Strony

piątek, 29 listopada 2019

PĄCZUSIE SEROWE Z MĄKI SZYMANOWSKIEJ

Są dni , kiedy na szybko potrzebujemy przygotować coś słodkiego. Coś na jeden kęs, by szybko dostarczyć sobie odrobinę przyjemności. 
Moim sposobem na szybkie przygotowanie czegoś do kawki, to serowe pączusie, które robi się dosłownie kilka minut. Troszkę dłużej zajmie nam ich usmażenie, ale tez nie spędzimy w kuchni nie wiadomo ile czasu. Godzinka wystarczy, by przygotować ten smakołyk, jest to więc dobry przepis na coś słodkiego do kawy przy niezapowiedzianych gościach. 
Składniki:
2 szklanki mąki Szymanowskiej uniwersalnej
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
30 dag sera, przynajmniej dwukrotnie mielonego
3 jajka
3 łyżki cukru plus cukier puder do posypania usmażonych pączków
Wykonanie:
Mąkę mieszamy  z proszkiem do pieczenia, dodajemy ser, cukier puder,całe jaja oraz sodę. Wszystko dobrze mieszamy.
Do garnuszka wlewamy olej, rozgrzewamy. Ręką formujemy małe kuleczki, kładziemy je na rozgrzany olej. Smażymy na rumiano z obu stron, ostudzone oprószamy cukrem pudrem. 
Do wykonania swoich pączuszków użyłam Mąki Szymanowskiej uniwersalnej, typ 480. Jest to uniwersalna mąka, po którą sięgam przy okazji smażenia naleśników, placuszków, racuszków, pączków, a nawet ciast. Świetny wybór za nieduże pieniądze. A fajne łatwe zamykanie opakowanie jest wielkim plusem tego produktu. 

3 komentarze: