Strony

niedziela, 10 stycznia 2016

ZUPA GRZYBOWA Z KONIAKIEM

Czasem nachodzi Nas chęć na talerz dobrej zupy. Dziś zapraszam na pyszną, aromatyczną zupę grzybową w troszkę innym wydaniu. Zupa z dodatkiem koniaku, który bardzo fajnie wzbogaca jej smak. Do zupy podałam też śmietanę z pietruszką, każdy może sobie dołożyć je ile chce do zupy.
  Składniki:
2 garście suszonych prawdziwków
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny
2 litry wody
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
makaron duże świdry 
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki śmietany
koniak- do smaku
Sposób przygotowania:
*Grzyby moczymy całą noc. Na drugi dzień kroimy w paski. Do wody w której się moczyły dodajemy jeszcze ok 3 szklanek wody. Wkładamy też obraną cebulę i włoszczyznę. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy liść laurowy i ziele ang. Po ok 40 minutach, kiedy grzyby będą już miękkie ,dodajemy koniak ( kieliszek - pod wpływem temperatury alkohol
wyparuje, pozostawiając swój aromat i smak), zestawiamy z kuchenki, blendujemy. Jeśli jest taka potrzeba jeszcze doprawiamy do smaku. 
*Natkę pietruszki blendujemy z dodatkiem śmietany, doprawiamy wg uznania solą i pieprzem.
*Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
*Na talerz wlewamy porcję zupy, z brzegu talerza śmietanę z natką pietruszki. Na każdy talerz wykładamy też kilka dużych makaronów. Dekorujemy wg uznania.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

32 komentarze:

  1. Brzmi i wygląda wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada ciekawie, tylko czy sam smak by mi smakował nigdy nie eksperymentowałam z alkoholami w zupach ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie :) Z chęcią bym spróbowała takiej zupki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczna zupka,szkoda,że procenty ulatują,he,he.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem ciekawa smaku tej zupy, bo koniaku do zupy jeszcze nie lałam :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Grzybowa póki co nie dla mnie - Mały cały czas cyca popija :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale miałaś pomysł, super! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupę grzybową bardzo lubię, z koniakiem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam grzybowej z koniakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dużo przypraw - to lubię. ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupka idealna za zimne dni. Rozgrzewa podwójnie. Wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dodatek koniaku wydaje się tak ciekawy, że się skuszę na taki eksperyment przy najbliższej grzybowej:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawy ten dodatek koniaku, muszę kiedyś koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj akurat robiłyśmy zupę pieczarkową i na pewno nie była nawet w połowie tak smaczna jak Twoja grzybowa :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawa jestem smaku takiej zupy. Pomysł mi się bardzo podoba, kiedyś na pewno przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń