Składniki:
biszkopt:
9 jajek
2 szkl mąki
2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
masa serowa:
1 kg sera Twarożek Hanusi z Mlekovity
1/2 szkl mleka Mlekovita
1 budyń waniliowy
1 szkl cukru
3 jajka
150 g masła Mlekovita
1 opakowanie cukru waniliowego
dodatkowo: płatki czekoladowe do dekoracji
Wykonanie:
Żóltka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, pojedyńczo dodajemy żóltka, ubijamy, dosypujemy stopniowo cukier, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy. Wylewamy na dużą blachę, pieczemy ok 20 minut w 170 st. Studzimy,przekrawamy na 3 placki.
masa:
Do sera dodajemy masło, jajka,cukry.Podgrzewamy ciągle mieszającna gładką masę. Dodajemy rozrobiony budyń w mleku, zagotowujemy. Gotową masą przekładamy placki. Na wierzch smarujemy cienko masą serową, układamy płatki czekolady..
Wszystko co z serem pochłonęłybyśmy od razu :) A już na pewno tak genialnie wyglądające ciacho :)
OdpowiedzUsuńCzestujcie się :)
UsuńAbsolutnie pyszne ciacho:) Gratuluję publikacji na łamach gazetek z serii Przyślij Przepis - dzisiaj Cię w nich widziałam:))
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńSuper ciacho.
OdpowiedzUsuńgotowany sernik jadłam ostatnio wieki temu. Był na kruchym cieście, ale bardzo smaczny. Już wyobrażam sobie smak takiego sernika na czekoladowym biszkopcie...:)
OdpowiedzUsuńA ja spróbowalam ,zaryzykowałam, zaeksperymentowałam, ale wyszło pysznie :)
UsuńTeż zakupiłam Przyślij Przepis i..też gratuluję :) ! Miło poznać Twoją rodzinkę :). Gotowanie dla najbliższych dopinguje :). A pochwały na finał bezcenne :) !
OdpowiedzUsuńDziękuję Anetko :)
UsuńOj, kusisz. Taki sernik... mniam, mniam. Zjadłabym. Wygląda na bardzo delikatny. Nie znam takiego sernika, tym bardziej mam na niego smaka
OdpowiedzUsuńKrysiu, rzeczywiście jest bardzo delikatny, warto go upiec
UsuńUwielbiam sernik gotowany, ale na ciemnym biszkopcie jeszcze nie robiłam. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Marzenko, napewno nie pożałujesz :)
UsuńWygląda cudownie :) Bardzo podoba mi się jego warstwowość :) Nigdy nie robiłam sernika w ten sposób...
OdpowiedzUsuńSpróbuj , napewno będziesz zadowolona z efektu
UsuńAlez smakowicie wygląda mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglada przepysznie! Wbilabym w niego i łyżeczkę i zeby ;)
OdpowiedzUsuńProsze sie czestowac :)
UsuńUwielbiam senniki. Ten wygląda fenomenalnie. Poproszę o kawałek.
OdpowiedzUsuńSerniki tez lubię :) seniki również - czasem czytam :)
UsuńUwielbiam senniki. Ten wygląda fenomenalnie. Poproszę o kawałek.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i zapewne też tak smakuje :) Również obserwuje pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję
UsuńOj wierze, że niebo, wierze!
OdpowiedzUsuńNa słowo wierzysz, cieszę się :)
Usuńnarobiłaś mi smaka!!! i to jeszcze jakiego!!! uwielbiam sernik gotowany, pyszności!!!
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię :)
UsuńGotowanego sernika nie miałam jeszcze okazji robić, żałuję, bo wygląda znakomicie! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKto raz spróbuje ten wierny mu pozostanie :)
UsuńPopatrz nigdy nie wpadłam, by do gotowanego sernika zrobić ciemny biszkopt :) Mała zmiana, a duży efekt :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj :)
UsuńWow, ale świetnie wygląda:) Zjadłabym kawałeczek. Pycha!
OdpowiedzUsuńSzkoda że nie mogę Ci podać przez monitor :)
UsuńMajeczko pyszne ciasto :) uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOj zjadłabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
UsuńMoja mama zrobiła kiedyś bardzo podobne ciasto i było pyszne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, teraz czas na Ciebie, próbuj Ty :)
Usuńnigdy nie robiłam, widzę, że najwyższa pora:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńTeż bardzo lubię gotowane serniki, twój wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńDzięki Danusiu :)
UsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMogłabym prosić o dokładne wymiary blachy.
OdpowiedzUsuńduża blacha, jak się nie mylę 25x34
UsuńWspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale :) Jestem pewna, że było pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj tak ...
UsuńCałkiem łatwo robi się ciacho . Może kiedyś się zdecyduje i zrobię :)
OdpowiedzUsuńSprobuj Asiu, nie pożalujesz :)
UsuńTakim serniczkiem to byś mnie kupiła. :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam Alinko :)
Usuńsmakowity serniczek :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam... jest przepyszny!! :D
OdpowiedzUsuńdziękuję za inspirację, robiłam wg Twojego przepisu i wyszedł fantastyczny. troszkę dodałam od siebie ale jest super :) Teresa
OdpowiedzUsuńczy aby napewno do biszkoptu dodać 2 szklanki cukru?
OdpowiedzUsuńTak. Cukru dajemy tyle samo co máki
UsuńMarta, planuję zrobić, bo mam ku temu zbliżającą się ważną datę, zatem proszę o radę. Tortownica 24 cl, bo w zamyśle ma to być ciacho okrągłe, będzie ok? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt wyrośnie na cala wysokość tortownicy w tym wypadku. No ale może dasz rade przełożyć. Choc ja bym proonowala lepiej tortownicę wieksza np 28 cm. Albo przy mniejszej zmniejszyć składniki biskoptowe na np 6 jajek, 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru łyżeczkę proszku do pieczenia. Pamięta o dobrym serze. Albo wiejski 3 razy zmielić a jak z wiaderka to z droższych. Najtańsze sery nie stezeja odpowiednio i będzie lipa. A jakby sie zdarzylo ze słabo tezeje daj jeszcze jeden budyn- proszek albo dwie łyżki mąki ziemniacznej
Usuń