Strony

środa, 10 października 2018

DOMOWE BURGERY

Fast foodom nie mówię nie. Tym bardziej, że jestem mamą dwójki chłopaków, którzy lubią takie jedzonko. Raz na jakiś czas pozwalam chłopakom ,,zabrać" się do jakiegoś baru, ale szczerze powiem, że wolę przygotować dobrego hamburgera w domu. Ten prawdziwy jest z wołowiną.Wystarczy kawałek dobrego antrykotu, karkówki lub szpondra by powstał pyszny burger. We wpisie znajdziecie kilka wskazówek, aby burger był naprawdę pyszny i wyjątkowy.
Składniki:
400 g antrykotu, karkówki lub szpondra wołowego
sól, pieprz
4 bułki hamburgerowe z sezamem
pomidor
ogórek- najlepszy kiszony, może jednak być i świeży zielony typu wąż
czerwona cebula
ser żółty- najlepszy cheddar ale można zastąpić innym ulubionym ( u mnie gouda )
sałata
keczup
sos czosnkowy: śmietana 12%- 8 łyżek, majonez- 3 łyżki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz

Wykonanie:
*Mięso mielimy w maszynce przez sitko o średnich otworach, mielimy tylko raz, bo to mięso do burgera nie na klopsa. Mięsa  nie doprawiamy, delikatnie przemieszamy, formujemy kotlety. Gotowe smażymy bez tłuszczu: na grillowej patelni, lub w opiekaczu do mięsa. Solimy mięso przed położeniem na rozgrzaną patelnię, najpierw z tej strony gdzie obsmażamy, następnie przed przewróceniem solimy drugą stronę. Smażymy ok 3-4 minut z każdej strony. Po obsmażeniu jeszcze ciepłego oprószamy świeżo zmielonym grubo pieprzem. Mięso przykrywamy, odstawiamy na czas przygotowania burgera. 
* Bułkę przekrawamy na połówkę, opiekamy z dwóch stron ( opiekacz lub patelnia grilowa)
*Sałatę rwiemy na listki, pomidora, ogórka , cebulę kroimy w plastry.
* Wszystkie składniki potrzebne d przygotowania sosu czosnkowego mieszamy ze sobą, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Mieszamy.
*Spód bułki smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy liście sałaty, plastry pomidora, ser ( możemy teraz chwilę położyć do opiekacza i podgrzać ser aby się minimalnie rozpuścił) , ogórki,cebulę,  kotleta, polewamy sosem czosnkowym, przykrywamy górną częścią bułki, którą smarujemy od spodu keczupem. 

Moje idealnie upieczone kotlety do burgerów powstały w opiekaczy niezawodnej firmy DEZAL. Opiekacz, tak jak i inne produkty tej firmy ma płytę grzewczą aluminiową, pokryta greblonem, który zapobiega przywieraniu opiekanych potraw a czyszczenie to sama przyjemność- wystarczy przetrzeć sucha szmatką. Podczas opiekania, na potrawę działa z obu stron temp. 200 st, co pozwala w szybki sposób na przygotowanie dań bez użycia tłuszczu. Oprócz różnego rodzaju mięs ,w opiekaczu przygotujemy również różne placki, tortille, pity, sandwiche. Opiekacz to świetna alternatywa dla patelni. Tu zdrowo i szybko przyrządzimy wiele pysznych dań. Opiekacz BEFSZTYK GOFRY to świetna sprawa w każdej kuchni. Ja produkty Dezal użytkuję na co dzień i polecam każdej gospodyni. 

13 komentarzy:

  1. Pyszne burgery i super opiekacz, szkoda że takiego nie mam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie się prezentują Twoje burgery, zjadłaby ;) Tez często robię w domu, ale nie wpadłam na pomysł, żeby wykorzystać opiekacz, super sprzęt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie,domowej roboty najlepsze. Często robię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepadam za domowymi burgerami

    OdpowiedzUsuń
  5. A my niedawno robiłyśmy słodkie burgery :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowe hamburgery bo są zdrowsze i lepsze niż sklepowe. A z takim pomocnikiem kuchennym to można poszaleć kulinarnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo smacznie :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Burgery robię w domu sama. Mam patelnię grillową.
    Takie domowe- najsmaczniejsze:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny sposób! Nie wiedziałam że tak można wykorzystać opiekacz. Wszystko co z Dezal to biorę w ciemno i wiem że się nie zawiodę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiednio doprawione sosy i dodatki sprawiają, że każdy kęs to wyjątkowy smakowy rollercoaster.

    OdpowiedzUsuń