składniki:przepis na 4 makowce
1 kg mąki
10 żółtek
400 ml ciepłego mleka
aromat migdałowy
300 g masła
250 g cukru
szczypta soli
kostka drożdży- 10 dag
2 puszki masy makowej Helio
1 żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
do ozdobienia:
lukier
czekoladowa posypka
Wykonanie:
*Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i pół szklanki mleka. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
*Rozpuszczamy masło, odstawiamy do ostudzenia
*Żółtka ucieramy razem z cukrami, aromatem i szczyptą soli na puch.
* Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko oraz roztarte żółtka. Drewnianą łyżką dobrze mieszamy ciasto. Dolewamy masło, dalej mieszamy, jeśli jest zbyt kleiste, dosypujemy mąki. Wyrabiamy. Kiedy ładnie odchodzi od rąk, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę żeby podrosło. 
* Podrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy podsypując mąką. Na każdy rozwałkowany placek rozsmarowujemy pól puszki masy makowej. Po dłuższym boku zwijamy ciasto  w  roladę. Gotowe makowce układamy na blachy do pieczenia, odstawiamy na min 15 minut żeby podrosły. Po ty czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem, owijamy papierem do pieczenia, pieczemy ok 30 minut w 170 st.- do momentu ładnego zrumienienia. Gotowe studzimy. Zimne lukrujemy i ozdabiamy posypką czekoladową lub np skórką pomarańczową kandyzowaną- kto jak woli.

18 komentarzy:

  1. Bardzo lubię makowca ale robimy go tylko raz w roku na święta, w sumie to nie wiem dlaczego nie częściej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat za makowcem nie przepadam chociaż nie ukrywam, że ten wydaje się baaardzo smakowity i kawałek z chęcią bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę za mało maku a za dużo ciasta ale i tak byśmy zjadły z ochotą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest tak dobre, rozpływa się w ustach, że akurat te ciasto lubię jako ciasto z makiem nie odwrotnie ;)

      Usuń
  4. Pyszny!!! Polecam, kiedyś robiłam taką roladę z makiem i jest obłędna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie taki chociaż teraz u nas prym wiedzie ten na kruchym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja babcia robi taki na kruchym spodzie, jest przepyszny

      Usuń
  6. Za makowcem przepadam, mistrzynią wypiekania w tym względzie jest moja babcia. Właśnie taki zwijany, drożdżowy z dużą ilością maku bardzo wszyscy lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy ciasto zawsze sie udaje, będę piec 1 raz?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nic sie nie stanie gdy będę piec kolejno,po jednym a reszta będzie czekac na swoją kolej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do piekarnika na jedna blachę ( te z piekarnika) obok siebie polozysz ze dwa makowce. Radzilabym lepiej położyć od razu do piekarnika i piec na dwóch polkach piekarnika. Te które zrobisz i zostawisz- mogą wiecej podrosnac i byc takie dość duże potem. Jesli nie piec razem to zrobić jeden, włożyć do pieca, pod koniec pieczenia pierwszego robic kolejny itd..

      Usuń
  9. czyli przygotowac 1 a resztę ciasta niech czeka az będę wyrabiać kolejno nastepny i potem znowu? przepraszam ale nigdy nie piekłam

    ( wyrobione ciasto po prostu niech lezy i czeka na swoją kolej?)

    OdpowiedzUsuń