Strony

niedziela, 17 grudnia 2017

MAKOWE ŚLIMACZKI

Coś słodkiego do kawki być musi, a że za tydzień już święta to upiekłam makowe bułeczki. Są przepyszne. Robicie ze mną? 
Składniki:
25 dag mąki pszennej tortowej MŁYNOMAG
1/2 szklanki ciepłego mleka
5 dag cukru
1/3 szklanki oleju
3 dag drożdży
2 żółtka
pół puszki masy makowej
Wykonanie:
*Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy pół szklanki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
* Żółtka ubijamy z cukrem na puch. Kiedy podrośnie zaczyn dodajemy do żółtek. Stopniowo dodajemy tez olej i mąkę, miksujemy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę, aby podrosło. Po tym czasie rozwałkowujemy, smarujemy masą makową, zwijemy ciasno roladę. Następnie kroimy ją w dość grube plastry, układamy w naczyniu do pieczenie/ blasze zostawiając niewielkie odstępy pomiędzy plastrami. Pieczemy ok 20 minut w 180 st.


7 komentarzy:

  1. Naprawdę przepyszne. Jak z makiem to nie może być inaczej:)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają znakomicie! Ja robię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite :) Właśnie dzisiaj piekłam z tej samej okazji ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smakowitości. Uwielbiam takie rarytasy. Bardzo fajny przepis na święta :)

    OdpowiedzUsuń