Strony

poniedziałek, 11 września 2017

PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŁOSOSIEM

Potrawy ziemniaczane bardzo często pojawiają się na moim stole, gdyż są bardzo lubiane przez moich domowników.Teraz , w miesiącu wrześniu, czyli czasie kiedy na polach królują wykopki wszelkiego rodzaju placki, baby czy kartacze pojawiają się częściej. Ale urozmaicam smak tradycyjnych dań różnymi dodatkami, tak jak np zwykłe placki ziemniaczane uszlachetniłam dodatkiem do nich w postaci wędzonego łososia. 
Składniki:
1 kg ziemniaków 
1 cebulka
2 jajka
4 łyżki mąki
sól, pieprz
dodatkowo:
30 dag łososia wędzonego 
śmietana 18%
Świeży koperek
Wykonanie:
*Ziemniaki ścieramy na tarce. Tak samo postępujemy z cebulką. 
* Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, mękę, sól, pieprz, dobrze mieszamy.
* NA mocno rozgrzanym oleju smażymy placuszki na rumiano  z obu stron. 
*Każdy placek osączamy z nadmiaru tłuszczu. Nakładamyna każdy po łyżeczce śmietany,na to po paseczku łososia. Można dać koperek jeśli ktoś lubi. Można dać tez inne zioła. 

17 komentarzy:

  1. Placki są wielofunkcyjne, mogą być ze wszystkim :-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim zestawieniu jeszcze nie jadłam, ale bardzo mnie zaciekawiłaś tym pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja placki zawsze jadam na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O ile placki ziemniaczane uwielbiam to łososia niestety nie :(
    Placki ziemniaczane na ogół preferuję na słodko :):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne połączenie smakowe. Też często serwuję w ten sposób placki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My jemy z łososiem, dzieciaki bez i każdy jest zadowolony

      Usuń
  6. Jeszcze pomidorek do tego i jesteśmy w niebie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Placki bardzo lubię. Kapitalny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Narobiłaś ochoty, chyba zrobię w tym tygodniu tylko może z jakimś sosem.

    OdpowiedzUsuń