Placki ziemniaczane to moje wspomnienie dzieciństwa, wakacji spędzanych na wsi. Jako że przywiązuję wagę do tradycyjnych dań i kuchni mojej babci więc często w moim domu goszczą dania- smaki moich dzięcięcych lat
Składniki: 2 kg ziemniaków 2 duze cebule 5 łyżek mąki 2 całe jajka sól ok.3 łyzeczki pieprz ok. łyzeczki Wykonanie: Ziemniaki tarkujemy,tarkujemy tez cebulke,dodajemy mąkę,jajka,sól pieprz,dokładnie mieszamy.Napatelni rozgrzewamy olej,łyżka nakładmy porcje ciasta,smazymy na rumiano po obu stronach.Podajemy polane śmietaną,z cukrem lub bez dodatków
babcine najlepsze
OdpowiedzUsuńmmmm pychotka Martuś , kocham twoją kuchnie
OdpowiedzUsuńMajeczko robię tak samo ale dodaję duży ząbek czosnku utarty na tarce , polecam spróbować ,pycha.
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane .
OdpowiedzUsuńtakie sa najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDla mnie kuchnia babci to najwaspanialsze wspomnienia więc często do niej powracam
OdpowiedzUsuńDziś na moim obiadowym stole królowały właśnie te placki. Specjalnie dla Męża. Pochwalił :)
OdpowiedzUsuń