Strony

środa, 24 sierpnia 2016

DOMOWE OLIWY SMAKOWE

Aromatyzowane oliwy mają szerokie zastosowanie w kuchni. Do pieczenia, smażenia, do sałatek...Te kupowane kuszą różnorodnością dodatków, ale i ...są drogie. A zobaczcie jak łatwo możemy przygotować takie oliwy w  domu. Zmieniając dodatki możemy mieć takie, jakie tylko chcemy i lubimy. 
**DOMOWA OLIWA Z BAZYLIĄ I CZOSNKIEM:
Składniki:
250 ml oliwy z oliwek
2- 3 ząbki czosnku ( w zależności jak mocno ma być czosnkowa)
4-5 listków bazylii
ew. 2-3 kawałki suszonego pomidora
Ew.kilka ziaren kolorowego pieprzu zamiast pomidorów suszonych
Wykonanie:
Pomidora, ząbki czosnku oraz liście bazylii zalewamy oliwą, odstawiamy aby przegryzła ona smaki. Po kilku dniach mamy pyszną aromatyzowaną oliwę np do sałatek i sosów.
**DOMOWA OLIWA ROZMARYNOWA:
Składniki:
2 gałązki rozmarynu
kilka ziarenek kolorowego pieprzu
250 ml oliwy  z oliwek
Wykonanie:
Do szklanej butelki wkładamy gałązki rozmarynu, wrzucamy ziarenka pieprzu, zalewamy oliwą. Odstawiamy na min kilka dni żeby oliwa się przegryzła. 
Pamiętaj!!
Przy przygotowywaniu domowej oliwy, warto pamietać o kilku zasadach bezpieczeństwa:
*Butelki myjemy, parzymy, dokładnie suszymy
*Zioła używamy tylko te zdrowe, bez plam i przebarwień
*Oliwę ze świeżymi ziołami przechowuj w lodówce.
*Do przygotowania oliwy możemy też użyć suszonych ziół, papryczek chili, czosnku itp. Takie z suszonymi ziołami maja dłuższy termin do spożycia.

11 komentarzy: