Strony

niedziela, 9 listopada 2014

WĄTRÓBKA Z CEBULKĄ

Za wątróbką dzieciaki przepadają różnie. W moim domu jedynie tak na pół chrupko podana jest akceptowana przez synów i zajadają się nią bez problemu. Jest naprawdę smaczna
Składniki:
pół kg wątróbki wieprzowej
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
sól
olej do smażenia
mąka do panierowania
mleko do wymoczenia wątróbki
Wykonanie:
Wątróbkę kroimy w paski szer ok 3 cm. Do miseczki wlewamy ok 1,5 szkl mleka, wkładamy w nie wątróbkę na conajmniej 1 godz.Wątróbkę wyjmujemy  z mleka. Panierujemy w mącę, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Po obsmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy solą. Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy na rumiano. Wykładamy na wątróbkę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

NIGDY NIE SOLIMY WĄTRÓBKI PRZED USMAŻENIEM- BĘDZIE TWARDA!

19 komentarzy:

  1. Wątróbka to źródło cennych witamin, a często o tym zapominamy. Twoje danie prezentuje się bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wątróbka ma dużo żelaza i powinniśmy jeść częściej, ja lubię lekko krwistą.
    Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste danie a jakie smaczne i zdrowe. Chyba też sobie zrobię bo dawno nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja od czasu do czau nabieram na nią ochotę i muszę zrobić

      Usuń
  4. Wygląda apetycznie, ja jednak za wątróbką niestety nie przepadam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy wszystko lubi, ja też mam swoje dania których bym, nie zjadła :)

      Usuń
  5. Ja średnio lubię wątróbkę, ale za to mój małż uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja bardzo lubię taką wątróbkę z cebulką, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale narobiłaś mi smaku , chyba dzisiaj zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubie wątróbkę w takiej postaci, pięknie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  9. za wątróbką nie przepadam niestety :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy ją lubi, ja też mam takie dania których nie lubię :)

      Usuń
  10. Wątróbkę najbardziej lubię z indyka ale Twoją też bym się chętnie poczęstowała.

    OdpowiedzUsuń
  11. Drobiowa jest przepyszna sama robię czasami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie w domu tylko ja i mąż jemy. Dzieciom nie koniecznie podchodzi, ale nie zmuszam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Gdy nie ma się pomysłu na obiad lub kolacje.A przede wszystkim ekspresowo się ją robi.Smacznie i szybko

    OdpowiedzUsuń