Strony

niedziela, 28 lutego 2016

KARKÓWKA STARZONA

Dobrą wędliną nigdy nie pogardzę. Dla odmiany przygotowuję różne rodzaje mięs,aby się szybko nie nudziły smakowo. Czasem te pieczone czy wędzone zastępuję starzonymi wędlinami. Są na prawdę smaczne.
 Składniki:
1,5 kg karkówki
1 op. ziół prowansalskich
1 łyżka majeranku
1 czubata łyżka pieprzu naturalnego
1 szkl soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka cukru
1 opakowanie czosnku granulowanego
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki papryko ostrej
1 łyżeczka soli peklowej
folia aluminiowa
Wykonanie: 
Wszystkie przyprawy wymieszać,obtoczyć w nich mięsa i natrzeć. Pozostałe przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej, położyć na nich mięso, zawinąć raz po długości karkówki, raz po szerokości. Owinąć w dwie reklamówki, włożyć na 11 dni do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć, zeskrobać przyprawy, mięso owinąć sznurkiem, powiesić w ciepłym miejscu żeby mięso obsychało. Suszyć ok 4 dni. Po tym czasie przechowywać zawiniętą w folię aluminiową w lodówce. Najlepiej zacząć po ok tygodniu leżakowania w lodówce.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

41 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda pysznie :) Majeczko w przepisie napisałaś 1,5 kg schabu :) pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dzięki za czujnośc ;) 1,5 kg schabu karkowego

      Usuń
    3. Mi też czasem się zdarzy coś przeoczyć albo nie dopisać :)

      Usuń
  2. Taki postarzany scab - to smak, który zawsze kojarzy się z dzieciństwem. Mama przygotowywała takie mięsko.Smakuje wybornie.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. My zdecydowanie też dobrą i domową wędliną nie pogardzimy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie i o ile taniej wychodzi ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I taniej i wiemy co jemy ;) tu nie ma mowy o żadnej chemii

      Usuń
  5. Taka domowej roboty jest najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis cudowny. Skorzystam z pewnością. Czy zamiast czosnku granulowanego można użyć zwykłego, świeżego? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że tak, możemy przecisnąć przez praskę świeży czosnek, też będzie ok

      Usuń
  7. Domowa wędlinka to jest coś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka wspaniała wędlina:)

    OdpowiedzUsuń
  9. No ja mięsożercom nie jestem, ale mój tata jest fanem domowych wędlin :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wręcz uwielbiam różne dojrzewające wędliny, pamiętam ich smak jeszcze z dzieciństwa. Były schaby, szybki, polędwiczki, cała noga... ale karkówki chyba nie robiliśmy... Dlatego jeszcze bardziej mnie kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie dojrzewające wędliny mogę jeść na bieżąco. Niestety nie mam gdzie ich suszyć, więc odpada zrobienie ich w domu. Przynajmniej na razie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, ja swoje starzone wędliny suszę w sezonie grzewczyn przy dobrze odkręconym kaloryferze ( mieszkam w bloku ) i zapewniam Cię że tak wystarczy jej suszenie

      Usuń
  12. Po tylu dniach pewnie bym o niej zapomniała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, na pewno nie ;) jej zapach przy suszenie rozchodzi się po całym mieszkaniu, nie sposób o niej zapomnieć ;)

      Usuń
  13. Nigdy sama nie robiłam wędlin. Chyba czas spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, to nic trudnego, spróbuj a się przekonasz sama

      Usuń
  14. Nie jem mięsa, ale musi być pyszna. :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zastanawiam sie,jak mozna owinac sznurkiem zamrozone mieso,moze wczesniej rozmrozic ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uda sie to bez problemu, prosze spróbowac i zobaczyć, robiłam to już nieraz. Dośc ciasno po prostu owijamy. Z Majeczką w kuchni

      Usuń
    2. Dziekuje ale mysle,ze moze nie byloby zle,gdybym najpierw rozmrozila a potem owinela sznurkiem.W tej chwili karczk mam w zamrazarce i wydaje mi sie,ze przynajmniej caly dzien bedzie sie rozmrazal

      Usuń
    3. Nie robcie tej karkowki,OBRZYDLIWOSC,slona.nawet swinia nie chce zjesc nie mowiac o psie i kocie.A robilam dokladnie wedlug przepisu pani Marty vej Majeczki

      Usuń