Strony

czwartek, 10 marca 2016

PIECZEŃ RZYMSKA W BOCZKU

Kolejny z cyklu wytrawnych wypieków na święta Wielkanocne. Choć taka pieczeń sprawdzi się również na kanapki w ciągu całego roku. Mięsko z niespodzianką- jak to mawiają moi synowie, dostało dziś nowego smaczku, dzięki obłożeniu go do pieczenia plastrami boczku
 Składniki:
1 kg mieszanego mięsa mielonego wołowo wieprzowego
1 czerstwa bułka
2 jajka surowe
4 jajka ugotowane na twardo
sól,pieprz, majeranek
1 cebula
1 szklanka bulionu warzywnego
8 cienkich plastrów boczku wędzonego
Wykonanie:
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajka, wlewamy bulion i dokładamy wymoczoną odciśniętą bułkę. Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Foremkę do pieczenia pieczeni wykładamy boczkiem od boku poprzez dno na drugi bok- po szerokości układamy plastry boczku, zakładając każdy na zakładkę. Na wyłożony boczek wykładamy połowę mięsa mielonego, a na nie wciskamy jajka- po długości pieczeni, jedno za drugim. Na wierzch wykładamy resztę mięsa mielonego, dobrze dociskamy. Wierzch pieczeni wyrównujemy mokrą łyżką. Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 170 st ok 40-50 minut. Odstawiamy do wystudzenia, chłodzimy w lodówce, dopiero potem kroimy. 

33 komentarze:

  1. Co za pieczeń smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł. Ja dodaję wokół jajka szpinak. Z boczkiem nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. na wielkanocny stół będzie doskonała!

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się boczkowa otoczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis na domową pieczeń. Pięknie wygląda. Od razu tworzy dekorację na półmisku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna pieczeń. Idealna na wielkanocny stół
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. My naprawdę widząc takie cudeńko mamy ochotę od razu wyżreć jajeczko :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna pieczeń :)
    Dobra na każdą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł Majeczko! Taka pieczeń jest nie tylko przepyszna, ale jeszcze tak super się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, i smakuje i prezentuje się równie dobrze ;)

      Usuń
  10. Z boczkiem jeszcze nie robiłam, muszę koniecznie to nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieczeń rzymska w moim domu znana i lubiana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wielu domach zapewne gości na stołach regularnie ;)

      Usuń
  12. Pyszna pieczeń i ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie... i ten boczuś! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Mój tato zawsze taką robi na święta, super smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zawsze w tej pieczeni patrzę się na jajeczko, pięknie to wszystko razem wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm taka kojarzy mi się z dzieciństwem! :)

    OdpowiedzUsuń