Strony

niedziela, 6 marca 2016

ZUPA KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z GRZANKAMI

Przy niedzieli proponuję lekką, prostą do przygotowania zupkę krem z zielonych warzyw, która zasmakuje wszystkim domownikom.
 Składniki:
80 dag zielonych warzyw: brokuł, szpinak, fasolka szparagowa
2 duże ziemniaki
1 pietruszka
bulion warzywny- ilość do zakrycia warzyw- nalewamy ok 3 cm ponad
warzywa
sól,pieprz
ostra papryka, zioła prowansalskie- ew. inne ulubione zioła
Wykonanie:
Do garnka wkładamy wszystkie obrane, pokrojone na kawałki warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy, gotujemy ok 40 minut. Po tym czasie zupę dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Gotową zupę podajemy z grzaneczkami i ulubionymi pestkami ( słonecznik, sezam, siemię lniane) , posypujemy ziołami.

12 komentarzy: