Strony

środa, 17 września 2014

DOMOWY SMALCZYK

Od czasu do czasu mozna sobie pozwolić na taki domowy, choć dośc tłusty...ale nawet najlepszy kupowany się nie równa smakiem więc warto zrobić samemu
Składniki:
1kg surowego dość tłustego boczku
pół pętka kiełbasy np podwawelskiej
1 duża cebula
pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
majeranek Kamis
Wykonanie:
Boczek kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy na suchą patelnię. Kiedy zacznie się topić tłuszcz dodajemy drobno pokrojoną kiełbaskę.Kiedy kiełbasa i boczek będą już ładnie zrumienione dodajemy drobno pokrojoną cebulę w kosteczkę. Zrumieniamy. Patelnię odstawiamy do wystygnięcia. Kiey smalec zacznie delikatnie gęstnięć zimny dodajemy pieprz, kolendrę, majeranek, mieszamy na patelni. Przekładamy do słoików.Odstawiamy do lodówki.

5 komentarzy:

  1. Mniam! I do tego ogórek kiszony i można się zapomnieć!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię domowy smalczyk, ostatnio dodałam do niego suszone pomidory. Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowy smalczyk jest bardzo dobry, też robię w domku :)

    OdpowiedzUsuń