Strony

poniedziałek, 25 stycznia 2016

KEKS Z WIELKĄ ILOŚCIĄ BAKALII

Dzisiaj przepisik na keks. Taki prawdziwy, z dużą ilością bakalii i to nieopadniętych. Bo jak sami wiecie w keksie bakalie lubią opadać. Nie z tym przepisem...
 Składniki:
1 kostka margaryny
20 dag cukru
2 opakowania cukru waniliowego
4 jajka
50 dag mąki 
8 łyżek mleka
szczypta soli
4 łyżeczki proszku do pieczenia
60 dag bakalii
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Odłożyć 4 łyżki mąki. Resztę wymieszać z solą, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia i dosypywać do margaryny, nadal miksować. Do ciasta dolewamy mleko i mieszamy. Bakalie oprószamy odłożoną mąką, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do natłuszczonej dużej formy keksówki lub dwóch mniejszych.Pieczemy ok godziny w 170 st.

29 komentarzy:

  1. Piękny Ci wyszedł :) to częstuję się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam, lubię z figami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowity :) Te kolorki naprawdę zachęcają do skosztowania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak jest kolorowo, to od razu szybciej sięgamy ręką ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam keks taki z bakaliami na bogato. Taki jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I pomyśleć, że my nigdy takiego ciacha nie jadłyśmy ;) Wygląda ślicznie kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! Świetnie wygląda :) Z dużą ilością bakalii, to tak jak lubię najbardziej :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Będę musiała następnym razem spróbować, bo do tej pory bakalie zawsze mi opadały, ale przepis bardzo się różni od tego mojego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie inna struktura ciasta i dlatego ;) Wypróbuj mój przepis, na pewno bakalie nie opadną

      Usuń
  8. Uwielbiam takie ciasta i robię nie tylko na święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki ładny, kolorowy ☺ Jednak ja nie przepadam za bakaliami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda ;( Ale nie każdy w sumie musi to samo lubić, taka urozmaicenie

      Usuń
  10. Nie przepadam niestety za bakaliami ale wygląda zachwycająco! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje ulubione całoroczne ciasto :) Spróbujemy z Twojego przepisu, bo wygląda rewelacyjnie ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy ktos upiekl ten keks,bo widze tylko zachwyt nad zdjeciem

    OdpowiedzUsuń
  13. Mi niestety raz nie wyszedł, może za dużo bakalii. Dziś próbujemy znowu

    OdpowiedzUsuń
  14. Keks godny polecenia.Łatwy w przygotowaniu a smak przepyszny.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń