Strony

czwartek, 10 lipca 2014

BISZKOPTOWY ŚMIETANOWIEC

Proste,szybkie do przygotowania ciasto. W upalne dni mocno schłodzone i syci i orzezwia. 


Składniki:
biszkopt:
6jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
2łyzeczki proszku do pieczenia
2 kubki duze, smietany 30%
4dowolne galaretki
do nasączenia biszkoptu:
3/4 szklanki wody
3 łyżki cukru
sok z cytryny
na wierzch:
kilka kostek czekolady mlecznej
na boki:
opakowanie herbatników

Wykonanie:
Biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żóltku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy po lyzce makę z proszkiem do pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut wtemp.170*C.
Po upieczeniu biszkpt studzimy i przekrajamy na 2 czesci.Nasaczamy spodni placek przegptowana woda z cytryna i cukrem.
1 galaretkę rozpuszczamy w2 szkl.wrzatku,studzimy,gdy stezeje kroimy wkosteczkę.Smiatany ubijamy na sztywno.dodajemy 3 kolejne galaretki wystudzone rozrobione w 3 szkl wody.Miksujemy zubita smietana,na kilka minut wstawiamy do lodowki zeby mocniej stezalo,gdyż ma konsystencje smietany .wyjmujemy zlodowki,odkładamy z 8 łyżek smietany do posmarowania wierzchu i na bokach ciasta(smarujemy cienko warstwę),do reszty dodajemy pokrojona w kosteczke galaretke,mieszamy delikatnie,mase kladziemy na biszkopt,lekko dociskamy drugim plackiem.wstawiamy na 5 minut do lodówki.Po tym czasie górny biszkopt smarujemy bita śmietaną,mozemy również starkowac na wierzch mleczną czekoladę.Na boki ciasta:tarkujemy drobno herbatniki,smarujemy boki bita msietana,obsypujemy pyłem 
herbatnikowym


Wierzch ciasta mozemy dowolnie ozdobić też pisakami lub perełkami cukrowymi

4 komentarze: