Strony

wtorek, 13 października 2015

PIZZA Z KURCZAKIEM PIECZONA NA KAMIENIU

Jakiś czas temu od firmy PODSTAWKI.PL otrzymałam kamień do pieczenia. Jest to piękny niebieski labrador Blue Pearl, pochodzący z Norwegii. Na kamieniu tym upiekłam pizzę, sprawdził się w 100% i teraz każda moja pizza zostanie upieczona właśnie na nimi.Standardowe nagrzanie kamienia nstępuje w temp 220- 250 st. Wtedy pieczenie trwa 7 minut.Ja uzywam niższych temperatur więc mój czas oczekiwania wydłużył się , ale i tak było pysznie.W asortymencie sklepu znajdziemy również kamienie na grilla, deski do krojenia, podstawki pod głośniki, podstawki pod znicze, podstawki pod naczynia, stojaki do chusteczek,deski do przystawek- wszystko wykonanie z kamienia. Pizza bardzo posmakowała dzieciakom, sos do pizzy FOLWARK spisał się idealnie jako baza do pizzy.
Składniki:
ciasto:
3,5 szkl mąki
1 szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki oleju
dodatki:
40 dag piersi z kurczaka
15 plastrów żółtego sera
1 opakowanie mozzarelli duża kulka
zioła prowansalskie
sos do pizzy Folwark
Wykonanie:
*Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. 
*Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Osączamy
*Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. 
* Nastawiamy piekarnik na 170 st. Wstawiamy do niego kamień ,żeby się nagrzewał
*Na brzegi pizzy wykładamy pokrojony w paski żółty ser, zawijamy brzegi. 
*Na pozostałe ciasto wykładamy sos do pizzy, rozsmarowujemy. Układamy plastry żóltego sera, obok plastry mozzarelli, pomiędzy wykładamy osączonego kurczaka, całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Gotową pizzę układamy na kamieniu, zapiekamy ok 15 minut.




37 komentarzy:

  1. Ojoj jak tutaj pysznie;) pizzy nigdy nie mam dość:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak moi synowie, dla nich pizza mogłaby być codziennie

      Usuń
  2. Ojoj jak tutaj pysznie;) pizzy nigdy nie mam dość:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pizza z kamienia w smaku jest zbliżona do tej z prawdziwego pieca

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niezwykle smakowicie, doskonała prezentacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam taki kamień i jestem z niego bardzo zadowolona. Pizza pyszna Martuś :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak jak nie przepadam za pizzą tak Twoją zjadłabym z wielką chęcią! Bardzo apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fani pizzy byliby zachwyceni:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Naprawdę jesteśmy zainteresowane tym kamieniem :D Pizza wyszła genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam taką właśnie wypiekaną na kamieni czy w piecu, pyszności! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mnie tym kamieniem zainteresowałaś. Faktycznie pizza jest lepsza?

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, pizza wygląda rewelacyjnie! Pyszne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma takiego kamienia, ale jadłam pizzę pieczoną na takim właśnie kamieniu. Doskonale się piecze. A Twoja pizza taka wyrośnięta. Wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pizza wygląda przepysznie a kamionkowa podstawka marzy się mojemu mężowi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Od kiedy mam kamień tez pizze piekę na właśnie na nim :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wygląda ta pizza, ma ładnie zarumienione brzegi ;)

    OdpowiedzUsuń