Strony

niedziela, 11 października 2015

STRUCLA OWOCOWA

Drożdżowe , które zawsze wyjdzie . Możemy na nadzienie dać mus ze świeżych owoców, możemy użyć dżemu. Jak kto lubi
 Składniki:
1/2 kg mąki
3 jajka
3 dag drożdzy
olejek waniliowy- 1 łyżka
cukier waniliowy- opakowanie
2 łyzki cukru
1 szklanka mleka
szczypta soli
1/4 kostki margaryny
słoik marmolady- u mnie wieloowocowa
kruszonka:
3 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki margaryny
ew.cukier puder do posypania
1 jajko do posmarowania strucli

Wykonanie:
Drożdze kruszymy, ucieramy zcukrem, dodajemy ciepłe mleko. Bierzemy ćwierć kila mąki, dodajemy 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy zaczyn drożdzowy i sól, odstwiamy do wyrośnięcia. (ok 15 minut). Po tym czasie do drugiej miski bierzemy reszte mąki, rozpuszczona wystudzoną margarynę oraz jajka utarte z cukrami, dodajemy wyrosnięte odstawione wczesniej ciasto. Wyrabiamy dokładnie, odstwiamy do podwojenia objętości.Kiedy ciasto urośnie, rozwałkowujemy je na prostokąt. Smarujemy powidłami owocowymi.Posmarowane ciasto dokładnie zwijamyw roladę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy przygotowana kruszonką ( ucieramy margaryne z cukrem i mąką, kruszymy na ciasto ). Pieczemy 45-50 minut w 170 st. Dla pewnosci sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem do szaszłyków (upieczone nie bedzie się do patyczka brało)

21 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie drożdżowe wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, aż chce się częstować;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, uwielbiam drożdżowe, coś pysznego ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :-) Strucli nigdy nie piekłam bo to była zawsze domena mojej babci :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale. Ja właściwie nieczęsto jadam strucle ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niesamowicie, wow! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kawałek dobrego domowego ciasta:) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mleczko i takie ciasteczko raz :) Pięknie wyszło. Poczekam na piekarnik i może też zacznę w końcu coś modzić.

    OdpowiedzUsuń
  9. My byśmy dodały maku i byłaby genialna strucla :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosta i jaka smaczna, poproszę porcję na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Drożdżowe ciasta bardzo, bardzo lubię :) Pyszna strucla!

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealny wyszedł Ci ten zawijas marmoladowy :)

    OdpowiedzUsuń