Strony

sobota, 21 stycznia 2017

TORT Z ORZECHAMI I CZEKOLADOWYMI SŁODKOŚCIAMI

13 lat temu na świat przyszedł mój pierwszy wyczekiwany Skarbuś. Jeszcze niedawno był moim małym synkiem...Ale czas tak szybko płynie...Nie zdziwiłam się w ogóle jak w tym roku prosząc o tort, wspomniał, żeby nie było dziecinnie i kolorowo...Wszak to już 13 lat! Tort nie może być dziecinny ;) Długo zastanawiałam się co by tu zrobić żeby było inaczej ( staram się żeby każdy urodzinowy tort był inny niż poprzednie ) .Jako że syn jest wielkim łasuchem czekolady, w tym roku padło na taki wręcz ociekający czekoladowymi słodkościami. Na nim znajdzie wszystko co lubi ;) 

Składniki:
na jasny biszkopt:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na ciemny biszkopt:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
masa:
1 litr śmietany 30 %
mascarpone 500 g
do nasączenia biszkoptu:
2  szklanki przegotowanej wody
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru
do dekoracji:
1 kinder niespodzianka
10 sztuk mini batoników kinder bueno
kilka kulek raffaello
mini ciasteczka w czekoladzie 
ew. dodatkowo polewa czekoladowa smak mleczny
wydruk cyfrowy ze zdjęcia- CUKIETERIA
do obsypania boków:
4 szklanki krokantu orzechowego z karmelem CUKIETERIA
ołówki czekoladowe biała czekolada CUKIETERIA
Wykonanie:
 biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy do średniej wielkości blachy, pieczemy ok 20 minut w  170 st.Po upieczeniu wyjmujemy , studzimy. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem z tym że na koniec dodajemy jeszcze kakao. Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę każdy . 
masa:
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dosładzając do smaku przy ubijaniu cukrem pudrem. Kiedy śmietana jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy.  Na spód układamy ciemny  biszkopt. Nasączamy go lemoniadą przygotowaną z wody, cukru i soku z cytryny. Wykładamy 4 duże łyżki masy śmietanowej, przykrywamy kolejnym plackiem, nasączamy, znów wykładamy masę. Powtarzamy tak, ąż wykorzystamy wszystkie spod biszkoptowe. Wierzch i boki tortu również smarujemy masą śmietanową, wygładzamy. 
Dekoracja:
Boki tortu obsypujemy krokantem czekoladowym, dekorujemy ołówkami czekoladowymi pod skosem na każdym boku. Na wierzchu, z  jednej strony tortu wykładamy wydruk cyfrowy. Z drugiej strony wedle uznania układamy połówki kinder czekolady, kinder bueno, ciasteczek i kulek  raffaello. Polewę czekoladową rozpuszczamy, cienkim strumieniem polewamy po słodkościach. Z tej rozpuszczonej czekolady na papier śniadaniowy porobiłam tez kratki, które po ostudzeniu przeniosłam na tort. Biszkopty do tortu upiekłam z mąki tortowej MŁYNOMAG. 
Dla dorosłych do takiego tortu polecam lampkę wina Monte Santi.

35 komentarzy:

  1. Świetny torcik! Wszystkiego najlepszego dla syna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O to proszę złóż życzenie swojemu synowi ode mnie.

    Ciasto wygląda niesamowicie. Musiałaś się napracować. Ale opłacało się. Z pewnością jest zadowolony z takiego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem, czy będzie zadowolony z publicznego nazywania go Skarbusiem;) Boski tort!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny ten torcik Ci wyszedł wszystkiego najlepszego dla Synia

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny tort! :-) najlepsze życzenia dla Twojego synka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort pracochłonny, ale wyszedł rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sto lat dla syna. Tort wygląda pysznie. Ja za jakieś dwa tygodnie będę piekła tort dla córki i będzie on w stu procentach czekoladowy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Udał Ci sie chłopiec,jest tak ładny jak mamusia :-) Ciasto wygląda niezwykle pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Twój syn ma dobrze że ma taką twórczą mamę :)Zjadła bym bardzo chętnie kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały torcik Martuś :-) wszystkiego naj dla synka :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. prześlicznie udekorowany :) solenizant musiał być zadowolony :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tort wygląda świetnie! A rozkrojony to aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny tort! Dzieciaki za szybko rosną ;) moja córa kończy w tym roku 5 lat, a wydaje mi się, że dopiero byłam na porodówce ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas leci szybko, rto prawda, te 13 lat minęo nie wiem kiedy

      Usuń
  14. ale cudo, na pewno był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń